On hyvä että masennuksesta ja muista mielenterveyden ongelmista puhutaan nykyisin avoimesti. Ihmiset uskaltavat hakea apua ja toivon mukaan myös saavat sitä.

Se, että tietoisuus mielenterveysasioista lisääntyy, ja ihmisten uskallus hakea apua kasvaa, johtaa tietysti siihen, että masennusta diagnosoidaan enemmän.

Mutta kuinka paljon masennusta diagnosoidaan väärin ja turhaan? Jokainen paha mieli, suru, tyhjyys tai voimattomuus kun ei ole masennusta.

Usein syytetään julkisen terveydenhuollon resurssipulaa: lääkäreillä on kiire, eikä joka potilaan tilanteeseen ehditä syventyä eikä jokaista oireilijaa voida passittaa terapiaan. Helpoin ratkaisu on kirjoittaa masennuslääkitys. Se kenties auttaa, ja sekä lääkärillä että potilaalla on sellainen olo, että jotain on tehty.

Osasyy masennusdiagnoosien runsauteen on tietysti sekin, että esimerkiksi burnoutin takia ei saa palkallista sairauslomaa, mutta masennuksen takia saa. Lisäksi monien elämä on nykyisin raskasta ja kuormittavaa, joten masennus on ihan todennäköinen sairaus. Ei silloin välttämättä aleta selvittelemään, että mitä elämässäsi on sattunut vuosikymmeniä sitten ja millaiset veriarvosi mahtavat olla.

Mutta kyseessä välttämättä ole masennus vaikka tila voisi siltä vaikuttaakin. Meillä vaan ei taida enää olla tilaa muulle pahalle ololle, kuin sille, jonka voi diagnosoida ja jota voi hoitaa lääkkeillä…


Kuva Tiago Bandeira.

Fyysiset ongelmat, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai raudanpuuteanemia voivat aiheuttaa masennuksen kaltaisia oireita. Jos taas ihminen kärsii vaikka unettomuudesta, ei ole mikään ihme, että hän alkaa oireilla kuten masentunut. Varsinainen ongelma saattaa kuitenkin olla nimenomaan se unettomuus, joka johtuu jostain toisesta asiasta, ei masennuksesta.

Osa persoonallisuushäiriöistä saattaa oireilla samalla tavalla kuin masennus, kuten tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteena sekä aloitekyvyttömyytenä.

Joissain tapauksissa masennuksen kaltaiset oireet voivat johtua itsestä, vaikka sitä voi olla vaikea myöntää. Runsas alkoholinkäyttö laskee mielialaa, ja jos siihen vielä lisätään se, että ei harrasteta liikuntaa, ei syödä terveellisesti, nukutaan miten sattuu eikä muutenkaan pidetä itsestä ollenkaan huolta, ei ole mikään ihme jos mieli on maassa ja elämä tuntuu synkältä. Lääkitys voi toki tässäkin tilanteessa auttaa, jos se antaa voimia järjestää elämän sellaiseksi, että siinä voi paremmin.

Merkittävin ongelma on ehkä se, että masennuksena hoidetaan kaikkea sellaista, mikä nyt vaan kuuluu elämään.

Työssään raskaan tilanteen takia ylikuormittunut saa masennusdiagnoosin ja lääkkeet.

Läheisensä kuolemaa sureva saa masennusdiagnoosin ja lääkkeet.

Vaikean avioeron keskellä kärvistelevä saa masennusdiagnoosin ja lääkkeet.

Keskenmenojaan itkevä tai lapsettomuuttaan sureva saa masennusdiagnoosin ja lääkkeet.

Työttömäksi jäänyt saa masennusdiagnoosin ja lääkkeet.

Raskaassa ihmissuhteessa kuormittuva saa masennusdiagnoosin ja lääkkeet.

Olisi totta kai kovin helppoa ja kätevää, jos ihmisen elämän isot surut olisi hoidettavissa pois pillerillä. Mutta niin ei ole, vaikka sitä paljon yritetäänkin. Monessa yllämainitussa tapauksessa lääke voi auttaa siihen, että pääsee takaisin jaloilleen.


Kuva Claudia.

Joskus raskas elämänvaihe johtaa masennukseen ihan oikeasti. Silloin on hyvä, että ihminen saa oikean diagnoosin ja tarvittaessa lääkityksen. Pelkästään suuresta surustakin toipuminen voi vaatia jotain lääkkeellistä apua. Kenties suruprosessissa ei pääse eteenpäin ilman lääkitystä. Sitä on turha lähteä arvottamaan, että kuka tarvitsi lääkitystä mihinkin tai kuka sai mistäkin minkäkin diagnoosin.

Mutta olisi hyvä, että ihmisillä olisi oikeus ja mahdollisuus tulla kohdatuksi myös silloin kun elämä on heitellyt, ilman että suoraan lyödään diagnoosi ja lääkeresepti pöytään. Ehkä se auttaisi myös omassa toipumisessa ja elämän eteenpäin jatkamisessa.

Se, että läheisen kuolema tai ero tuntuu kamalalta, vie voimat ja uskon tulevaisuuteen sekä itkettää päivin öin, on ihan normaalia. Jos ison koettelemuksen jälkeen ei tuntuisi missään, se olisi diagnoosin paikka. Ei se, että reagoi juuri siten kuin kuuluukin.

Vai eikö ihminen saa enää surra, olla uupunut tai pohtia elämän mielekkyyttä ilman, että se täytyy luokitella sairaudeksi?

Taustana käytetty tätä kirjoitusta.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Kaikki paha mieli ei ole masennusta”

 • Katinka sanoo:

  Kirjoitus on täyttä asiaa! Minua jäi kuitenkin kiinnostamaan viittaus persoonallisuushäiriöihin: ”Osa persoonallisuushäiriöistä saattaa oireilla samalla tavalla kuin masennus, kuten tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteena sekä aloitekyvyttömyytenä.” Mistähän persoonallisuushäiriö(i)stä nimenomaan mahtaisi olla kyse?

 • Väsynyt sanoo:

  Meille syntyi kaksoset syksyllä 2019. Samoihin aikoihin parisuhde koki kovan kolauksen, jota käsitellään vielä tänäkin päivänä. Olin vihainen miehelle. Hoidin teinityttöni asioita, hoidin kaksosia yötä päivää. Monena yönä itkin jompi kumpi vauva sylissäni, kun olin niin väsynyt. Ihan vain väsynyt. Tukiverkostoa ei ollut silloin, eikä ole nytkään. Hain apua monista eri kanavista; perhetyö, neuvola, sosiaalitoimi yms. Lopulta minut ohjattiin lääkärille, joka kirjoitti masennuslääkkeet. Lääkkeet ei helpottaneet väsymystä, kuten arvata saattaa. Minut diagnosoitiin masentuneeksi, koska olin äärettömän väsynyt. Arvostan myös mt-ongelmien avoimuutta, mutta harmittaa ne turhat diagnoosit, kun niitä oikeasti tähän ongelmana apua tarvitsevia kun olisi.

 • Uusperhesavotta sanoo:

  Tarpeeksi, kun kokee pahaa mieltä niin saattaa lopulta masentua.

 • Vaihtoehtoja sanoo:

  Tarviiko sinne lääkärille sitten ensimmäisenä mennä?
  On myös matalan kynnyksen palveluita kuten mielenterveysseuroilla jossa pääsee juttelemaan asioistaan yms. Eikä sieltä saa lääkkeitä,diagnooseja eikä saikkua.

 • balanssi sanoo:

  Totta! Jarkko Valtee joskus sanoi radio Aallon aamussa, että kun hän erosi, hän meni lääkäriin valittamaan kuinka masentunut hän on. Jälkeenpäin hän kertoi tajunneensa, ettei hän ollut masentunut, vaan häntä vitutti ihan suunnattomasti.

  Minusta ensihätään lievien masennuslääkkeiden määräys on ihan ok. Ne ainakin auttavat ihmistä nukkumaan. Usein kriisitilanteissa uni on kortilla ja se saa maailman tuntumaan puolet pahemmalta. Itse hain joskus erotilanteessa unilääkkeitä ja rauhoittaviahan ne sieltä antoivat. Erosta selvittiin.

 • Monipiippuinen juttu sanoo:

  Iso ongelma on myös se, että läheskään kaikki eivät tosiaan uskalla puhua masennuksesta eikä edes itsetuhoajatuksista kenellekään, ei edes lääkärille. Ne merkinnät, mitä lääkäri lykkää omakantaan ja muihin potilastietoihin, nimittäin ns. elävät siellä ikuisesti ja seuraavat ihmistä minne tämä meneekin. Eli: jos ei halua, että ”papereissa” lukee sinun olleen tai olevan tällä hetkellä diagnosoidusti mt-ongelmainen (juu masennus on mt-sairaus), et voi lääkärille(kään) uskoutua. Vaitiolovelvollisuus lääkärillä on, mutta se ei tietystikään koske potilastietoja, joihin potilaan edun nimissä kirjataan jokainen aivastuskin ylös.