Joka päivä pitää syödä. Lisäksi miltei joka päivä pitää ruokkia muita ihmisiä, ainakin jos pieniä sellaisia sattunut elämäänsä saamaan.

Tämä ei ole mikään helppo rasti, sillä väsyneenä ja nälkäisenä pää lyö tyhjää. Ja saattaapa se pää lyödä tyhjää silloinkin, kun on masu täynnä. Arkiruokalistojen keksiminen on oikeasti haastava juttu.

Mitään taikakeinoja ei tämäkään kirjoitus valitettavasti tarjoile. Avainsana helppoon ruokasuunnitteluun on se jälkimmäinen osa, siis suunnittelu. Ääh ja plääh sanot ehkä nyt, mutta kokeile!

Esimerkiksi näiden keinojen avulla sekä suunnittelu että ideointi voi olla helpompaa:

Teemapäivät

Ideointia voi helpottaa se, että joka päivälle on jokin teema, joka rajaa vaihtoehtoja. Esimerkiksi näin:

Mukava maanantai – maanantaina väsyttää ja stressaa, joten silloin syödään noutoruokaa, eineksiä tai vaikka vaan karjalanpiirakoita.

Testitiistai – tiistaisin kokeillaan jotain uutta ruokaa tai reseptiä.

Kasviskeskiviikko – keskiviikkoisin syödään kasvisruokaa. Tai kalakeskiviikkona kalaruokaa, kaalikeskiviikkona kaaliruokaa ja niin edelleen, mikä onkin teille sopiva teema.

Tee sä -torstai – torstaisin vastuun ruoanlaitosta saa ottaa se, joka ei kokkaa muutoin.

Pizzaperjantai – tämä on klassikkoteemapäivä, ja kieltämättä syystä!

Lasten lauantai – lauantaisin syödään kalapuikkoja, nakkeja ja ranskalaisia, makaronilaatikkoa, pinaattilettuja…tai mitä tahansa lasten lempiruokaa.

Spesiaalisunnuntai – sunnuntaisin tehdään jotain parempaa tai enemmän aikaa vievää ruokaa.

Teemat voivat toki olla ihan mitä tahansa, nämä ovat vain esimerkkejä.

homeinen leipä lautasella

Julkea kopiointi

Etsi netistä koulujen, päiväkotien tai lounasruokaloiden ruokalistoja. Niistä saa hyviä vinkkejä, kenties jopa valmiin listan seuraavaksi kuudeksi viikoksi! Huomaa, että ei kannata ottaa lapsen oman koulun tai päiväkodin listaa, muuten tulee mankumista!

Kätevän emännän tylsän kuuloinen, mutta aidosti toimiva niksi:

Selaa nettiä, keittokirjoja tai tulevan viikon tarjouslehtiä, ja kehittele niiden pohjalta ateriat koko viikolle. Kokeile edes!

Tyhjät päät yhteen!

Ruokien keksiminen on usein vaikeaa siksi, että yksi ihminen joutuu keksimään ateriat viikon joka päivälle, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen. Muiden perheenjäsenten panostus saattaa olla tyyliä ”jotain” tai ”jotain hyvää”.

Älä suostu tähän, vaan pitäkää ruokien ideointi-ilta. Jokainen voi listata suosikkiruokiaan ja niitä, joita haluaisi kokeilla.

Nälässä kaveri tunnetaan

Monet meistä miettivät päivittäin tätä samaa kysymystä. Ehkä ideoitte kavereiden kanssa vaikka 10 ruokaa kukin, ja jaatte ideanne ja reseptit? Jo pelkästään keskustelu siitä, että mitkä ruoat kavereiden perheessä ovat suosikkeja, voivat antaa itselle paljon uusia ideoita.

Teemapäiväidea täältä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Etkö keksi mitä tänään olisi ruoaksi? Nämä niksit auttavat!”

 • Kaitsu2 sanoo:

  Hyviä vinkkejä! Meillä yleensä su iltana jutellaan tv:n katselun lomassa siitä että mitä ens viikolla syödään. Mietitään mitä on jääkaapissa ja pakastimessa, kenties vähän katsotaan mitä on omassa ruokakaupassa tarjouksessa.

  Kaupassa käydään 2 krt viikko: isot ostokset sekä täydennykset. Silloin tarkasti mietitty ostoslista, jonka annista sitten kokkaillaan. Jos kaupassa jotain tosi edullista ja hyvää niin otetaan ex temporee – samalla miettien miten sen hyödyntää vai laittaako pakkaseen

  Pyritän myös ajattelemaan hintaa eli syödään kauden juttuja. Nyt siis pinnalla kaalilaatikko, uunissa paahdetut juurekset jne.

  Itseäni helpottaa se että yritän, jos mahdollista valmistella aamuisin jo lounaan/iltaruuan (esim. kuoria juurekset ja perunat tms)
  Pyritään tekemään siten että syödään kaksi päivää samaa. Nyt tosin vähän haastetta kun 2 aikuista kotona etätyössä ja nyt taas yksi lukiolainenkin – ruuan kulutus isompaa.