Se oli ihan tavallinen lauantaipäivä. Pölyä oli alkanut kerääntyä nurkkiin, joten mies tarttui imuriin.

Oma-aloitteisesti. Ilman kehotuksia. Eikä siinä ole mitään kummastelun aihetta: normaali, vastuullinen, perheellinen mies, joka ei halua asua sikolätissä. Sellaiset imuroivat.

Mutta.

Kun imuri käynnistyi, alkoi myös kolina ja pauke. Tavaroita potkittiin tieltä, suutinta paiskottiin nurkkiin, imuri pomppi perässä seiniin mäjähdellen. Apua mikä sille tuli! Mistä se nyt suuttui, mietti nainen.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, vaan raivosiivoaminen oli miehen tapa.

Tuli lauantai-ilta, ja nainen meni ulos tapaamaan ystäviään. Hän otti esille miehen oudon käytöksen. Mies siivoaa oma-aloitteisesti, mutta itse siivousprosessi on täynnä raivoa. Mitä ihmettä?

SIIS MEILLÄ ON TOI SAMA!, huusivat naiset kuorossa.

”Jos kysyn että ”onko kaikki hyvin?” tai ”tarviitko apua?” niin mies vastaa iloisella äänellä, että en tarvii, tai on silleen ”Ööö miksei kaikki ois hyvin??”, eräs nainen kertoi. ”Enkä voi vastata, että KUN PAISKOT KAIKKI KAMAT TUHANNEN SÄPÄLEIKSI NIIN VÄHÄN KÄVI MIETITYTTÄÄ!”

Muut nyökyttelivät ympärillä: ”En oikeesti ymmärrä..Meillä on sellainen kallis Dyson ja mies ihan onnessaan suhaa aina sen kanssa, mutta silti paiskoo raivokkaasti.”

”Se ei ole edes sitä normikolinaa mitä siitä väistämättä kuuluu, vaan ihme rageamista!”

”Voin tunnustaa, että minä raivosiivoan, koska vihaan siivoamista ja muutenkin alan helpoiten siivota vihaisena. Mutta mies ei ole siivotessaan vihainen! En tajua!”

”Miksi mies paiskoo imuria, vaikka kaikkia muita teknisiä laitteita hinkataan jollain ihme säämiskällä ja varotaan, ettei vaan tule mitään kolhuja?”

vanhanaikainen imuri
Kuva Lukas ter Poorten, ylin kuva Oliver Hale.

Mikä mysteeri!

Mistä johtuu miesten raivosiivoaminen? Naisporukka pohti syitä. Voisiko se johtua siitä, että imurin huono toiminta ja kaikki olemassaolevat tavarat alkavat ärsyttää, vaikka muuten onkin hyvällä tuulella?

Vai kuulostaako kolina ja pauke vihaiselta sen korvissa, joka ei siivoa, vaikka oikeasti siivoaminen on ihan normaalia?

Onko kyseessä se, että mies säikähtää kovia ääniä, ja pyrkii siksi itse suojausreaktiona pitämään kaikkein kovinta ääntä?

Onko mies kuitenkin vihainen? Eikö mies ole vihainen? Mitä mies ajattelee? MIKSI SE PAISKOO??

Tätä voisi tietenkin kysyä siltä raivosiivoavalta mieheltä itseltään. Mutta miksi kysyä, kun voi ihmetellä porukassa!

Oletko törmännyt raivosiivoavaan mieheen (tai naiseen)? Oletko itse sellainen? Mistä raivosiivoamisessa on kyse? KERRO kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Mysteeri: Miksi miehet RAIVOSIIVOAVAT?”

 • Iloinen siivoaja sanoo:

  Olen mies ja siivoamiseni kuulostaa varmaan raivosiivoamiselta, vaikka olen ihan normaali tuulella. Tässä pari selitystä, jotka tulivat mieleen:
  -imuri ei tule kauniisti perässä vaan kolisee siellä letkun perässä ja osuu kaikkeen
  -työnnän joitain huonekaluja sillä suuttimella ja syntyy melua
  -yritän suoriutua kohtuu tehokkaasti ja se varmasti aiheuttaa nopeita liikkeitä ja kolinaa
  Toivottavasti avasi asiaa 😀

 • Stressi#siivoja sanoo:

  Minä voin tunnustaa, että olen itse raivosiivoaja. Olen huomannut, että puran siivoamisella stressiä ja muuta mikä vaivaa omassa päässä, josta syntyy tätä ylimäärästä pauketta ja kolinaa.

 • Raivosiivoojan vaimo sanoo:

  Luin tämän mun miehelle ääneen! KIITOS vertaistuesta! Oon miettinyt onko mun miehellä joku lapsuustrauma liittyen siivoamiseen, sillä tämä raivosiivoaminen on todellakin ainoa tapa hänellä siivota!! Välillä huvitun, välillä alan itse raivoamaan, koska se tarttuu!!Ärsyttävä tapa, mutta tehokas huushollin raivaukseen…

  Edelleen, syy on mysteeri. Mutta mahtavaa kuulla että sitä on muillakin!

 • Raivosiivooja -84 sanoo:

  Kirjoitus osuu minuun 10/10, mutta en osaa sanoa, mistä raivosiivoaminen johtuu. Vihaan siivoamista kaikessa muodossa: pyykit, pölyt, imurointi… kaikki saa minut pahalle tuulelle. Työssäni vaadiitaan rauhallisuutta ja tarkkuutta, purkautuisiko stressi helpommissa/ ei niin vaativissa töissä. …en tosiaan tiedä, mutta lähdin tarkoituksella googlettamaan: ”miksi imurointi raivostuttaa”. 37v mies

 • Heidi sanoo:

  Tuttua 😀 Jäin pohtimaan asiaa ja ei tosiaan kiukkua ainakaan tunnusta. Mut sit tuli mieleen et miehen lempityökalu on moottorisaha ja halotkin menee kerrasta halki kun minä työllä ja tuskalla nakutan niitä ikuisuuden vaikka kuinka yritän kuunnella neuvoja xD Heillä on enemmän voimaa ja kai se kovempi ääni työskentelyssä voisi tuoda mielikuvan tehokkaammasta toiminnasta? Mitä kovempi ääni sen tehokkaampi? Jos se on luolamiehen karjuntaa ja nuijanpauketta kun halutaan näyttää et mut kantsii valita muiden sijaan kun oon kovempiääninen, eli niinku näkisivät sen positiivisena tekona valittuaan kohtaan? 😀 Kun imuroi ni ugh… kovempiäänisenä siitä tulee miehekkäämpää ja sitä miehekkäämpää, mitä kovempi ääni? XD

 • Vierailija007 sanoo:

  Ainoat kerrat, kun olen raivosiivonnut, on entisessä suhteessa. Ajallaan rupesi ottamaan pattiin, kun mies ei ikinä siivonnut eikä osallostunut siivoomiseen. Sen sijaan hän vähätteli ”miksi siivoat kun täällä on jo siistiä” (siis öö daa miksiköhän on siistiä??), syyllisti ja vertasi omaan exäänsä kuinka kotityöt ovat naisten hommia ja kehitteli tekosyitä vaikka asui heittomatkan päässä töistä ja minä kävin toisessa kaupungissa ja hoisin kaupassakäynnit, siivoukset, ruoanlaitot, you name it! Meni vaan hermot, kun yksin joutui hoitamaan kaikki kotityöt ja toiset vaan suttasi.

 • Entinen mies sanoo:

  Meillä mies raivosiivosi kun minun olisi pitänyt ymmärtää siivota mutta en sitä syystä tai toisesta ollut tehnyt. Dysoni lenteli pitkin seiniä samoin muut tavarat. Ja mieluiten aikaisin aamulla kun itse olen aamu uninen 😴

 • Piis sanoo:

  Äitini siivosi paiskomalla tavaroita ja riehumalla. Olen yrittänyt tehdä toisin. Välillä kilahdan jos joku sotkee kun oon siivonnut. Luulen että yleisesti yleistäen miehet näkee monina erillisinä osina siivouksen, joten se voi ahistaa.

 • Dihei sanoo:

  Jep, meillä mies raivosiivoaa aina. Siis aina kun se imuroi tms niin aina hirveä ryskäminen ja tavaroiden paukuttaminen. En tajua.

 • Yksi monien puolesta sanoo:

  Muuten hyvä esimerkki, mutta meillä vaimo on aina pahalla päällä, jos hän siivoaa. Niin kuulemma saa paremmin energiaa.
  Ehkä edellä syy, miksi mielelläni yritän ehtiä imuroimaan, pyyhkimään kaapinovet ja vähän muuta ennen rouvaa…