Mitä tänään syödään? Mitä huomenna syödään? Pitääkö ylihuomennakin syödä?!

Huonon Äidin luottokokki, palkittu keittiömestari, Ilkka Lääveri kehitti meille kätevän arkiruokalistan koko viikolle, resepteineen kaikkineen! Mestarikokin reseptit maistuvat myös nirsoimmille ruokailijoille, testattu on!

Tässä siis viikon viisi helppoa, nopeaa, ja terveellistä arkiruokaa, monipuolisesti kasviksista, lihasta ja kalasta. Kaikki reseptit ovat noin neljälle, nälästä riippuen! Olkaa hyvä:

Lihapullakeitto

Lihapullat:

700 g sikanautajauhelihaa
100 g turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
2 tl suolaa
pippuria myllystä

Keittopohja:

1 sipuli
1 kesäkurpitsa
1 suippopaprika
300 g kiinteää perunaa esimerkiksi siikli, annabella tai jazzy
2 tölkkiä tomaattimurskaa
8 dl vettä
1 rkl oreganoa
2 rkl worcesterkastike
3 rkl punaviinietikkaa
½ nippu basilikaa
suolaa, sokeria, pippuria myllystä
rypsiöljyä

Sekoita jauheliha, jogurtti ja kananmunat keskenään jauhelihamassaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä jääkaapissa hetki.

Hienonna sipuli. Pilko kesäkurpitsa, suippopaprika ja perunat puolikuun muotoisiksi siivuiksi. Kuumenna kattila ja lisää puoli desilitraa öljyä. Kypsennä sipulia, perunoita ja paprikaa hiukan kattilassa. Lisää tomaattimurska, oregano, worcesterkastike, punaviinietikka ja 8 desilitraa vettä. Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Pyörittele jauhelihamassasta pieniä lihapullia leivinpaperin päälle ja kypsennä pullia 280 asteisessa uunissa viisi minuuttia.

Lisää kesäkurpitsat kattilaan, kun perunat ovat lähes kypsiä. Lisää tämän jälkeen lihapullat varovasti keittoon ja anna kypsyä hiljalleen poreillen n. 5 minuuttia. Mausta suolalla, sokerilla ja basilikalla. Voit lisätä myös muita mausteita makusi mukaan. Jos haluat nopeuttaa ruuanvalmistusta voit käyttää valmiita lihapullia ja mikäli haluat kasvisversion käytä kasvispyöryköitä.

Lohipasta

600 g ruodoton lohifilee
1 iso purjo
4 dl ruokakermaa
400 g pastaa
puolikas sitruuna
½ nippu tilliä
suolaa, pippuri myllystä, oliiviöljyä

Keitä pasta suolalla maustetussa runsaassa vedessä paketin ohjeen mukaan. Poista lohesta nahka ja pilko noin 2 cm siivuiksi. Halkaise purjo puoliksi ja pese juoksevan veden alla. Leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaan muotoisiksi viipaleiksi. Valuta pasta ja lisää sekaan hiukan öljyä. Laita pasta tarjoiluastiaan tai vuokaan. Mausta kevyesti suolalla.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää tilkka öljyä. Laita lohisiivut pannulle ja paista vain toiselta puolelta lohiin kaunis väri. Kun lohen reunan väri on muuttunut voi lohet siirtää pastan päälle paistopuoli ylöspäin.

Laita hiukan öljyä kuumalle pannulle tai kattilaan ja kypsennä siinä hetki purjoa. Lisää kerma purjon päälle ja anna kiehua voimakkaasti hetki n. 2-3 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi puolikkaan sitruunan mehu sekä hienonnettu tilli ja kaada kastike lohen päälle. Lohi kypsyy loppuun kuuman pastan ja kastikkeen ansiosta.

Lämmin halloumijuustosalaatti

1 kukkakaali
1 parsakaali
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa
2 pkt halloumijuustoa
1 rasia pinaattia (n. 100 g)
100 g kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä
1 rasia valkolupiininversoja tai ituja
oliiviöljyä
suolaa

Pilko kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa ja paprika isoiksi paloiksi. Mausta kasvikset öljyllä ja suolalla. Laita kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle tasaisesti ja paista 15 minuuttia 250 c asteessa.

Siivuta halloumijuusto parin sentin siivuiksi ja paista niihin väri molemmin puolin paistinpannulla tilkassa öljyä. Ota kasvikset uunista ja sekoita niiden joukkoon pinaatti, siemenet ja valkolupiininversot. Tarjoile halloumijuuston kanssa.

Nopea kasviskeitto

600 g pakastekasviksia esim. wokvihanneksia
2 kpl sipulia
120 g tomaattipyreetä
800 g kookosmaitoa
400 g tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
2 rkl hunajaomenaviinietikkaa
1 tl tabascoa
200 g turkkilaista jogurttia, creme fraichea, smetanaa tai vegaanisia korvikkeita
suolaa, pippuria myllystä, oliiviöljyä

Hienonna sipulit ja kypsennä öljyn kanssa kattilassa. Lisää tomaattipyree ja kypsennä hetki. Lisää tomaattimurska, kookosmaito ja mausteet. Suolaa n. 2 tl. Keitä 5 minuuttia kasaan. Lisää vihannekset ja kiehauta.

Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoile turkkilaisen jogurtin, creme fraichen tai smetanan kanssa. Voit maustaa keittoa myös tuoreilla yrteillä. Keiton voi tehdä myös tuoreista kasviksista, jolloin kasviksia tulee keittää hetki 5–15 minuuttia kasviksista riippuen.

Tomaattinen munakoisopasta

2 munakoisoa
5 kpl valkosipulin kynsiä
250 g tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
5 dl kasvislientä
2 dl oliiviöljyä
1 rkl jauhettua kuminaa
2 rkl hunajaa
1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
100 g pinjansiemeniä
½ nippu tuoretta oreganoa
¼ nippu tuoretta timjamia
250 g kirsikkatomaatteja
100 g rucolaa
500 g tuorepastaa esim. tagliatelle
suolaa, pippuria myllystä

Pilko munakoisot parin sentin kokoisiksi paloiksi ja mausta kevyesti suolalla. Kuumenna öljy kattilassa ja kypsennä munakoisopaloja noin kymmenen minuuttia kovalla lämmöllä välillä sekoittaen. Pienennä lämpöä, kun munakoisot rupeavat ruskistumaan. Lisää ohuiksi siivuiksi pilkotut valkosipulin kynnet joukkoon. Kypsennä muutama minuutti. Sekoita mukaan tomaattipyree ja -murska sekä kumina, hunaja ja soijakastike. Kiehauta koko ajan sekoittaen.

Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes munakoisot ovat täysin pehmenneitä. Lisää pinjansiemenet sekä hienonnetut timjami ja oregano, ja mausta suolalla. Keitä tuorepasta runsaassa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan (yleensä 2–4 minuuttia). Halkaise kirsikkatomaatit puoliksi ja viimeistele kastike niillä sekä rucolalla. Rouhi lopuksi pippuria päälle.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia