Istuuko sukusi joulupöydässä manipuloija?
Joulu on aikaa, jolloin vietämme aikaa rakkaiden kanssa, nautimme herkuista ja pidämme hauskaa. Mutta tämä aika voi olla myös haastava manipulatiivisen käytöksen suhteen.
Manipulointi on käyttäytymistä, jolla pyritään vaikuttamaan toisen ihmisen ajatteluun, tunteisiin tai käyttäytymiseen omien etujen saavuttamiseksi. Se voi olla suoraa tai epäsuoraa, ja sitä käytetään usein hyväksikäyttöön tai vallan käyttämiseen.
Seuraavassa on kuusi manipuloivaa käytöstä, joita kannattaa pitää silmällä juhlapyhien sukukokoontumisisssa:
- Vastalauseiden kieltäminen. Tämä on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö kiistää toisen ihmisen tuntemukset tai kokemukset. Esimerkiksi jos sanot, että olet loukkaantunut jostakin, manipuloija voi sanoa, että et ole oikeasti loukkaantunut. Luulet vain tai ylireagoit.
- Syyllistäminen. Tämä on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö saa toisen ihmisen tuntemaan olonsa syylliseksi. Esimerkiksi manipuloija voi sanoa, että olet itsekäs, jos et tee jotain, mitä hän haluaa.
- Pahoitteluita ilman muutosta. Tämä on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö pahoittelee käyttäytymistään, mutta ei tee toimenpiteitä sen muuttamiseksi. Esimerkiksi manipuloija voi pahoitella, että hän huusi sinulle, mutta hän huutaa sinulle edelleen tulevaisuudessa.
- Lahjojen ja lahjonnan käyttäminen. Tämä on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö antaa lahjoja toiselle ihmiselle saadakseen hänet tekemään jotain, mitä hän haluaa. Esimerkiksi manipuloija voi ostaa sinulle kalliin lahjakortin, jotta suostuisit menemään hänen kanssaan johonkin, mitä et halua tehdä.
- Uhkailua. Tämä on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö uhkaa toista ihmistä, jos hän ei tee jotain, mitä hän haluaa. Esimerkiksi manipuloija voi uhata jättää sinut, jos et tee sitä, mitä hän haluaa.
- Vaihtoehtojen poistaminen. Tämä on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö antaa toiselle ihmiselle vain muutaman vaihtoehdon, joista kaikki ovat hänelle itselleen edullisia. Esimerkiksi manipuloija voi sanoa, että voit joko mennä hänen kanssaan johonkin tai hän jättää sinut.
Jos huomaat, että joku käyttää näitä manipuloivia taktiikoita sinuun, on tärkeää olla tietoinen siitä, mitä tapahtuu. Voit yrittää asettaa rajoja tai puhua henkilön kanssa käytöksestään. Jos käytös jatkuu, voit harkita etäisyyden ottamista henkilöstä.
Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit suojautua manipulatiiviselta käytökseltä:
Luotan omaan intuitioosi. Jos jokin tuntuu väärältä, se todennäköisesti onkin väärin.
Ole tietoinen manipuloivista taktiikoista. Mitä enemmän tiedät näistä taktiikoista, sitä helpompi on tunnistaa ne, kun niitä käytetään sinuun.
Aseta rajoja. Älä anna muiden käskeä sinua tekemään asioita, joita et halua tehdä.
Kerro muille, mitä tapahtuu. Jos olet huolissasi jonkun käytöksestä, puhu siitä ystävälle.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
En ymmärrä, miksi jotkut haluavat viettää joulua tuollaisten ihmisten seurassa. Onko taustalla pelko taloudellisista menetyksistä, esim. mahd.perinnöstä? Muutenhan voisi kohteliaasti ilmoittaa, että viettää joulun pienessä piirissä.
Pahinta on jos sukulaisena on ihminen joka vain ottaa sen mitä haluaa, välittämättä siitä onko se jonkun muun omaisuutta tms. Kaikki mitä hän haluaa kuuluu hänelle. Jos valitat, nousee paskamyrsky jossa annetaan ymmärtää että olet jollain tavalla vaikea tai sairas kun kyseenalaistat tämän toiminnan. Laajennetulle perheelle esiintyy viehättävänä hyväntekijänä ja valittajat on mustamaalattu vaikeiksi ja mt-ongelmaisiksi tyypeiksi. Ihmisessä selviä psykopaatin piirteitä ja kontakti nyt onneksi lopetettu.