Ei ole ihan ehdoton sääntö, että ”ommoo lommoo” ei pidetä, vaan lapselle voi sallia vapaapäivän silloin tällöin, uskoo nimimerkki Väsyneen äiti:

”Lapsena kaverini ei aina tullut kouluun. Seuraavana päivänä hän kertoi olleensa vapaapäivällä äidin luvalla, koska tarvitsi lepoa. Kaveri muisteli tätä vielä aikuisenakin, kuinka äiti oli niin joustava ja ymmärtäväinen. Ja kaverista itsestään tuli poliisi, joten tuskinpa kasvatus kovin hukkateillä oli.

Lapsen treenikaverin isä taas kertoi, että perhe lähtee mökille. Keskellä viikkoa, vaikka on koulua? He kuulemma tarvitsivat rentoutumista ja aikaa yhdessä. Isällä on töitä myös viikonloppuisin, ja sitä myötä viikkovapaita, joten tällaiset mökkireissut onnistuvat.

Mutta saako lapsen antaa pitää vapaata koulusta siksi, että nyt vähän väsyttää? Eihän se ole aikuisellekaan syy olla poissa töistä! Kaikista meistä olisi kiva olla vähän omalla vapaalla ja perheen kesken vaikka nyt kun syksy alkaa painaa. Mutta eivät kaikki voi pitää töistä vapaata silloin kun itseä huvittaa. Eikä tietenkään ole oikein soittaa töihin että olen sairas enkä tule, jos ei ole oikeasti kipeä. Eikä ole oikein opettaa lapselle että ’Jää vaan kotiin jos ei huvita tänään.’

Mutta perheen hyvinvointi on tärkeämpää kuin työt ja koulu. Joskus on sellainen tilanne, että kotiinjääminen on kaikkien etu. Lapsi voi olla aidosti ihan poikki, sillä onhan pientenkin elämä kuormittavaa nykyään. Kuka sen on sanomaan, että missä vaiheessa lapsen pitää jaksaa, ja missä vaiheessa uuvuttaa niin, että tauko on paikallaan?

Tietysti arjen pitää olla sellaista, että lapsi jaksaa sitä. Mutta joskus on suruja tai pitkiä flunssia tai muita juttuja, jotka vievät voimat. Sitä paitsi lapsetkin ovat yksilöitä. Kyllä vanhempi osaa arvioida oman lapsen tarpeen saada pieni hengähdystauko.

Jos taas arjessa ei ehditä nähdä tarpeeksi, asiat pitää järjestää toisin. Silti ensiapuna voi olla parasta, että tosiaan otetaan se oma loma ja ollaan hetki yhdessä.

Lapsen koulutyö ja moraali ei kaadu siihen, että tarpeeseen saa pitää vapaapäivän tai pari. Läksythän pitää kuitenkin tehdä, että ei sitä nyt kokonaan velvollisuuksia hylätä. Eikä vapaalle tietenkään jäädä kovin usein tai siksi, että päästäisiin jostain ikävästä kuten vaikka esitelmän pidosta!

Jos lapsi kaipaa lepoa ja taukoa, on enemmän oikein suoda se hänelle kuin opettaa, että ikinä missään tilanteessa ei saa lintsata.”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

7 vastausta artikkeliin “Anna väsyneen lapsen lintsata!”

 • Aika kakara sanoo:

  Tämä ois hyvä kun vanhemmat ja opettajat tajuais. Oon 17 itse tällä hetkellä, ja oon joskus pyytäny olla menemättä kouluun kun väsyttää. Koska joskus ”mä en jaksa” ei tarkota ettei huvittais tai oon vaan laiska. Se voi olla, ja usein onkin, ennemminkin ”mä en vaan fyysisesti ja psyykkisesti kykene nousemaan ylös ja menemään kouluun, koska oon ihan loppu. Haluun van nukkua, koska se on ainoo mihin kykenen”. Joskus yritin tässä kohtaa mennä kouluun, nousin ylös ja purkahdin itkuun lattialle kun en vaan jaksanu. Jos lapsi sanoo ettei jaksa, se ei oikeesti jaksa. Ja jos ette muuten anna pitää vapaata kun tarvis, voin sanoo et siinä oppii kyl hyvin lintsaamaan ihan omin luvin ja valehtelemaan että sais jäädä kotiin

 • Lapsen voimien mukaan sanoo:

  Meillä on useampi lapsi, peruskoulut jo käyneitä. Keskimmäinen heistä on aina ollut hieman erakkoluonne, joka reagoi paineeseen ja hälinään. Koulunkäynti ei ollut hänelle mikään ns. helppo juttu. Esikoulusta lähtien hänessä oli nähtävissä väsymisen merkkejä jokaisen lukukauden loppupuolella. Nukkui enemmän, piirustuksista ja ajatuksista tuli synkempiä, keskittyminen oli erityisen vaikeaa. Silloin ilmoitin kouluun, että hän pitää nyt pari vapaapäivää. Kyse oli parista päivästä, mutta näin vedimme lukukaudet loppuun. Opettajat ymmärsivät syyn. Olemme yksilöitä pienestä pitäen ja toiset jaksavat enemmän kuin toiset. Aikuisina voimme kuitenkin omilla valinnoillamme vaikuttaa omaan jaksamiseemme ja tarvittaessa hakea sairaslomaa uupumukseen. Uskon, että juuri oman uupumisen tunnistaminen ja hyväksyminen on se taito, mikä lapseni oli tärkeää oppia tunnistamaan ja huomioimaan. Sillä tavoin hänellä on eväät suojata itseään myös aikuisena. Loppuunpalaminen ei ole hyväksi ja siitä toipuminen voi viedä kauan. Väsymisen ennaltaehkäiseminen on helpompaa.

 • mävaan sanoo:

  Meillä lapset ei pidä vapaata ”kun väsyttää” tai ei nyt huvita ja jaksa… Yleensä siihen saumaan sairastuvat ja tulee pakkolepo. Minusta eskarilainen voi vielä lepäillä kotona silloin tällöin (jos se on vanhempien työtilanteen kannalta mahdollista), mutta siitä isomman täytyy vain kestää… Ainakin meillä, kun käymme molemmat virka aikaan töissä. Emme voi olla töistä pois siksi, että lapsi ei tänään jaksanut mennä kouluun. Yksin en pieniä lapsia kotiin jättäisi. Ja jos pieni ei voi meillä olla koulusta pois, niin ei isokaan, kunhan isoksi kasvavat. Ovat ainakin pienestä asti sen oppineet, että se ei ole edes mahdollista.

 • YksMutsi sanoo:

  Kyllä. Annan väsyneen / uuvahtaneen lapseni ”lintsata”. Ite kuitenkin ajattelen, että lapsi lataa 😍. Siitä ei minkään sortin maalima kaadu. Jos joku haluaa asian tiimoilta hurskastella täydellisen vanhemman kaapu silmillä, niin toki hälle sen suon. Tärkeintä on, että valintojensa kanssa voi seistä selkä suorana peilin edessä ja katsella itseään sekä lastaan suoraan ja rehellisesti silmiin. Huonoa omaatuntoa en asiasta suostu tuntemaan! 😘 Ja ei, nyt en puhu sarja- tai tapalatauksesta vaan yksittäisistä tilanteista. 😉

 • Kettu sanoo:

  Jos on kovin väsynyt, niin aivot ei edes kykene omaksumaan uutta tietoa. Joten ihan siltäkin kantilta ajateltuna on ihan ookoo antaa lapsen jäädä kotiin, jos oikeasti on väsynyt. Ei se yks lepopäivä joskus ja jouluna vielä opeta, että saa lintsata jos ei huvita.

 • Velkavangitar sanoo:

  Kiitos tästä. Mun omatunto kolkuttaa jo nyt vaikka ollaan vasta tarhassa ja eskarissa. Takana on pätkä kolmivuorotyötä, mikä söi yh-perheen jaksamista jokaiselta jäseneltä, joten arkivapailla saivat lapset valita menivätkö tarhaan vai eivät ja loppuajasta pidin kotona kysymättä. Nyt vietetään viikon lomaa, kun ei sitä taas syyslomalla ole toisen pätkän alkaessa. Kovasti olen miettinyt voinko koulussa ollessaan antaa lapsille vapaata keskellä viikkoa, jos taas kuljetan väsymyksestä itkeviä lapsia varsinkin, kun ollaan kaikki vähän uniongelmaisia vai pitääkö mun oikeasti ruoskia lapset liikkeelle vaikka peiton alta kaivautuisi esille pienei zombi? Hyvä tietää, että joku muukin ajattelee, ettei zombina ole mitään mieltä painua muualle kuin takaisin peiton alle.

  • Sisäpiiri sanoo:

   Näitä alle 25v ”envaanjaksa” sairasloman hakijoita alkaa olla jo turhan paljon. Tämä on kyllä ihan henkilökohtainen mielipiteeni.