Liike on lääke! Kukapa ei olisi sitä hokemaa kuullut…

Jokainen masennuksesta kärsivä on varmasti myös kuullut sen, että liikunta auttaa masennukseen. Kenties moni on sen omallakin kohdallaan huomannut, silloin kun vointi on liikkumisen sallinut.

Tiedon puute ei olekaan se syy, miksi masentunut ei liiku. Ongelma on siinä, että masennuksen oirekuvaan kuuluu nimenomaan se, että asioiden tekeminen on vaikeaa ja raskasta. Pelkästään sängystä nouseminen voi olla ponnistus, eikä asunnosta välttämättä pääse lainkaan ulos. Silloin ei tieto liikunnan parantavasta vaikutuksesta paljoa auta.

Mutta koska liikunnasta kuitenkin on todistetusti apua, olisi todella hyvä, jos sitä jotenkin saisi elämäänsä mukaan masennuksesta huolimatta. Se parantaisi mielialaa ja oloa edes hiukan, ja tukisi toipumista. Kysymys onkin se, että miten ihmeessä liikkuminen onnistuu, jos hädin tuskin jaloilleen pääsee ja vessaan pystyy raahautumaan?

Ensimmäinen vaihe olisi löytää se motivaatio. Tämä on tietysti vaikein kohta, sillä liikuntamotivaatio on usein hukassa niiltäkin, joilla ei mitään masennusoireita ole. Ja jos koko elämä tuntuu mustalta ja merkityksettömältä, ei ole mikään yksinkertainen juttu alkaa yhtäkkiä innostua liikkumisesta.

Hyvänä päivänä sitä motivaatiota kannattaisi kuitenkin yrittää kaivella. Se, mikä motivoi, on jokaiselle yksilöllistä. Ajatuksen olisi hyvä olla jokin konkreettinen ja omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvä. Muiden mielipiteitä ei kannata ajatella, sillä kyse on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista, ei esimerkiksi yleisistä odotuksista.

Motivaation löytämisessä voi auttaa se, että keskityt liikunnassa sen antamaan oloon ja sen aiheuttamiin tuntemuksiin sen sijaan, että miettisit onko tämä nyt ”tarpeeksi kova suoritus”. Ehkä onnistut löytämään hetken, jolloin ajatukset unohtuvat ja keskityt vain liikkeeseen? Kenties tuntuu hyvältä, että veri kiertää ja alat hikoilla? Ehkä se, että pystyt itse rauhoittamaan sydämesi sykettä ja hengityksen kiihtymistä hidastamalla tahtia, voi antaa hyvän fiiliksen siitä, että pystyt vaikuttamaan tuntemuksiisi? Voi olla, että musiikin mukana liikkuminen tai vedessä oleminen vapauttaa ja rauhoittaa sinua?

Terapeuttien lisäksi masennuksesta kärsivät tietävät itse parhaiten, mikä toimii. He paljastavat omat vinkkinsä tässä Huffington Postin jutussa.

Terapeutit ja masennuksesta itse kärsivät suosittelevat näitä keinoja:

Suihku

Mene oikein kuumaan tai kylmään suihkuun. Ideana on shokeerata hermojärjestelmää, mikä voi tehdä ajatuksen liikkumisesta aavistuksen helpommaksi.

Syvä hengitys

Hengittämiseen keskittyminen voi rauhoittaa hermostoa ja parantaa oloa. Sekin voi pienentää kynnystä liikkumiseen.

Aloita pienestä

Siis oikeasti pienestä. Moni meistä miettii (ilman masennustakin!) että vain tunnin hikitreenistä on hyötyä. No sehän ei ole lainkaan totta, vaan joka ikinen askel mitä otat on kotiinpäin.

Jos pystyt lähtemään kotoa ulos, päätä kävellä viisi minuuttia. Jos sen jälkeen on yhä aivan hirveä olo, mene takaisin kotiin. Mutta kenties selviätkin kymmenen minuuttia, tai jopa vartin. Yleensä lähteminen on kaikkein vaikein osa, ja se koskee niin masennuksesta kärsiviä kuin muitakin.

Jos jaksat ja pystyt menemään kuntosalille tai uimahalliin asti, voit käyttää samaa tekniikkaa sielläkin. Yksi altaanmitta ja sitten kotiin, jos olo on sietämätön. Jos se onkin parempi, ui kauemmin.

jalka ja pilatesrulla

Liiku kotona niissä vaatteissa, mitä ylläsi on

Suihkuun meneminen, pukeutuminen, ulos lähteminen…kaikki tämä voi olla liian vaikeaa. Tee kyykkyjä niissä vaatteissa mitä ylläsi on, tai venyttele vaikka sängyssä maaten. Jos sinulla on voimia enempään, katso Youtubesta jooga- tai tanssivideoita, ja tee mukana. Youtubessa on jopa videoita, joissa ohjataan joogaamaan sängyssä.

Video on siitä hyvä, että ohjaaja ei näe sinua, joten vaatteillasi ei ole väliä. Eikä silläkään, jos et jaksa tehdä joka asiaa.

Etsiydy mukavaan ympäristöön

Trendikäs kuntosali voi ahdistaa suunnattomasti, kärsipä masennuksesta tai ei. Useimmille luonnossa liikkuminen on rauhoittavaa, mutta jos se tuntuu ikävältä tai pelottavalta ajatukselta, mene kävelylle kauppakeskukseen tai kaupungin keskustaan. Jos taas väkijoukoissa oleminen kauhistuttaa, etsiydy paikkoihin, joissa ei liiku muita.

Mikäli saat käytyä kuntosalilla, voit mennä sinne perimmäiseen nurkkaan ja pistää luurit päähän. Monet kokevat vesielementin rauhoittavaksi, joten ehkä käyt uimassa.

Hanki kannustaja

Ehkä ystäväsi tai kumppanisi voisi ”pakottaa” sinut liikkumaan kanssaan? Yksin voi olla todella hankalaa lähteä, mutta läheinen voi ilmestyä ovelle kun on aika lähteä kävelylle. Silloin ei ole niin helppo jättää liikkumista väliin, ja toiselle juttelemisesta ja yhteisestä ajanvietosta on niistäkin apua.

Unohda syyllisyys

Kukaan ei jaksa aina, ja masennukseen epäreilusti kuuluu se, että silloin voimat ovat vähissä mutta itsesyytökset entistäkin voimakkaampia. Jokainen meistä saa joskus vaan jäädä sinne sängyn tai sohvan pohjalle, kärsi masennuksesta tai ei.

Muista, että monet tuskailevat liikuntamotivaation kanssa, vaikka he eivät olisi masentuneita. Älä siis ajattele, että ”kaikki muut” jaksavat aina liikkua, ja sinunkin ”pitää jaksaa”. Jos tänään on huonompi päivä, älä vaadi itseltäsi liikaa. Parempia päiviä tulee kyllä vielä!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia