Joidenkin lapset ovat paljon vähemmän kipeinä. Miten se on mahdollista? Välillä tuntuu, että lasten flunssilla ei ole edes yhtään välejä, vaan ne seuraavat toisiaan taukoamatta. Nenä vuotaa koko ajan syyskuusta huhtikuuhun ja pari kertaa kesälläkin. Eikö tälle voi tehdä mitään?

Yrittää voi ainakin. Lastenkin vastustuskyvyissä on eroja, eikä mikään keino ole pomminvarma. Mutta tietyt tavat tutkimusten mukaan ehkäisevät flunssia ja toisilla voi pyrkiä välttämään pöpöjen pääsyn elimistöön. Omaksu itse ja opeta lapsillesi nämä tavat:

Käsienpesu

Totta kai tiedät että omat ja lasten kädet pitää pestä aina sisään tullessa, ennen ruokailua ja ruoan käsittelyä sekä vessakäynnin tai niistämisen jälkeen. Mutta tuleeko se tehtyä? Tarkkailepa ympäristöäsi: tosi harva pesee käsiään ennen ruokailua.

Älä kuitenkaan tingi tästä, ja vahdi että lapset pesevät kädet. Opeta lapset pesemään käsiä niin kauan ennen huuhtomista, että he ehtivät laulaa kahdesti Paljon onnea vaan -laulun. Huom. Teho on sama vaikka sitä ei laulaisi ääneen! Hermot menee kuunnella sitä monta kertaa päivässä.

Liikunta

Lapsen pitää liikkua joka päivä. Tutkimusten mukaan kohtuullinen fyysinen aktiivisuus vähentää flunssia 25-50% vuoden aikana. Se on aika paljon!

Tämä ei vaadi mitään ohjattua liikuntaa, ihan normaali aktiivinen temmeltäminen riittää. Anna lapselle mahdollisuus juosta, kiipeillä ja pysyä liikkeessä.

Uni

Huolehdi, että lapset saavat riittävästi unta. Univaje jopa tuplaa flunssariskin! Riittävä unimäärä riippuu lapsen iästä. Tässäpä hyvä syy pistää piltit aikaisin nukkumaan!

Ruoka

Terveellinen ruokavalio on tärkeä juttu. Vastustuskyvyn kannalta on hyvä saada riittävästi C- ja D-vitamiinia. Myös maitohappobakteereista on apua.

Sormet pois suusta!

Pöpöt pääsevät elimistöön silmien, suun ja nenän kautta. Opeta lapsi siihen, että nenään, suuhun ja silmiin ei kosketa ainakaan pesemättömillä käsillä. Tämä on tosi hankalaa, siksi käsienpesu on niin tärkeää. Muistuta lasta silti siitä, että nenää ei kaivella. Opeta lapsille myös se, että toisten pilleillä ei juoda ja lusikoilla syödä, ainoastaan omilla!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Opeta lapsellesi nämä tavat niin pysytte terveinä!”

 • Ylppö-fani sanoo:

  Arvo Ylpön sanomisista on jäänyt mieleen: lapsi pysyy terveenä kun nuolee kengänpohjat kerran päivässä 😂

 • Likaiset kädet(kö) sanoo:

  En kyllä allekirjoita tota ainaista käsienpesua tai saatika että noin pitkään jaksais käsiään pestä.. Eipä meillä kyllä käsiä pestä ku syömään ruvetaan tai kotiin jostain tullaan.. Tietysti jos kädet on ihan selkeästi kurassa niin eri asia. Kotona vielä kaksi koiraa. Siistiä ja puhdasta on ja siivoan usein ja paljon ja se on periaate että sängyssä ei pyöritä niillä vaatteilla millä nyt pihalla ollaan.Illalla käy ennen nukkumaan menoa iltapesuilla. Lapsi 7v eikä ikinä ole ollut maha taudissa, flunssassa kyllä mutta enpä nyt usko että niiltä oltais vältytty vaikka käsiä pesiskin useammin. Myöskään ulkomailla ei pestä sen enempää käsiä tai löträtä millään käsidesillä ei edes Thaimaan reissuilla.

 • siisti äiti sanoo:

  Meillä olemme menneet näillä, ihan peruskauraa, lapset kotihoidettu 6v saakka, nyt välillä 15-19v. Ei eläimiä ja kotona aina puhdasta äidin astman vuoksi. Ihan joka vuosi ei ole kukaan sairastanut, eikä yhtään korvatulehdusta ei ole ollut yksi epäilys, jonka sitten lääkäri kumosikin. Yksi kärsii koivuallergiasta.

 • Hygieniapassi sanoo:

  Meillä esikoinen on superterve 5-v. Kolme vuotta takana pk-elämää. 0 ab-kuuria. Viimeksi kuumeessa helmikuussa. Viimeksi vatsataudissa 3-vuotiaana. 0 allergiaa. Flunssat kestää max pari päivää, eivätkä juuri vaivaa.

  Pikkuvauvasta asti on altistettu ”lialle”. Meillä on lisäksi koira. On saanut syödä multaa jne. On vältetty ulkoilun jälkeen käsienpesua.

  Kuopus on 1-v. Samalla reseptillä on menty eli monipuolisesti on saanut luonnossa möyriä. Toistaiseksi 0 ab-kuuria ja 0 allergiaa. Flunssia ja kuumeita on kyllä ollut. Jos on myöhemmin yhtä terve kuin esikoinen on nyt 5-v:nä, väitän kahden lapsen otannalla, että ylihygienian tietoinen välttäminen tuottaa terveempiä lapsia.

  Perintötekijöiden puolesta toisella vanhemmalla atooppinen ihottuma ja toisella kasa allergioita.

  • Badmamma sanoo:

   Sama! Meillä kotieläimiä myös. On lapsi tunkenut elämänsä aikana varmaan kilon hiekkaa suuhun ja nuollut kengänpohjat. (Ei siksi että olisin niin yllyttänyt vaan ihan koska kaikkea ei aina ehdi estää.) Neljättä ikävuotta kolkuttelee ja ikätovereihin verrattuna todella vähällä on päästy. Ei se liika jynssääminenkään hyvästä ole vaikkakin tautipöpöjen torjunnassa käsienpesurituulista pidetääk kiinni.

  • Luonto on lääke sanoo:

   Täällä sama juttu! Meillä ulkoillaan paljon, möyritään metsässä ja mullassa, kaivetaan nenää ja syödään räkää. Käsiä kyllä pestään, mutta ei mitenkään aktiivisesti. Lähinnä ennen ruokailua ja vessakäyntien yhteydessä. Kotona on myös lemmikkieläimiä. Perheessämme sairastetaan tosi harvoin ja antibiootteja ei oo meilläkään tarvittu. Esikoinen nyt 4v. Uskon enemmän tähän pöpöille altistamiseen kuin käsideseihin.