Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Keittiömaailma.

Tämän viikon resepteissä loistaa lokakuun suosikki: kurpitsa! Syksyn sesonkiherkku on maittava ja täyttävä, ja antaa ruoanlaittoon rustiikkista tunnelmaa.

Tunnelmaa itse keittiöön tuo Keittiömaailman Raami, joka lämmittää perinteisellä ulkonäöllään, mutta sopii ajattoman tyylikkyytensä vuoksi niin maalaismaiseen kuin moderniinkin keittiöön.

Raami-keittiön salaisuus on sen monimuotoisuus. Ovimalliksi sopii lähes mikä tahansa Petra-malliston ovi, joka sitten kehystetään persoonallisen ilmeen antavilla raameilla. Koska raamin väri voi olla myös eri kuin oven väri, vaihtoehtona on lukuisia kokonaisuuksia ja vedinvalinta voi viedä keittiötyylin jopa eri aikakauteen. Helppoa, näyttävää ja tyylikästä!

Tässä keittiössä sävynä on Keittiömaailman Luonto-värikokoelman vaaleanharmaa sävy Pilvi, joka on saanut inspiraationsa kesätaivaan pilvenhattaroista. Pilvi luo kotiin kodikkaan tunnelman, silti valoa tai energiaa vähentämättä, ja on täydellinen taustaväri jokaisen kodin omaan sisustukseen.

Huippukokin huippuhyvien ihapullien salaisuus taas on tämä: Kuuma uuni, ja pullia ei pidä kypsentää liian kauan. Kun lihapullat tulevat uunista ne saavat olla vielä keskeltä hiukan raa’at sillä vetäytyminen kypsentää ne loppuun. Kuuma uuni myös takaa hiukan paistopintaa.

Lihapullat ja paahdettua kurpitsaa

N. 30 lihapullaa

  • 1 kurpitsa (n. 1,5 kg)
  • 1 kg naudanjauhelihaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 ruukku meiramia
  • 200 g creme fraichea
  • 200 g juustoraastetta, esim. emmental
  • 2 tl mustapippuri rouhetta
  • 2 tl muskottipähkinää
  • 2 tl umamimaustetta
  • 1 rkl täysjyvädijonsinappia
  • 100 g voita
  • öljyä

Kuumenna uuni 225 c asteeseen. Puolita kurpitsa ja poista siemenet sekä kuoret. pilko isoiksi paloiksi ja laita uunivuokaan. Mausta kevyesti suolalla ja öljyllä. Laita folio päälle ja uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Sen jälkeen nosta lämpöä 250 asteeseen ja laita ylävastus päälle. Anna olla 10 minuuttia niin lämpö nousee uunissa.

Sekoita jauhelihan joukkoon hienonnettu meirami, persilja, valkosipuli, creme fraiche, juustoraaste, sinappi, pippuri, muskottipähkinä ja umamimauste. Suolaa ei tarvitse lisätä. Sekoita jauhelihamassa tasaiseksi ja muotoile leivinpaperille lihapullia (n. 30 kpl).

Laita lihapullat uuniin ylätasolle ja paista 6 minuuttia. Ota lihapullat pois uunista ja anna kurpitsan paahtua vielä 5-10 minuuttia, kunnes palat ovat kypsiä ja hiukan paahtuneita.

Kun kurpitsa on kypsä, siirrä lihapullat kurpitsan päälle ja laita lihapullista valunut neste pieneen kattilaan. Kiehauta neste ja vatkaa joukkoon kuutioitu voi. Mausta halutessa dijonsinapilla n. 1 tl. Kaada kastike lihapullien ja kurpitsan päälle.

Seuraavaksi vuorossa on spagettikurpitsa, jonka nimi tulee siitä, että pehmeäksi kypsennetyn kurpitsan hedelmäliha irtoaa kaavittuna kuoresta spagettimaisina rimpsuina. Tähän reseptiin ei välttämättä tarvitse lisätä suolaa, koska ohjeessa on käytetty runsaasti mausteita.

Spagettikurpitsaa ja broilerikastiketta

Neljälle

  • 1 spagettikurpitsa
  • 600 g broilerin paistileikkeitä
  • 3 isoa salottisipulia (n. 200 g)
  • 3 punaista mietoa chiliä
  • 50 g inkivääriä
  • 1 kevätsipuli
  • 6 oksaa rosmariinia
  • 400 g kookosmaitoa
  • 1 rkl maizenaa
  • 1 tölkki aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
  • suolaa, öljyä, valkoviinietikkaa

Kuumenna uuni 200 c asteeseen. Halkaise spagettikurpitsa ja poista siemenet. Mausta kurpitsa leikkauspinnalta suolalla ja öljyllä. Laita kurpitsat leikkauspinta alaspäin uunivuokaan ja kypsennä n. 1 tunti.

Pilko broilerit paloiksi kulhoon. Leikkaa joukkoon salottisipuli ja chili, ja raasta mukaan myös valkosipuli ja inkivääri. Hienonna rosmariini vielä broilerin joukkoon ja mausta kevyesti suolalla. Kuumenna paistinpannu ja laita tilkka öljyä. Paista broilerit mausteineen kevyesti pannulla. Sekoita kookosmaidon joukkoon maizena ja kaada pannulle. Kiehauta kastike ja lisää joukkoon valutetut aurinkokuivatut tomaatit ja hienonnettu kevätsipuli.

Kun kurpitsa on kypsä, kaavi kurpitsanliha lusikalla kurpitsan kuoresta irti ja siirrä se tarjoiluvuokaan. mausta kurpitsaa kevyesti suolalla ja valkoviinietikalla. Tarjoile broilerikastikkeen kanssa.


Kolmas kurpitsaresepti on risotto, joka yleensä, varsinkin jos katselee kokkiohjelmia, on vaikean ruoan maineessa, mutta tällä reseptillä onnistuu amatöörikin! Aateloi risotto paistetulla kurpitsalla ja pähkinöillä.

Kurpitsarisotto

4-6 annosta

  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 kurpitsa (n. 800 g), halloween- tai myskikurpitsa
  • 1 iso salottisipuli (n. 80 g)
  • pala inkivääriä (n.50 g)
  • 1 punainen mieto chili
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 l kasvislientä
  • 50 g voita
  • 200 g creme fraichea
  • 100 g raastettua parmesaania
  • 2 kpl kevätsipulia
  • 1 kpl sitruunaa
  • 100 g pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä
  • suolaa
  • öljyä

Halkaise kurpitsa ja poista siemenet ja kuoret. Leikkaa osa kurpitsasta 1 cm paksuisiksi siivuiksi ja raasta loput. Hienonna inkivääri, chili ja salottisipuli. Laita laakeaan kattilaan 2 rkl öljyä ja lisää kurpitsaraaste, chili, sipuli sekä inkivääri ja kuullota n. 5 minuuttia. Lisää risottoriisi ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten valkoviini. Kuumenna kasvisliemi pienessä kattilassa ja lisää sitä risoton joukkoon pikkuhiljaa aina välillä sekoittaen. Risotto kestää kypsyä n. 20-30 minuuttia.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää öljyä niin että pohja lähes peittyy.  Lisää kurpitsaviipaleet pannulle yhteen kerrokseen ja mausta kevyesti suolalla. Paista keskilämmöllä molemmilta puolilta n. 6 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat paahtuneet ja kypsyneet. Ota kurpitsat pois pannulta ja paahda samassa rasvassa pähkinät ja kurpitsan siemenet. Mausta suolalla ja valuta talouspaperilla.

Hienonna kevätsipulit. Kun risotto on lähes kypsä, lisää joukkoon creme fraiche, voi ja parmesaaniraaste. Mausta lopuksi suolalla ja sitruunan mehulla. Tarjoile pähkinöiden, kurpitsapalojen ja hienonnetun kevät sipulin kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia