Suostutko aina kun joku pyytää jotain? Autatko aina muita? Mahtava juttu! Mutta onko se omasta mielestäsi mahtavaa, vai tuleeko auttamisen jälkeen sellainen olo, että sinua hyväksikäytetty ja riistetty? Taas kerran?

Voit olla oikeassa. Jotkut ihmiset hyväksikäyttävät toisten auttamisen halua ja ystävällisyyttä. Mutta ehkä olet väärässä. Ehkä avun tarvitsija ei halua olla hyväksikäyttäjä?

Monet ihmiset ajattelevat, että toinen kyllä kieltäytyy, jos hänelle ei sovi. Jos suostut, toinen ajattelee että sinulle sopii auttaa, ja että se on sinusta varmaan mukavaakin.

Samaan aikaan itse saatat kerätä pahaa mieltä siitä, että taas joku käytti hyväksi, kun jouduit joustamaan ja auttamaan vaikka et olisi yhtään halunnut.

Jos ongelma on se, että et saa sanottua ei, et voi syyttää toista siitä, että hän riistäisi sinua. Asia on tietenkin eri silloin, jos toinen on manipuloiva ja kiristävä tyyppi, joka vetää raivarit jos et suostu. Heitäkin valitettavasti riittää. Mutta normaalin kanssakäymisen pitäisi perustua sille ajatukselle, että puhutaan suoraan.

Toinen ei voi mitenkään tietää, että sinua harmittaa auttaa, jos aina suostut ja sitten mökötät itseksesi.

Kieltäydy, jos et halua tai jaksa jeesata. Jos toinen suuttuu kieltäytymisestäsi, voit vetää siitä tarvittavat johtopäätökset: eikö ystäväsi mielestä sinulla ole mahdollisuutta sanoa ei? Samoin tietysti ystäväsikin voi tehdä, jos sinulta ei koskaan saa mitään apua mihinkään.

Tasapainoisessa ystävyydessä autetaan toista omien mahdollisuuksien mukaan. Apu on molemminpuolista, eikä kukaan kihise salaa itsekseen, että aina tuo riistää. Salamarttyroinnin pelossa moni ei uskalla edes pyytää apua: mitä jos toinen suostuukin vain pakosta, ja katkeroituu sitten? Vastaa reippaasti ei, jos tällä kertaa et jaksa tai ehdi, ja suostu jeesaamaan kun sinulle sopii, niin kenenkään ei tarvitse tuntea pahaa mieltä.

P.S. Oletko sinä kaveripiirin vapaamatkustaja?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia