”Ystäväni on menossa naimisiin ja olen hänen kaasonsa. Olisi ihanaa olla onnellinen ystäväni puolesta, mutta en voi olla. Haluaisin sanoa hänelle, että älä tee sitä, teet elämäsi virheen.

Mutta eihän sellaista voi sanoa!

Tällaisessa tilanteessa leimaantuu kateelliseksi, katkeraksi myrkyttäjäksi, joka haluaa tuhota toisen parisuhteen. Ja toisaalta, häät läehstyvät vääjäämättä, ja sotii oikeudentuntoani vastaan olla sanomatta mitään. Ystävälle pitäisi pystyä sanomaan ikäviäkin asioita, eikö niin?

Kyse on siitä, että tämä tuleva mies on alkoholisti. Tai jos ei ihan alkoholisti, niin ainakin hän käyttää siinä määrin alkoholia että se ei ole normaalia.

En ole mikään niuho, juon alkoholia itsekin ja nuorempana juhlin ihan railakkaasti. Mutta miehen toiminnassa moni asia soittaa hälytyskelloja.

Hän on aina humalassa tai krapulassa nähdessäni hänet. Siis ihan jokainen kerta, pari vuotta ollaan tunnettu. Ystäväni on myös kertonut riidoista alkoholinkäyttöön liittyen. Mies oli paiskonut juomiaan pitkin kun ystäväni oli nätisti kysynyt, että tarvitseeko tänäänkin juoda.


Kuva Everton Vila, ylin kuva Giulia Bertelli.

He ovat käyneet myös pariterapiassa jo nyt. Siitä kuullessani ajattelin ensin, että hyvä juttu, näin toisella kierroksella voi välttää virheitä etukäteen yms. Nyt mietittyäni en ole enää varma. Ilmeisesti he kävivätkin siellä miehen juomisen takia. Ystäväni kertoi terapeutista näreissään ja suunnitteli jopa valituksen tekemistä. Ehkä terapeutti oli kyseenalaistanut sen, kannattaako tuossa tilanteessa avioitua?

Ehkä mietit nyt että mitä asia minulle kuuluu. Ei kai se kuulukaan. Jokainen saa mennä naimisiin kenen kanssa haluaa.

Tuntuu silti ikävältä, että ystäväni on menossa naimisiin alkoholistin kanssa. Kaipa se liitto onnistuakin voi, mutta… En tiedä mitä tekisin. Puhuisinko asiasta ystävälleni vai en? Tuskin hän tässä kohtaa enää neuvoja kuuntelee, mutta eikö ole välinpitämättömyyttä olla hiljaa? Ja miettisinkö edes tätä, jos mies olisi väkivaltainen eikä juoppo?”

Nimim. Kaaso

Tutkimuksen mukaan on tärkeää, että meillä on myös ”ilkeitä” ystäviä. Siinä on siis perää, että tylytetään ystävää ja todetaan, että ”mä olen vaan rehellinen”. Sillä ne ystävät, jotka haluavat toiselle hyvää, ovat rehellisiä. Jokainen tietysti erottaa rehellisyyden ja rehellisyyteen verhoillun ilkeilyn…

Mitä mieltä sinä olet? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Ystäväni on naimassa huonon miehen, mitä voin tehdä?”

 • Kohtuukäyttäjä sanoo:

  Ystäväni puhuu kyllä suoraan ja osaa sanoa loukkaamatta. Silti en pitäisi ystävänä ihmistä, joka katsoo oikeudekseen määrittää millainen mieheni pitäisi olla ja paljonko voi juoda. Jos se on morsiamnelle ok, niin miksi puuttua?
  Ex-anoppini kriisiytyi yhdestä kaljapullosta.

 • Eronnut sanoo:

  Itse menin aikoinaan huonon miehen kanssa naimisiin, vastuuntunnottoman juopon. Olen jälkeenpäin toivonut, että joku olisi yrittänyt estää. En tiedä, olisiko siitä ollut mitään hyötyä. Naimisiin menon syyt näin jälkikäteen ajateltuna olivat sellaiset, että ei niiden vuoksi olisi tarvinnut, mutta rakastuneena on ikäänkuin mielenhäiriössä ja olin myös raskaana. Monta kertaa jälkikäteen on miettinyt, että mitä päässä oikein liikkui naimisiin mennessä. Eipä tainnut kauheesti mitään liikkua.

 • Lode sanoo:

  Kyllä varmasti olisi hyvä asiasta keskustella, eri asia miten sen tuot ilmi ja mihin sävyyn. Sanoa töksäyttämällä on ehkä huono mennä sanomaan, tärkeintä että saat sellaisen luottamuksen morsiameen. Lupaat olla tukena valitsi sitten morsian niin tai näin, ja voihan ss olla että morsiankin on ehkä asiaa ajatellut jollakin tasolla jos kerta terapiassakin ovat käyneet. Että ei muuta ku varovasti se kissa siihen pöydälle.

 • Ldksikftn sanoo:

  Todennäköisesti sanominen ei tässä vaiheessa enää auttaisi mitään, joten anna olla. Seiso rinnalla ja ole käytettävissä, jos heille tulee ongelmia tai avioliitto kariutuu. Kaikkien täytyy antaa tehdä omat virheensä. Jos nyt menet asiaan puuttumaan, saatat menettää ystäväsi kokonaan. On parempi pysyä väleissä ja seurata tilannetta sivusta.
  Toisekseen, ethän sinä voi tietää mitä kaikkea kahden välisessä parisuhteessa oikeasti tapahtuu. Eikä pidäkään tietää.

 • Ässä sanoo:

  ”Ystävä ei asetu poikkiteloin sinun tiellesi..ellet ole putoamassa jyrkänteeltä”.

 • Rjfsfjlöö sanoo:

  On taito kyetä ottamaan ikävät asiat esiin rakentavasti. Hyvä ystävä ottaa ikävätkin asiat puheeksi tuollaisessa tilanteessa, ja sellaisen ystävän morsiankin tahtoo. Se ei välttämättä muuta ystäväsi päätöstä naimisiinmenosta, mutta on avuksi, kun/jos ystäväsi myöhemmin päättääkin erota, häntä vahvistavana tukena – oletpa tilanteessa itse läsnä tai et. Ja niitä keski-ikäisiä alkoholismiliitoista eroavia on jonkin verran. He, joita olen kohdannut, ovat rakentaneet seuraavia elämänvaiheitaan terveemmälle pohjalle. Mutta on käytöksessä näkynyt, että on eletty heitä arvostamattomassa suhteessa. On vaikeuksia sietää pienintäkään vastakkaista näkemyseroa esim. työtehtäviin liittyen, vaikka keskustelu olisi neutraalia ja vaikka mielipide-ero olisi perusteltua. Elämä on mennyt rytinällä uusiksi ja jostain syystä asunnon ja puolison lisäksi on vaihtunut myös työpaikka. Ja tosiaan seuraavaan suhteeseen on jostain syystä kiirehditty. Suosittelen ottamaan asian puheeksi ystäväsi kanssa kehittävään sävyyn.
  Kysymys ”Miten tästä eteenpäin?” on aina hyvä. Käykää yhdessä juttelemassa alkoholisteista eronneiden tms. tukiryhmässä, että kannattiko liitto alkoholistin kanssa vai ei. Kysy ystävältäs, että miks keksiä pyörää uudestaan, kun nää asiat tiedetään jo.

 • Kokemusta on sanoo:

  Ikävä kuulla ja tilannehan ei parane. Päinvastoin. Tästä on omakohtainen kokemus. Itse sanoisin silläkin uhalla että morsian suuttuu. Tosin voi olla ettei hän kuuntele, valitettavasti ja voit menettää ystävyyden. Sitten kun hän toivottavasti joku päivä ymmärtää tilanteen, saat hänet takaisin ystäväksi. Nämä on niitä asioita jotka jokaisen pitää itse oivaltaa

 • Rakkaus on sokea sanoo:

  Ymmärrän huolesi täysin. Usein ulkopuolelta on helpompi nähdä totuus, suhteessa helposti sokaistutaan. Voisiko olla, että morsian itsekin syvällä sisimmässään tiedostaa miehen ja suhteen ongelmat ja vähän naiivisti ajattelee avioitumisen korjaavan tilanteen. Ns. ”hoivavietti” sanoo, että hänen pitää ja hän pystyy parantamaan miehen.

 • Onnea! sanoo:

  Näinhän se käy kätevästi, kun kirjoitat aika tunnistettavasti somessa.
  Morsian on tietoinen miehensä juomisesta ja menee silti naimisiin. Pariterapiaankin ovat osanneet mennä.
  Morsian haluaa naimisiin hinnalla millä hyvänsä?