Jokaisen vanhemman ikuinen ongelma: million on oikea aika aloittaa oman lapsen pottaharjoittelu? Ei niitä vaippoja jaksaisi loputtomiinkaan vaihtaa, niin miten opetat lapsesi käymäään itse potalla? Jos sinua jännittää tämä vaihe, ei huolta, sillä voit unohtaa kaiken pottaharjoittelusta, minkä olet aikaisemmin kuullut! Totuushan on, että lapsesi oppii itse käymään potalla, kun hän on siihen valmis. Jonkun lapsi saattaa tämän tehdä jo kaksivuotiaana, toisen taas nelivuotiaana. Roolisi vanhempana on siis luoda oikea ympäristö lapsellesi, jotta hän voi itse oppia pottaa käyttämään. Ota tästä talteen vinkit, mitä kannattaa ja ei kannata  tehdä, jotta pääset vaipoista vaivatta eroon.

Kuva Henley Design Studio.

Tee näin:

 • Lapset oppivat eniten seuraamalla muiden käyttäytymistä. Aloita siis kertomalla lapsellesi mitä teet, kun käyt vessassa.
 • Aseta pottia talon jokaiseen vessaan. Näin lapsesi voi harjoitella potalla istumista milloin tahansa. On myös todennäköisempää, että hän ehtii sinne ajoissa, jos pottia on useampi.
 • Opi tarkkailemaan lastasi vessahätää. Jos hän kyykistelee tai ei malta pysyä paikoillaan, voit kysyä olisiko aika mennä potalla? Me aikuistekin haluamme vessarauhaa, joten anna lapsesikin mennä itsekseen, jos hän niin haluaa.
 • Jos lapsesi kertoo että potalle pitäisi päästä, mutta ei ehdi sinne ajoissa, muista silti kehua. Se, että hän on itse tunnistanut hädän on askel oikeaan suuntaan.
 • Jos taas potalle päästäänkin ajoissa, muista kehua ja juhlistaa tilannetta. Keksikää vaikka juhlalaulu tai -tanssi jokaisen onnistuneet potalalla käymisen jälkeen. Muista kuitenkin kehua lastasi muistakin arkisista saavutuksista, kuten leikkimisestä, kiipeilystä, hyvästä käytöksestä, ettei potalla käyminen tuota liikaa jännitystä.
 • Tee vessassakäymisestä tapa. Jätä tälle useita omia aikoja päivän mittaan. Esimerkiksi hyviä aikoja ovat heti heräämisen jälkeen, aamupalan jälkeen, ennen ja jälkeen muiden ruokailuiden, sekä ennen nukkumaanmenoa. Kun pottapuuhille ovat säännölliset ajat, lapsesi kehokin oppii näitä seuraamaan, mikä helpottaa käymistä.
 • Jos potalla käyminen pelottaa, keksikää yhdessä hauskoja ja rentouttavia leikkejä. Laita vaikka pojallesi merkki vessanpönttöön mihin voi tähdätä. Voitte myös yhdessä käydä säännöllisesti totuttelemassa potalla käymistä, ensiksi housut päällä ja myöhemmin ilman.

Kuva Jasmin Sessler.

Vältä näitä:

 • Yritä välttää paineen luomista pottakäynneille. Jotta harjoittelu on sujuvaa, olethan itsekin rennolla tuulella ja anna lapsellesi totaalinen huomiosi.
 • Älä pakota lastasi potalle. Aloittakaa rauhallisesti vaikka pelkällä potalla istuminen vaatteet päällä. Hae viereen lehtiä, kirjoja ja pelejä, jotta potalla istuminen jää lihasmuistiin.
 • Vahinkoja tapahtuu varmasti, joten älä rankaise lastasi tai ilmaise pettymystäsi. Ole siis kannustava ja rohkaiseva – vahinkojenkin kautta oppii, kunhan ei lannistu.
 • Ole positiivinen ja energinen, mutta älä koskaan päällekäyvä. Anna lapselle aikaa tottua vaipattomuuteen itse.

Lähde.

Artikkelikuva Charles Deluvio. 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia