Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Olen muita huonompi. Vai olenko? Näin tämä yhteiskunta on saanut minut tuntemaan.

Perheelläni on pienet tulot, Olen itse menettänyt luottotietoni nuorena ja kirsikkana kakun päällä sukunimi ei ole suomalainen. Siinä on seikat, joiden vuoksi meitä ilmeisesti saa sortaa, puhua tylysti sekä syyttää toisten tekemistä asioista tai ihan keksityistäkin asioista. Jalkapuuhun pitäisi saada keinolla millä hyvänsä.

Mutta miksi? Me emme käytä päihteitä. Meillä on onnelliset ja hyvin hoidetut lapset. Kotona on aina ruokaa. Töissäkin käydään ja opiskellaan. Silti tuntuu että olemme yhteiskunnan häpeäpilkku, luottotiedoton opiskelija ja työssäkäyvä maahanmuuttaja (niin, ei pakolainen vaan maahanmuuttaja). Tuntuu, että noiden seikkojen vuoksi kaikki virastot, työnantajat ja ihmiset yleensäkin katsovat oikeudekseen puhua halventavasti, arvostella ja loukata.

Kuva Dimitri.

Suunnitteilla on muutto miehen kotimaahan (jossa itsekin ennen asuin), sillä Suomessa saamamme kohtelu on johtanut masennuksen ja stressin kierteeseen. Ei enää jaksa edes taistella omien oikeuksien puolesta, pyrkii vaan olemaan hiljaa omissa oloissaan mahdollisimman näkymättömänä. Lasten asiat ovat ainoat jotka saavat minut avaamaan enää suutani. Tuntuu pahalta, kokoajan on rinnassa möykky ja tuntuu, että ihmiset tuijottavat joka paikassa, kuin otsaan olisi kirjoitettu syitä miksi olen huonompi.

En todellakaan väitä että kaikki suomalaiset kohtelisivat huonosti. Joka maassa on niin hyviä kuin ikäviäkin tyyppejä. Ehkä vain asumme alueella, jossa sattuu olemaan enemmän negatiivista porukkaa? Tämä on oma kokemukseni ”kakkosluokan kansalaisena”. En väitä että näin on aina ja ympäri Suomea, vaan että näin on minun kohdallani ollut.

Oletko sinä tullut kohdelluksi eriarvoisesti etnisyyden, taloudellisen tilanteen tai luottotiedottomuuden vuoksi? Miten käsittelet asiaa, koetko itsesi ”huonommaksi”?”

Nimim. Kakkosluokan kansalainen 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 31 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

31 vastausta artikkeliin “”Yhteiskunnan silmissä olemme kakkosluokan kansalaisia””

 • Kakkosluokan kansalaiskohtelukokemuksella minäkin sanoo:

  Et luultavasti ole kakkosluokan kansalainen ollenkaan kaikkien silmissä. Esim. toisten eläjien ympärilläsi.

  Itse kuulun onnelliseen hyvinkin kovapalkkaiseen, korkeakoulutettuum ja kantasuomalaiseen ihmisryhmään, mutta ne kerrat, kun olen asioinut esim. Kelan, TE-toimiston, useankin eri terveyskeskuksen, sairaalan tai koulutoimen kanssa, myös sosiaalitoimen, yms. työni takia, olen 75 % kerroista kokenut tulleeni kohdelluksi idioottina. Olin sitten asiakas tai asiakkaan asiaa hoitamassa työssäni. Paitsi että koin itseäni tai asiakastani kohdeltavan ylimielisesti ja asiaa mitätöiden, myös niin, että asian hoito olisi tehty täysin absurdiksi, ylityölääksi, estetty käytännössä koko tavoitteen saavuttaminen ja venytetty sitä kuukausilla ilman omaa lainsäädäntöosaamistani ja aikani kuunneltuani myös reipastahtista tapaani kannella menettelystä ja vaatia säädösperusteista selvitystä ja pätevää käsittelijää.
  Surullista, sillä kun itsekin olen toiminut vuosikausia julkisen puolen tehtävissä, pidin kunnia-asiana ihmisten kunnioittamista ja pyrkimystä ratkaista asiat nopeasti ja pyrkien hyvään lopputulokseen, myös hankalissa tilanteissa rehellisesti ja kunnioittaen. Hyvä hallintotapa vaatii sitä. En aina itsekään osannut kaikkea, mutta oppimaani malliin kuului sitten etsiä se, joka osaa jatkaa asiassa.

  Et siis ole kakkosluokan kansalainen välttämättä sen enempää kuin minäkään asioidessasi virastossa, jossa vain ei hyvää hallintotapaa edes tunneta. Oli itsestänikin kammottavaa tajuta, että se ei ole oletusarvo, ja että perusystävällisen ihmisen on oltava liian usein melkoisen kova pykäläruoskanheiluttaja saadakseen lakisääteisen tasoista kohtelua ja palvelua sekä jaksettava vaatia sitä. Itselle tai sille, kenen asiaa työssään on selvittänyt.

  Täytyy vain kiittää niitä 25 %:a, jotka silti tekevät työnsä hyvin, kuuntelevat ja kunnioittavat asiakasta tai muuten vain toista ihmistä ja muistavat, miksi työtään tekevät. Heitä on luultavasti enemmänkin kuin 25 %, mutta ne huonot tyypit valitettavasti näkyvät enemmän ja jäävät mielikuvaksi koko tahosta, näemmä myös syövät työyhteisöön mädän kulttuurin. Heillä hyvillä toivon aina olevan voimaa pitää ääntä hyvän toimintakulttuurin puolesta ja jaksaa työssään niin, että kunnolliset eivät uuvu eikä huono työmoraali ja ylimielinen asenne saa valtaa vaan lopulta kohtelisimme kaikki toisiamme ykkösluokan kansalaisina. Molemmin puolin tiskiä sekä ihan muutenkin.

  Älä luovuta. Kakkosluokan kansalaisen tunnistaa lähinnä siitä, että hänellä on tarve painaa muita linttaan noustakseen itse korkeammalle. Hyvien ei tarvitse ponnistaa toisten otsasta. Aina asioita ei voi hoitaa halutusti tai tulos ole mieluinen, mutta ne pitäisi voida hoitaa kunnioittaen toisia. Ja itseä niin, että kyllä, saa valittaa, jos tulee kohdelluksi huonosti.

 • Helsinkiläinen sanoo:

  Luottotiedothan saa puhtaiksi muutaman vuoden kuluttua velkojen maksusta, joten jos ne ovat menneet nuorena ja sitten velat maksettu pois ja asiat hoidettu, niin eivät ne enää ole kiusana. Eli unohtuikobaloittajalta mainita, että luottotietojen menetys nuorena ei ollutkaan se ongelma, vaan se, ettei vieläkään ole asioita hoidettu?

 • Tsempit sanoo:

  Luottotiedot eivät koko loppuelämää jää, niiden suhteen suosittelen tarkastamaan tilanteesi. En nyt muista oliko se joku asiakasrekisteri mutta sieltä saa tilattua omat tiedot. En ole ikinä kuullut että luottotiedot eivät korjaantuisi. Siitä ollut jossain mediassakin puhetta että se on laitonta.
  Asunnon saa vuokralle vaikka olisi luottotiedot mennyt, siihen vainbyleensä pitäö olla parin kk takuuvuokra. Kela myös tukee noissa.
  Itse työssäni kohtaan myös maahanmuuttajia. Erityisesti perheitä. Turun seudulla juurikin ja ovat olleet tyytyväisiä elämäänsä täällä. Ovat työllistyneet hyvin.
  Tuijottelu ei aina ole sitä että ei hyväksytä. Itse katson usein ihmisiä tarkasti
  Nyt vain nenä pystyyn ja keskityt siihen että teidän elämä on teidän. Masentuneena asiat näkee yleensä vielä mustemman lasin läpi

 • Nallekarkki sanoo:

  Aika huvittavia kommentteja. Eipä tarvitse kummoinen Sherlock olla että tietää kuinka työnhaussa käy jos nimi ei ole kantasuomalainen. Niin ja onhan asiasta ihan tutkittua tietoakin.
  Kannatan anonyymiä työnhakua, niin että edes haastatteluun pääsisi ilman että nimen perusteella siivilöidään pois.
  Sama muuten pitäisi koskea rikoksista tuomitsemista, pussi päässä ja nimi piilossa siihen asti kun tuomio on annettu.

 • Haahuaja sanoo:

  Hei!

  Ihmeen paljon täällä puolustellaan suomalaisten rasistista toimintaa, kun ihminen kertoo omia kokemuksia, miten tulee kohdelluksi ulkomalaaistaustan, nimen ja ihonvärin, ulkonäön perusteella. Kyllähän tuossa tulee selvästi ilmi että nimen takia ei meinaa saada töitäkään. Tätä on ihan Suomessa tutkittu: tutkimuksessa ihan tavalliset suomalaiset haki asuntoa/työtä sekä omalla suomalaisella nimellä sekä ulkomaalaisella nimellä ja tulokset oli odotettuja: suomalaisella nimellä kiinnostusta on, ulkomaalaisella ei.

  Miksi täällä on niin kova halu alentaa aloittajan kokemuksia ja väittää ettei tällaista rasistista käytöstä ole? Kun sitä on ihan helvetisti. Täällä on persut huimassa suosiossa, ja heidän poliittisessa ajatusmaailmassa ei todellakaan arvosteta maahanmuuttajia, ulkomaalaistaustaisia, muutenkaan erilaisia ihmisiä. Miksi se on niin saatanan vaikea uskoa, että ehkä kaikki aloittajan kokema ei johdu luottotietojen menetyksestä????

  Aloittajalle ihan hirveästi jaksamista ja voimia, en ole kokenut vastaavaa kuin sinä, sillä näytän/kuulostan ja nimeni on suomalainen. Tiedän silti että rasismia täällä harjoitetaan luvattoman paljon. En haluaisi itsekään asua paikassa jossa kohdellaan perjettänne kuvailemallasi tavalla.

 • Turhaa marinaa sanoo:

  Kyllä vika on omassa päässä, en usko et noin vaan ketään lytätään joka asiassa tai täysin tuntematonkin halveksii kun sattuu Katsomaan teitä päin!! Ja luottotiedoton ei tietenkään Voikkaan saada samaa luottoa raha asioissa kuin ihminen joka ei ole niitä menettänyt! Maksa velat pois ni sen jälkeen alkaa jossain kohtaa helpottaa

 • mummuvaan sanoo:

  Kertoisitko jotakin konkreettista siitä, kuinka sinua kohdellaan huonommin kuin muita ihmisiä?
  Monillakin meistä on joskus tunne, että ”kukaan ei ymmärrä minua”, ”kaikki ovat minua vastaan” jne. Usein se on kuitenkin vain omaa mielikuvitusta. Ihmisillä on yleensä niin paljon tekemistä omassa elämässään, etteivät he jaksa hirveästi ajatella muita.

 • Iloinen italiaano sanoo:

  Monellako näistä asioista heiluu r-kortti ihan automaationa, kun joku katsoo pitkään, ei vuokrata kämppää luottotietojen puuttumisen vuoksi, ei saa töitä kun taidot ei riitä tai tapahtuu ihan mitä tahansa muuta? Pulu kakkasi yli lentäessään päähän -> rasismi?

  En kiellä ettei rasismia ole, koska kyllä on. Monet vaan syyttävät rasismia ihan jokaisesta asiasta. Onhan se helppoa, kun ei tarvitse ottaa vastuuta mistään, muiden vika.

 • Opettaja sanoo:

  Et todellakaan ole muita huonompi, mutta valitettavaa on, että maassamme rasismi vain yltyy. Näen tämän suuntauksen kiihtymisen johtuvan pitkälti yhden populistipuolueen öyhöttämisestä. Surullisena olen seurannut esimerkiksi yhden Suomeen tulleen akateemisen perheen kohtelua. Ei ole väliä sillä, miten upeita Suomen hyväksi toimivia yksilöitä heidän älykkäistä lapsistaan on kasvamassa: kun aikuiset poliitikotkin julistavat jatkuvasti, miten maahanmuuttajat vievät asunnot ja elävät yhteiskunnan tukien varassa, on kouluikäisten ja aikuisten aivopestyjen helppo toistaa samaa mantraa ja uppoutua uskomuksiin, jotka eivät ole edes kaukaista sukua totuudelle!

 • Kohtalotoveri sanoo:

  Hei.
  Paljon voimia teille kurjaan tilanteeseen.
  Kyllä Suomessa on todella vaikea elää perheellisenä muutenkin, elämä on kallista, työ on kiven alla ja ilman luottotietoja ei saa mitään osamaksulla. Ei edes puhelinliittymää omiin nimiin. Vai onko siihen tullut viime aikoina muutoksia?
  Me ollaan vähän samassa tilanteessa, tosin minun mies ei ole korkeasti koulutettu, mutta on toiminut kotimaassaan aiemmin korkeammassa työasemassa, sekä muutenkin tottunut korkeampaan elintasoon. Hän muutti Suomeen ainoastaan minun vuokseni. Lisäksi hän menetti luottotiedot Suomessa ekojen vuosien aikana, kun ei vielä ymmärtänyt oikein systeemiä. Kaverit olivat huonoja ja antoivat todella typeriä neuvoja. Mies oli uskonut heitä. Joka tapauksessa, olemme käyneet paljon samoja tunteita läpi. Velkahelvetti on vihoviimeinen asia! Me on onneksi velkamme maksettu, mutta merkintä pysyy silti sen 5 vuotta vaikka olis kaikki hoidettu. Joten meilläkin on odottelua, että voitais rakentaa taas perheelle normaalia elämää. Mies on taistellut ja löytänyt työtä viiden vuoden etsimisen jälkeen. Sinnikäs piti olla. Elämä ei ole helppoa näin kahden maan kansalaisina, koska sydän sanoo, että siellä toisessakin kotimaassa pitää käydä. Eihän sitä toista sukua voi unohtaa. Joten säästöt menee aina sinne. Ei tarvi miettiä mihin rahansa laittaa. Tai miksi töissä pitää käydä.
  Rasismia on saatu osaksi, vaikka lapset on kasvatettu kunnioittamaan kaikkia ihmisiä. Meidän lapset on kilttejä ja avuliaita. Silti heidätkin on jo pienenä haukuttu. Millon silmien värin vuoksi, milloin hiusten, milloin ihon värin, vaikka eivät ihan tummia olekaan. Miestä on pieksäny jopa pankkijonossa ihan suomalainen vanhus ja toivottanut helvettiin. Bussissa istuessa sai usein kuulla vähemmän mukavia tai ystävällisiä sanoja. Sekin on koomista, että hän itse on aina niin kohtelias muille ja aina hymyilee. Tottunut omassa työhistoriassa, että kusipäillekin pitää hymyillä.

  Joka tapauksessa, älä luovuta! Nosta pää pystyyn! Kyllä te vielä sieltä suosta nousette! Tahdonvoimaa ja vähän raivoakin tarvitaan.

  • Vastuu valinnoista sanoo:

   Eihän kukaan täysjärkinen myy osamaksulla luottotiedottomalle.
   Usein luottotiedot menneet ihan omaa hölmöyttä. Se, että ei ymmärrä systeemiä, on huono tekosyy. Tietoa löytyy kyllä.
   Mutta saa luottotiedotonkin puhelinliittymän omiin nimiinsä, mutta siitä joutuu maksamaan vakuuden.

   Jos kaiken ylimääräisen pistää reissailuun toisessa kotimaassa, niin kenen valinnasta siinä on kyse?

 • Emilia sanoo:

  En ole itse kokenut syrjintää ulkomaalaisen sukunimeni takia, mutta olen vierestä seurannut minkälaista kohtelua länsi-euroopasta tullut korkeakoulutettu mieheni saa osaksi. Hän sanoo kiittävänsä onneaan ettei kadulla suomalaisesta erotu ennenkuin avaa suunsa (puhuu murtaen suomea) tai esim etsii työtä (mukana myös kokemusta ja korkeakoulu opintoja Suomesta). Hän sanoo kokevansa myös olevansa koko ajan toisenluokan kansalainen ja on ilmoittanut että oman mielenterveytensä takia hänen tulee muuttaa omaan kotimaahansa takaisin. Toivoisin että ihmiset alkaisivat ymmärtää ja uskaltaisivat myöntää että on olemassa ennakkoluuloja joita emme näe tai itse tiedosta ja kieltämällä tämän emme ikinä pääse tilanteessa eteenpäin.

 • Nimetön sanoo:

  Kiitos aloittajalle, että tuota tärkeää asiaa esille. Siinä missä isollakaan maailmalla ei hahmoteta mikä on rakenteellisen rasismin ja yksilön ennakkoluuloisen asenteen ero, ei sitä tajuta täälläkään. Jonkun pitää sitä tuoda esille ja pakottaa näkemään ne ikävät asiat, jotka usein jäävät valtaväestön edustajilta huomaamatta. Ehkä joku kaunis päivä vielä ihmiset tajuavat, ettei rasismista huomauttaminen tarkoita automaattisesti heidän syyllistämistään, jonka jälkeen päästään ehkä viimein purkamaan se järjestelmä alas.
  Tsemppiä sulle niiden velkojen / luottotietojen kanssa. Kirjoitustesi perusteella olet ihmiskunnan fiksummasta päästä ja uskon että pääset vielä pitkälle, jos et anna näiden vastoinkäymisten ja negatiivisten besservissereiden murentaa sisintäsi.

 • Köyhä lapsi sanoo:

  Olen itse köyhästä perheestä, äiti oli neljän lapsen yksinhuoltaja, luottotiedot oli menneet ja palkka hänellä oli silloin alle minimin. Olihan se nuorena naisena rankkaa ja nöyryyttävää kun ei ollut varaa vaatteisiin tai lukiossa edes koulukirjoihin. Opettajat eivät uskoneet, että meillä ei ollut varaa kirjoihin tai mm luistimiin, joka kerta haukuttiin kun olin jälleen kerran ilman ja lappuja laitettiin kotiin. Tällaista tämä elämä joskus on. Nykyään äidillä on ammatti ja osti äskettäin uuden auton itselleen, äiti matkustaa ulkomaille vähintään kerran vuodessa. Kovalla työllä hän pääsi yksin velkakierteestään pois, kyllä siitä voi selvitä.

 • Ja olen suomalainen sanoo:

  Luottotiedot saa takaisin, kun velka on maksettu. Ja töitä löytyy aina, vähintään siivouspuolelta. Olen itse nuorena siivonnut mm öisin teollisuushalleja ja juoppoputkia.

 • Hapsku sanoo:

  Mä jäin myös kaipaamaan konkreettisia esimerkkejä näistä huonoista kohteluista. Mitä ne tarkalleen ottaen ovat olleet nämä tilanteet? Olisi ehkä helpompi kommentoida, että onko kirjoittaja vain tulkinnut asioita vai onko näissä jotain todellisuuspohjaa. Luottotiedoista kuitenkin sen verran, että niistä jokaisen täytyy ottaa vastuu. Nuorena sitä helposti toheltaa kaikenlaista, mutta ei se sitä omaa vastuuta siitä poista. Eli jos koet huonommuutta niistä, niin eikun vaan käärit hihat ja hoidat homman alta pois. Sillä siitä päästään!

  • Älä ylpisty sanoo:

   Jos ihminen on saanut huonoa kohtelua osakseen niin miksi kukaan yrittää kääntää sen joksikin muuksi mitä se on. Jos ihmisellä on tunne siitä, että kohdellaan kuin toisen luokan kansalaista niin ei ne tunteet tyhjästä tule. Kyllä siinä taustalla on ihan varmasti myös ilkeilyä ja noita asioita mitä tässä ap puhuu. Asuukohan hän samassa kaupungissa kuin minä kun tätä mainostetaan korkeakoulu ja yliopisto kaupunkina. Muita sitten kohdella kuten ois just huonompi ja ovat niin olevinaan parempia ja kaiken keskipisteenä nämä korkeasti koulutetut ihmiset. Ei onneksi kaikki, mutta osa on.

 • Jeks sanoo:

  Eihän naamasta näe kuin ihon värin, jos näkee ja jos kohtelet toisia kauniisti, kyllä se metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.
  Rohkenen vielä väittää, että iso osa näistä rasistisiksi kuvailluista kokemuksista on uhriutumista. Täällä Suomessa nyt vaan on perseilijöitä kaikissa kansanryhmissä, muuttaneissa ja kotosuomalaisissa ja kaikki saa osansa. Ei pidä ottaa niin herkästi nenään.

  • Aloittaja sanoo:

   Jos pelkällä naamalla, nimeään tai asuinpaikkaansa kertomatta, voisi mennä töihin, kouluun, hakea asuntoa ja niin pois päin, olisin samaa mieltä. Jos naapuri syyttää alle kouluikäisiä lapsiani känniläisten tekemistä tuhrimisista, huutaen kovaan ääneen että saatanan kakarat ja harjaten perheen suomenkielen taitoa, niin kyllä, väitän että ihonvärillä ja ovessa olevalla sukunimellä oli tekemistä asian kanssa, miksei hän muuten mennyt ryypiskelevän teininaapurin ovelle syyttelemään noin?

   • Jeks sanoo:

    Kerroitko naapurille asiallisesti, ettei lapset olleet syyllisiä? Onko vielä tuon jälkeen tullut syytöksiä?

    Jos luottotiedot on menneet, siitä voi syyttää vain itseään.

    Tilanteenne on surullinen, mutta nyt pitää muistaa myös se, että ne omat valinnat ovat ajaneet tähän.

    Avarra katsantoasi ja sulje korvasi.
    Ole ahkera ja näytä, ettei taustasi tee sinusta yhteiskunnan elättiä.

    • Aloittaja sanoo:

     Kyllä, luottotietojen menetyksestä voin syyttää vain itseäni. Mutta en suostu syyttämään itseäni siitä miten meitä on kohdeltu.
     Naapurille silloin kerroin asian laidan, hän vei silti valituksen isännöintiin asti.
     Tottakai sitä yrittää sulkea korvansa kaikelta paskalta ja keskittyä hyvään, mitä myös on paljon, kuten aloituksessakin sanoin,ettei kaikki ole ilkeitä. Mutta kyllä se joskus laittaa synkistämään, kun aina tulee kuraa niskaan. Joskus oli aikeissa muuttaa turkuun, parempien kulkuyhteyksien ja mahdollisuuksien perässä. 3 vuotta etsittiin hiki otsalla asuntoa, ainoa vaatimus oli turvallinen, lapsiystävällinen alue ja riittävän iso asunto. Tuli tasan 1 asunto, joka olisi meille vuokrattu, Varissuolta vanhasta rupsahtaneesta talosta jonka pihalla oli jengiä pussikaljalla keskellä päivää kun näyttöön mentiin. Mutta ei siihen varmaan mainitsemani seikat vaikuttaneet, olen vain luulosairas uhriutuja…. xD

     • Jeks sanoo:

      Tästä sen näkeekin, vaikka satiirisesti sanoitkin. Haluat uhriutua, siitä on vaikea kasvaa pois. Voimia siihen.

     • Ofelia sanoo:

      Siihen vaikutti tasan tarkkaan ne menneet luottotiedot ja siinö ei ole mitään epäasiallista tai syrjivää.

      Naapurisi käytös kyllä on.

 • Äiti 74 sanoo:

  Mistä ihmeestä muut ihmiset voisivat tietää teidän raha-asioista tai sun luottotiedoista yhtään mitään? Ellet itse kerro. Ihmisiä loppupelissä kiinnostaa aika vähän muiden asiat. Kuulostaa jotenkin siltä, että olet omassa mielessä tehnyt asiasta mörön, missä mietit vain mitä muut ajattelee, kiinnität huomion ainoastaan näihin töykeisiin ihmisiin ja teet johtopäätöksiä mistä se johtuu.
  Stop tykkänään moinen. Et voi mitenkään tietää mitä muut ajattelevat oikeasti. Mitä varten sinä ylipäätään välität siitä. Ihan jokainen joutuu tilanteisiin, joissa sinua kohdellaan törkeästi. Itse olen suorastaan magneetti töykeille ihmisille. Ei ole ulkomaista puolisoa eikä nimeä. Ja minun tulotason tietää vain läheiset. Mitä väliä sillä on mitä joku tuntematon tai naapuri ajattelee. Keskity omaan elämääsi, keskity hyvään, äläkä ala tekemään johtopäätöksiä ihmisistä. Metsään menee.

  • Aloittaja sanoo:

   Vuokranantaja ja vakuutusyhtiöt mm tarkistavat luottotiedot, vuokranantaja voi siitä syystä olla vuokraamatta. Autoa ei voi ostaa, kun pitäisi maksaa verot ja vakuutukset takuineen kerralla. Ei ole varaa ison perheen kanssa mennä esim tapahtumiin mihin kaverit pyytävät mukaan. Ja kun rahaakin joutuu välillä lainaamaan (kun ei luottoa myönnetä), niin ei siinä jää arvailujen varaan mitkä ne tulot on. Ja kyllä puheita piisaa taas. Itseäni ei toisten asiat jaksa kiinnostaa, mutta valitettavasti monia tuntuu kiinnostavan ja on oikein mukavaa kun saa porukalla lynkata. Kommenttisi oli aika outo, kerron pahasta olosta ja epäreilusta kohtelusta, niin mielestäsi minä uhriudun ja olen pinnallinen muiden mielipiteiden ajattelija? Pitääpä ensi kerralla sanoa mielenterveyshoitajan vastaanotolla kun masennustani käsitellään, että kokeile sinäkin vain vähätellä asiakkaasi tunteita, pääset helpommalla.

   • Vuokranantaja sanoo:

    Vuokranantaja tarkistaa kuinka vastuullinen on se tuntematon, jonka hallintaan annetaan monen kymmenentuhannen euron arvoisen omaisuutensa. Luottotiedot ovat miltei ainoa tapa tehdä se tarkastus. Itse toimin vuokranantajana ja olen kääntänyt pois hakijoita joilla jopa parin a4:n pitkiä velkalistoja. En häpeä sitä, vaikka näiden joukossa oli myös vähemmistöjen edustajia. Vuokranantaja on todella heikolla asemalla kun häätö on tehty vaikeaksi. Yksityisellä vuokranantajalla on 1-2 asuntoa keskimäärin, eli huono vuokralainen on iso taloudellinen riski.

 • Ofelia sanoo:

  En hetkeäkään epäile etteikö etnisyys voisi joidenkin kohdalla (valitettavasti) vaikuttaa mutta että taloudellinen tilanne tai luottotiedottomuus? Eihän luottotietoja edes näe muut kuin sinulle mahdollisesti luottoa antavat.

  • Vilma sanoo:

   Myös vakuutusyhtiössä tarkistetaan luottotiedot ja esim.vuokranantajalla on siihen oikeus, normaalikäytäntöjä.

   • Lokakuu on maksuton sanoo:

    Tuossa ei tasan ole tilaa rasismille, ainoastaan katsotaan, onko asiakas potentiaalinen luottoriski.

    Lisämaksua voi tulla, jos asiakas on asunut vain hetken Suomessa, eikä maksukäyttäytymisestä ole vielä tietoja. Tämä ei ole henk. koht. epäluottamuksen osoitus, vaan yritysten riskien minimointia, ja ihan lakiin perustuvaa toimintaa.

   • Ofelia sanoo:

    Luottoahan sekin on jos laskulle myydään 😊