Kuka saa lomailla ja kuka ei, ja kenen lepo on tärkeintä? Sitä miettii tämä kotiäiti:

”Mies on kolmatta päivää lomalla ja toivon jo että hän menisi takaisin töihin. Itse olen kotiäiti kolmelle pienelle lapselle (3v7kk, 1v8kk ja 3kk) ja meillä on arkena selkeät päivärutiinit jotka toimivat hienosti. Nyt kun mies on lomalla tuntuu ettei mikään toimi.

Meillä on herätys joka aamu klo 6.30. Tänäkin aamuna mies loikoili sängyssä vielä klo 7.30. Minä hoidin lasten aamupesut ja -palat vaikka ollaan sovittu että ne hoidetaan yhdessä. Tottakai lomalla saa ottaa rennosti mutta kuuluuko se oikeus vain sille joka on ”oikeasti” lomalla? Mullahan ei lomaa ole koska olen kotiäiti.

Miehellä ei ole selkeää käsitystä meidän aikatauluista esim. ruokailut ja päiväunet saattavat venähtää parillakin tunnilla jos ne jättää hänen vastuulleen. Ihan ymmärrettävää toisaalta koska hän ei ole niitä joutunut hoitamaan, paitsi joskus viikonloppuisin vapaalla ollessaan, tosin silloinkin joudun häntä patistelemaan esim. ruoanlaittoon jos on hänen vuoronsa se hoitaa.

Onhan se kiva että on toinen aikuinen kantamassa vastuuta mutta tuntuu että stressi ja kuormitus ovat vain kasvaneet kun joudun miestäkin välillä kaitsemaan.

Olenko vain liian nipo kun en itse osaa heittää vapaalle? Lapsetkin ovat villiintyneet kun isi antaa tehdä asioita vähän niin ja näin eikä pidä tarpeeksi kuria kun tosiaan ”lomalla voidaan ottaa rennosti”. Rutiinit on elintärkeitä että tätä sirkusta pystyy meillä pyörittämään mutta miehen loma-aikoina homma kusee.

Mulle jää sitten hemmetin iso urakka saada tämä sakki ruotuun kun isi palaa töihin. Voisko se jo mennä takaisin töihin?!”

Nimim. En jaksaisi

Burnout olikin mahdollisuus

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus alla olevalla lomakkeella. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Kotiäidillä ei ole koskaan lomaa ja nyt pitää vielä mieskin hoitaa!!”

 • N 48 sanoo:

  Tuohan on ihan helvetillistä, miehelle. Oletko kysynyt mieheltäsi, haluaako hän että lapset opetetaan heräämään aina 6.30? Että mies on sitoutunut lapset tehdessään siihen ettei enää koskaan saa nukkua myöhempään kuin 6.30?
  Jos minä olisin tuo mies, lähtisin muualle viettämään lomaani jotta saan oikeasti lomaa, tuollainen herääminen on pahempaa kuin töissä oleminen.
  Toki kummankin vikana voi pitää sitä, että on tehty noin pienillä ikäeroilla kolme lasta, kyllä sen jo etukäteen olisi pitänyt tiedostaa, että jokaisen lapsen kohdalla työmäärä ja huolehtiminen nousee potenssiin kaksi tai enemmänkin jos huono tuuri käy. Tuo kuvio on varmasti ollut hankalaa kahden kanssa, niin vielä kolmaskin on pitänyt siihen rakoon tehdä.
  Kun kerran kellään ei ole mikään pakko herätä aamulla niin aikaisin, tai mennä nukkumaan niin aikaisin kun lapset varmasti nyt menevät, miksi sellaista rytmiä on pakko pitää? Aamuherätys yhdeksältä on vallan hyvä aika herätä pikkulapsillekin, eikä haittaa jos menee vähän myöhempäänkin. Ei teidän varmaankaan aamulypsylle tarvitse herätä (vauvan imetys toki eri asia, mutta senkään takia ei tarvitse koko perheen herätä, ja itsekin voi jatkaa unia)
  Itselläni on useampi lapsi, kaksosetkin, enkä koskaan ole heidän takiaan joutunut heräämään 6.30, kun he ovat olleet yli 3kk ja nukkuneet pitkät yöunet.

 • Ihminen, ei kello sanoo:

  Uni lomalla on tärkeää, että voi lataa akkuja. Eihän 6.30 herätys ole lomaa, päinvastoin. Ei sinunkaan tarvitse pakosti herätä 6.30 joka aamu, kotiäitinä. Olet itse luonut nuo ankarat rutiinit itsellesi ja perheellesi, ja haluat pitää niistä kiinni, koska sinulla on pelko siitä, että muuten ei mikään toimi. Mutta kyllä se toimii! Nuku itse pitkään, anna lasten nukkua niin pitkään kun itse heräävät. Keskity sinä enemmän vaikka vauvaan, anna isän vastuulle isompia lapsia. Anna isän olla isä omalla tavallaan siihen puuttumatta. Itse kotiäitinä kannustan tähän, älä stressaa kellosta. Tiedätkö parasta olisi jos laittaisit koko kellon pois käytöstä ja lomalle :).

 • Puhuminen! sanoo:

  Puhuminen! Sinun pitää sanoa suoraan miehellesi miltä sinusta tuntuu ja mitä arjen sirkus vaatii toimiakseen hyvin. Hän on kuitenkin lasten isä ja vaikka hän on lomalla niin toivoisit hänen auttavan lasten kanssa. Hänellähän on lomaa työstään ei lapsistaan!

 • Relaa sanoo:

  Höllää nyt vähän jestas sentään. Mies on ollut kolme päivää lomalla ja rähjäät noin?! ”Nukkuu vielä 7.30” mitä hittoa? Vurotelkaa vaikka sitä heräämistä, niin molemmat saa nukkua vuoroaamuin (ja nukkumisella tarkoitan kymppiä, en seiskaa). Kai ihminen saa lomalla vähän palautua? Enkä tarkoita että mies sitten tekee mitä huvittaa ja on sun passattavana, mutta jos lomalla pitää olla armeijan kurissa niin huhhuh. Ottakaa MOLEMMAT rennosti. Kaikkea voi vuorotella, heräämistä, lounaan tekemistä, päiväunille laittoa, päivällistä, iltatoimia.

  Itsekin olin vuosia kotiäiti usealle pienelle ja tiedän että rutiinit on tärkeitä kun on yksin päivät lasten kanssa, mutta loma on loma kaikille. Nauti siitä kun mies on paikalla ja vastuu ei oo yksin sulla. Palaa sitten siihen tiukkaan rutiiniin kun hän palaa töihin.

 • E sanoo:

  Jätä väliin. Kyllä se joskus alkaa.

 • lomat kaikkea muuta kuin lomaa. sanoo:

  Voi se mennä toisinkin päin, meillä äidillä on ammatin puolesta noin 2.5kk kesäloma ja itselläni on vain 2viikkoa. Hoidan töiden ohella lapset, ruokailut ja kaiken muun kun toinen nukkuu puoleen päivään ja hereillä ollessa katsoo telkkaria tai räplää kännykkää. Odotan vain että kesä olisi ohi ja koulut ja päiväkodit taas aukeaa..

 • Nimetön sanoo:

  Meillä vielä pahempi tilanne. Mies on ollut nyt viikkoja lomalla ja minä palasin töihin. Lapsemme on päiväkodissa, joten mies saa elellä päivät niin kuin mielii. Päivän aikana kotona ei tapahdu mitään. Mies ei siivoa, käy kaupassa tai tee ruokaa. Kun pääsen töistä haen lapsemme päiväkodista ja siitä eteenpäin hän on taas täysin minun vastuullani. Mies pelaa tietokoneella ja räpeltää kännykkää, valvoo yöt ja nukkuu päivät. Illalla saattaa leikkiä hetken lapsemme kanssa, ja vahtii sen aikaa jos minun tarvitsee vaikka tiskata tai käydä suihkussa. Viikonloput hän yleensä on menossa kavereidensa kanssa, ja minä hoidan lasta kotona. Jos haluan tehdä jotain yhdessä perheenä, se tuntuu olevan aina kauhean suostuttelun takana. Mies harvemmin enää viettää aikaa kanssani saati haluaa seksiä. Jos minä haluan tehdä viikonloppuna jotain ystävien kanssa, mies tuntuu pahoittavan mielensä siitä että joutuu olemaan illan kotona lapsen kanssa. Sanomattakin selvää että olen väsynyt, ärtynyt ja yksinäinen.

 • Malla741 sanoo:

  Minä koen ymmärtäväni kirjoittajaa. Lomalla saa ja pittää lepäillä mutta myöskin osallistua ihan tasa-arvoisesti lasten hoitoon. Siitä on molemmilla vastuu. Teillä olisiki nyt keskustelun paikka asiasta.

 • Amria sanoo:

  Melkoisia kommentteja muilta kuin Sipulilta..!
  Ei tosiaan ole ok että vain mies lomailee arjestaan ja sinä kuormitut tavallista enemmän. Ja kaiken päälle korjaat tilanteen kun hän palaa töihin.
  Ehkä mies ei tajua tilannetta? Voisitko kertoa hänelle ajatuksiasi ja tunteitasi minäviesteillä? Eli kertoisit, mitä tilanteessa konkreettisesti tapahtuu, mitä siitä seuraa ja miltä se tuntuu: ”Annoit lasten leikkiä vaikka heidän piti käydä päväunille, ja nyt kaksi kolmesta itkee kolmannen yrittäessä nukahtaa. Minua trhauttaa, että tilanne on tämä, ja tulen itdekin huonolle tuulelle. Pelkään myös, että loppupäivän unirytmi menee sekaisin.”
  Voisi olla hyvä selvästi sopia, kumpi teistä on milloinkin vetovatuussa mistä asiasta, ja tosiaan tehdä aikataulu tärkeistä kellonajoista miehellekin nähtäväksi.
  Muista, että kyseessä on teidän perheenne, ja sinä kotiäitinä luultavasti olet parhaiten perillä miten se toimii! Tsemppiä, ja hyvää kesää!

 • Sipuli sanoo:

  Hyvä ”Yeni”. Tuossahan nimenomaan lukee, että ruokailut ja päiväunet voivat venyä parikin tuntia, kun vastuun jättää miehelle. Ja kuuden lapsen äitinä tiedän, että sitten menee persiilleen yöunet lapsilta. Ja eiköhän liene tuossa huushollissa lasten hoito öisin äidin vastuulla, jolloin äiti ei saa nukkua, ei öin ei päivin. Pienet lapset tarvitsevat sen säännöllisen rytmin jaksaakseen ja kasvaakaeen.

  • Yeni sanoo:

   Niinhän mielestäni kirjoitinkin, että syömis- ja nukkumisrutiineista pidetään kiinni mutta muussa voi ottaa rennommin ja kun esittää sen noin miehelle, eikä niin että lähde takas töihin siitä tai lakkaa pilaamasta meidän aikataulutettuja päiviä, niin mieskin voi ymmärtää paremmin.

   Me käytiin sama kuvio läpi kun esikoinen oli pieni ja uudelleen kakkosen kohdalla. Mies oli molemmista koti-isänä puoli vuotta ja silloin kun oli itse töissä , oli vähän hällä väliä asenne mutta kun jäi koti-isänä, niin vain huomasi että kummasti se säännöllinen nukkuminen ja syöminen helpottaa elämää.

   Mun pointti oli se, että se ei tarkoita että koko perheen on oltava samalla sekunnilla ylhäällä vaan voi vuorotella tai antaa ekan viikon isän levätä ja seuraavan viikon äidin. Säännöllinen syömisrytmikään ei tarkoita sitä että sen on pakko olla torstaina hernekeittoa klo 12 vaan sitä voi syödä vaikka eväät biitsillä.

   Ylipäätään tuo, että sen ”rakkaan” puolison lomaa ja sitä myöten tulevaa yhteistä perheaikaa ei arvosta, vaan kokee sen rasitteena, kertoo minusta siitä nipottamisesta.

 • Mies sanoo:

  Voi vittu. Eiköhän mies ole jo päättänyt lähteä. Avioero on 99% varma, itse en katselisi tuollaista nipoämmää hetkeäkään.

  • Nimetön sanoo:

   Pienten kanssa kaiken a ja o on rutiini, rutiini ja rutiini. Muuten mistään siis ei mistään tule mitään ja sen tietää jokainen vanhempi joka oikeasti osallistuu lastensa arkeen. Lomakin on lomaa kun rutiinit menee normisti.
   Suurin osa miehistä tajuaa tämän ihan itse.

 • Nanne sanoo:

  Molemmilla on oma pointtinsa. Mutta teepä niin että selität miehelle miksi rutiini on teille tärkeä ja sitten kirjoitat sen ylös näkyvästi. Ja sitten annat hänen opetella sen siltä osin kuin sopii itselleen ja sitten lähdet itse pariksi päiväksi pois miehen loman loppupuolella. Vauvaa ehkä ei voi jättää miehelle ellei suostu pulloon, mutta siis kompromissi on kyllä myös se, että äiti saa hetken ihan itselleen.

 • Yeni sanoo:

  Näin työssäkäyvän äidin näkökulmasta nipotat liikaa.

  Kun töihin joutuu joka aamu heräämään, niin loma on sitä varten, että saa ottaa rennommin. Tehkää vaikka vuorojako miehen kanssa kumpi herää minäkin aamuna lasten kanssa.

  Ymmärrän rutiinien merkityksen, mutta kyllä ne lapsetkin lomaa saa viettää ja ei maailma siihen kaadu jos kerran tai jossain asiassa tekee välillä poikkeavasti. Pitäisin kiinni niistä oleellisista kuten pienten päiväuniajoista ja ruokailusta, ja jos ootte kotona niin muistakin, mutta jos teette päiväreissuja, retkiä puistoihin tmv mukavaa niin lomaahan se lapsillekin on olla koko perheen kanssa.

  Lopuksi vielä muistuttaisin, että siellä työelämässä on toisenlainen stressi ja siitä palautuminen kestää hetken. Sulla kotiäitinä on sen tyyppinen stressi, että siitä ei ole edes mahdollista palautua lasten kanssa lomaillessa.

  Anna miehen siis palautua omasta ryöstöstä, niin ainakin sulla on levännyt puoliso, joka jaksaa auttaa lasten hoidossa sen sijaan että jos se lomakin menee stressatessa rutiineista, ei se lomalta tunnu ja iskee jossain kohtaa takaisin kun työpäivien jälkeen ei enää jaksakaan auttaa.

  • Kristalli sanoo:

   Samaa mieltä Jenin kanssa. Vaikea kuvitella että vajaa 4v, vajaa 2v ja 3kk vauva olisi niin kiinni rutiineissa että ne menisivät ”pilalle” eivätkä palutuisi loman jälkeen. Jos sen sijaan alat jo kolmantena miehen lomapäivänä rähjäämään hänen laiskottelustaan ja siitä kuinka kaikki menee perseelleen ja jää sinun kontollesi, saat loppukin loman helposti jatkuvaksi riitelyksi. Nämä lomat ja niiden odotuksiin luodut paineet usein purkautuu rajustikin ja esimerkiksi eroissa on selvä piikki lomien jälkeen. Ehdotan kotiavuksi jotain naapurinteiniä joka koulusta lomalla, muutamaksi tunniksi viikossa lapsenlikaksi jotta pääset kotiäitiydestä irti hetkeksi ja saat aikaa itsesi ja miehesi kanssa kahden.

 • Iines sanoo:

  Kirjoita päiväohjelma aikatauluineen isolle paperille ja kiinnitä seinään. Siitä mieskin näkee mitä mihinkin aikaan tehdään. Meillä sellainen lista on päiväkodista lomalla olevan 4-vuotiaan arjen helpottamista varten, mutta toiminee vähän vanhemmillekin uroksille!