”En tiedä mitä tehdä. En ole missään törmännyt tällaiseen ihmiseen ennen.

Kyseessä on läheinen ystäväni. Hän on ns. tavallinen ihminen. Ei ole päihdeongelmia eikä hän ole minun mielestäni varsinaisesti ”hullu”. Eli hänellä ei ole mitään diagnooseja eikä hän käyttäydy erikoisesti. Toimii elämässä normaalisti, käy töissä, pitkä parisuhde. Saimme lapset samaan aikaan, lasten kanssa on täysin tavallinen äiti.

Dementia ei tietenkään ole kyseessä! Ystävänikin on melko nuori, ja täysin toimintakykyinen.

Hän on jopa ns. kiva ihminen. Ei ole minulle tahallaan ilkeä tai vähättele eikä muutakaan sellaista. Eikä kohtele niin muitakaan!

Mutta ystävälleni musta on valkoista. Ja toisin päin.

Ensiksi luulin että hän vain muistaa huonosti ja sekoittaa asiat. Nyt tiedän että kyse ei ole siitä.

Sitten luulin että hän on ilkeä ja haluaa pahoittaa mieleni. Uskoin että hän haluaa manipuloida minua jostain syystä. Mutta ei asia näinkään ole! Hän pitää minusta ja minä hänestä ja kuten todettu, muuten hän on kiva ihminen.

Mutta se totuuden vääristely.

Hän voi alkaa vaikka puhua siitä, miten mieheni on hoitanut kaikki lapsemme kotona ja ollut isyyslomilla. Oikeasti näin ei ole ollut. Minä olen ollut kotivanhempi, ei mies. (Tämä toistuu usein, joten ystävä ei sekoita kenestä puhutaan.) Jos sanon vastaan että minä olin kotiäiti, hän sanoo että höpsis, sinähän menit töihin kun lapset olivat ihan pieniä.

Hän tietää mitä olen opiskellut ja että olen valmistunut, samoihin aikoihin kuin hänkin. Silti hän on usean kerran maininnut, että ”kun sinulla ei sitä tutkintoa ole”. Olen mennyt niin pitkälle, että olen näyttänyt hänelle tutkintotodistukseni. Hän sanoi ”jaahas” ja on senkin jälkeen puhunut seurassa siitä, että minulta jäi opinnot kesken.

tiiliseinää
Kuva Tim Mossholder, ylin kuva JR Korpa.

Näitä asioita riittäisi kerrottavaksi vaikka kuinka monta…hän on varma että lapset ovat pulloruokittuja vaikka imetin jokaista…hän puhuu lapsuusasioistani puutaheinää eikä usko minua…

Sama koskee myös pikkujuttuja. Kävin lomalla Ranskassa vaikka kävin Tanskassa, me emme olleet kylässä viime uutenavuotena vaikka olimme…

Tulen hulluksi tämän kanssa! Minä tiedän mikä on totta ja mikä ei, mutta kun ystävä on niin varma asioista, olen joskus jopa alkanut epäillä olenko minä kuitenkin väärässä…vaikka en voi olla. Minun elämästä on kyse!

Mikään mitä vastaan ei muuta hänen näkemystä. Turhauttaa ja suututtaa, mutta olen ihan varma että hän uskoo oikeasti, että hän on oikeassa.

Onko kukaan muu törmännyt tällaiseen? Mitä tämä oikein on? Kun ystävä ei ole ”hullu” eikä manipuloi eikä hänellä ole mitään sairauksia tms. Miksi hänelle ihan väärät asiat ovat totta?

Nimim. Mitä ihmettä

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 34 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

34 vastausta artikkeliin “”Ystäväni ei ole manipuloija, mutta väittää mustaa valkoiseksi””

 • Nimetön sanoo:

  Olisikohan epävakaa persoonallisuushäiriö? Minun sisareni kertoo satuja, mm. lapsuuden tapahtumista, ja uskoo omiin tarinoihinsa. Ei auta, vaikka me sisarukset esitämme todisteet, miten asianlaita on oikeasti. Hän on vakaasti sitä mieltä, että hän kyllä muistaa oikein, ja me muut väärin. Näiden valemuistoihin perustuen hän on riitaantunut ja katkaissut välejäkin joihinkin lähiomaisiin.

 • Erikoinen tapaus sanoo:

  Narsisti? Sopisi kuvaukseen. Hän mollaa sinua ja väittää ettei sinulla ole tutkintoa, miehesi on hoitanut lapsenne yn että vaikuttaisit muiden silmissä huonommalta kuin hän.
  Jos hän ei ole narsisti, on jotain muuta pahasti pielessä. Kannattaako ystävyyttä jatkaa?

 • Olinko itse sittenkään oikeassa... sanoo:

  Olen kerran törmännyt tällaiseen tapaukseen. Istuimme vierekkäin päivällispöydässä ja keskustelimme erään kunnan sijainnista. Hän väitti kivenkovaan tietävänsä että kunta sijaitsee kaupungin x ja kunnan y välissä. Ei pystynyt muuttamaan käsitystään omasta mielestäni vahvan argumentointini edessä, olen nimittäin viimeiset 10 vuotta asunut kyseisessä kunnassa. Hän on eri maakunnasta. Hyvin erikoinen tilanne.

 • Äiti 74 sanoo:

  No ei tuo tervettäkään ole, kyllä jotain on hänellä vinksallaan. Olisiko mahdollista jutella asiasta hänen miehensä kanssa, tietysti niin ettei mies kertoisi. Sanot, että olet huolissasi ystävästäsi.
  Tuo voi olla merkki jostakin alkavasta muistisairaudesta. Kyllä niitä tulee nuorillekkin. Ei niin kauaa sitten luin perheen äidistä, joka oli 40 vuotiaana. ”vihannes” eikä tuntenut enää ketään. Kuoli aika pian.
  Puhu miehelle!

 • Nonni sanoo:

  Hieman turhaa spekuloida mikä hänellä on, ehdota hänelle että hankkii apua itselleen. Olet huolissasi kun hän käyttäytyy noin. Syynä voisi olla myös jokin ettei hän ole ihan läsnä aina ja kuule kunnolla mitä sanot. Siksi tuntuu, että hän sekoittaa asioita. ”Valehtelu” voi olla myös tahatonta. Hän ei esim. Pysty keskittymään kunnolla siihen mitä sanot. Traumaattiset kokemukset voivat myös aiheuttaa muistin ongelmia. Dissosioiminen sekoitetaan joskus psykoosiin myös. Eli siinä ihmisen mieli on muualla jonkun järkyttävän kokemuksen vuoksi. Kysy onko hänelle sattunut jotakin ikävää. Ole ainakin empaattinen ennen hylkäämistä. Saatat itsekin tarvita joskus apua tai ystävän tukea sairauteen.

 • On niitä sanoo:

  Hänestä on joko kiva valehdella ihmisille, saada aikaan hämmennystä. Jonkinlaista manipulointia tämäkin. En tiedä kuin yhden saman tyyppisen ex:i. Esim. jotkin tavarat tai korut hän väitti ostamikseen. Vaikka ne oli omiani edellisestä elämästäni. Niistä väiteltiin kivenkovaan. Ikävin oli kun hän puhui ihmisille yksin hankkineensa talomme, vaikka totuus oli ettemme olisi edes saaneet lainaa ilman minun säästöjäni. Niin että kyllä näitä satuilijoita on ja joitain kiksejä he valheistaan varmaan saavat. Tai sitten on vain tarkoitus pahoittaa toisen mieli. Ja saada epäilemään itseään. Silloin manipuloija on päässyt päämääräänsä. Sairaushan tuokin on.

 • Satusedän tuttava sanoo:

  Minulla on samanlainen tuttava, hänen valheensa eivät usein edes liity suoraan minuun vaan saattavat liittyä mm. Yhteisiin tuttuihin tai mieheeni. Kerran hän kertoi että yhteinen tuttavamme olisi saanut työpaikan samasta paikasta jossa mieheni työskentelee. Oli keksinyt kaikki yksityiskohdat tulevasta aloituspäivämäärästä työhaastatteluun. En edes yllättynyt kun ”aloituspäivänä” tuttua ei näkynyt töissä. Ja myöhemmin selvisi ettei tuttu ole sinne edes hakenut.

  Miksi valehdella asiasta joka tulee selkeästi myöhemmin ilmi? Kännissä on pahin satuilija mutta selvinpäinkin silmät kirkkaana kertoo noita juttujaan ja en voi hänen kanssaam mistään keskustella kun mietin valehteleeko tuo vaikka puhuttaisiin lähikaupan aukioloajoista. Lähipiiri on alkanut huomaamaan nämä jutut mutta kukaan ei vaan uskalla sanoa mitään. En halua edes tietää mitä satuilee esim minusta muille.