Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Keittiömaailma.

Ruuhkavuosien keskellä erityiseen arvoon nousevat reseptit, joista riittää syötävää useammallekin aterialle. Tässä siis huippukokki Ilkka Lääverin kynästä runsas ohje lapsiperheiden ikisuosikille, eli bolognesekastikkeelle, josta riittää neljän perheen tarpeisiin ainakin kolmeen ruokailuun! Aika oiva resepti myös suurperheen ruokatarpeisiin, tai jos tahtoo kutsua pöytään anopin, lasten kaverit, ja naapurin rouvankin, ja silti jää vielä seuraavan päivän lounaalle ruokaa.

Niin suuremmissa kuin pienemmissäkin perheissä yksi asia on tosi: toimivan kokkauksen edellytys on toimiva keittiö. Keittiömaailman innovatiivisten ratkaisujen avulla keittiön saa toimimaan koosta riippumatta ja ulkonäöstä tinkimättä. Esimerkiksi A la Carte -malliston puusäleistä koostuva Rigato-ovi on ovelalla tavalla ja hienovaraisesti vedikkeetön; oven jokainen puusäle toimii vetimenä. Ovimalli häivyttää laatikostojen reunat, mikä tekee pinnasta tyylikkäästi yhtenäisen ja Rigato-ovea on saatavilla kolmessa eri sävyssä: luonnonvärinen tammi, valkaistu tammi ja musta tammi.

Kuten bolognesekin, Rigato-keittiö on klassikko, mutta modernilla otteella. Linjakkaan ja ilmavan Rigato-keittiön näyttävä elementti on massiivitamminen ovi, jonka ominaisuudet tulevat parhaiten esiin tehosteena käytettynä, esimerkiksi saarekkeessa. Rigato tuo puun ja luonnon tunnun keittiöön, ja vaikka kyseessä onkin massiivitammi, Rigato toimii hyvin myös kompaktimmassa keittiössä!

Sitten siihen bologneseen! Kannattaa käyttää punaviiniä, aitoa lihalientä ja naudan jauhelihaa niin saat intensiivisen ja maukkaan kastikkeen! Vaikka resepti ei ole nopein, se on ehdottomasti vaivan arvoinen. (Maun takia erityisesti, mutta myös siksi, että kokkausaika säästyy seuraavilta päiviltä ja sen voi käyttää sitten vaikka uudesta keittiöstä haaveiluun 😉)

Jättiannos bolognesekastiketta

  • 1 600 g naudan jauhelihaa
  • 300 g tomaattipyreetä
  • 5 kpl pientä punasipulia
  • 5 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 kpl isoa herkkusientä
  • 1 kpl palsternakka
  • 3 kpl porkkanaa
  • 1 kpl pieni juuriselleri
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • ½ ruukkua rosmariinia
  • 1 puntti kevätsipulia
  • n. 1 dl rypsiöljyä
  • 3 dl punaviiniä
  • 1 l lihalientä
  • 5 dl vettä
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 5 kpl laakerinlehteä
  • 2 rkl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • pala parmesaania

Hienonna valkosipuli ja sipuli. Kuullota sipuleita kattilassa, tilkassa öljyä. Lisää hienonnettu herkkusieni ja jatka kuullottamista. Kuori ja raasta porkkanat, palsternakka ja selleri. Lisää kattilaan tomaattipyree. Kuullota hetki ja lisää juuresraaste. Kuullota vielä muutama minuutti ja lisää punaviini. Keitä punaviini kokoon ja lisää lihaliemi sekä laakerinlehdet.

Paista jauheliha erittäin kuumalla pannulla rypsiöljyn kanssa neljässä erässä. Lisää aina paistamisen lopussa reilu desilitra vettä pannulle ja kaada jauheliha nesteineen kattilaan. Jauheliha saa ruskistua kunnolla, lisää vasta sitten vesi.

Mausta kastike vielä suolalla ja punaviinietikalla sekä mustapippurilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen aina välillä sekoittaen noin kaksi tuntia. Maku tiivistyy keittäessä ja kastike suurustuu kokoon keitettäessä. Lisää tarvittaessa vettä kattilaan, jos kastike tuntuu liian paksulta.

Hienonna kevätsipuli, persilja ja rosmariini. Lisää yrtit kastikkeeseen ja tarkista maku. Voit lisätä suolaa, etikkaa ja mustapippuria makusi mukaan. Tarjoile pastan ja raastetun parmesaanin kanssa.

Ja sitten vielä semmoinen juttu, että vaikka tällä reseptillä tuleekin bolognesea jättiannos, niin loppuviikostakin pitänee jälleen syödä. Tuttuun tapaan Ilkka kehitti myös reseptit viikon muihin arkiruokiin ja ne ovat tässä:

Bon appétit!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia