Kesä on sukulaisten tapaamisen sesonkiaikaa. Ja kun sukulaisiaan ei voi valita, monelle se tarkoittaa pinnan kiristymistä äärimmilleen.

Tietysti osa on onnekkaita ja on saanut ympärilleen kivoja sukulaisia, tai ainakin sellaisia sukulaisia jotka osaavat elää ihmisiksi.

Saattaa myös auttaa, jos on itse oikein tasapainoinen ja mukava ja ystävällinen… Mutta onhan se niinkin, että osa ihmisistä on ikäviä, käyttäytyi heitä kohtaan miten tahansa.

Joskus näitä ikäviä tyyppejä on sukulaisina, joskus työkavereina, joskus ystävinä, puolisoina tai perheenjäseninä. Jos oma käytös ei auta, niin sitten ei auta muu kuin kestää muiden piikittelyt ja oikuttelut ja ilkeilyt. Olettaen siis, että heistä ei voi hankkiutua kokonaan eroon.

Yleensä näissä tapauksissa neuvotaan katkaisemaan välit. Mutta aina se ei käy päinsä. Työkaverista ei voi hankkiutua eroon, ainakaan jos työpaikan vaihto ei nyt onnistu, ja perheenjäsenetkin ovat siinä ja siinä, että voiko yhteydenpidon lopettaa.

Kuva Asmund Gimre..

Toinen neuvo on vetää rajat. Saattaa toimiakin, tai sitten se saattaa johtaa entistä pahempaan draamailuun.

Joskus siis sietäminen on se paras ratkaisu.

Mutta miten ihmeessä se tapahtuu? Ne ihmiset ovat ilkeitä! Heidän tekemisistään tulee paha mieli! Heidän sanojaan vatvoo keskellä yötä ja itkee! Miten voisi olla välittämättä?

Tai miten voisi olla puolustautumatta kun toinen latelee syytöksiään? Miten voi olla tilanteessa, kun joku puhuu pahaa ja yrittää vetää mukaan kieroiluihinsa?

Miten?!

Kuva Sean Stratton.

Kokeile kivimetodia.

Tiedätkö ilmaisun ”kiinnostaa kuin kasa kiviä”? Kasa kiviä kun ei kiinnosta yhtään ketään (paitsi kenties jotakuta geologia, mutta yleisesti ajateltuna). Rupea sellaiseksi kivikasaksi.

Ole ilkimyksen edessä ihan tosi tosi tylsä. Jos se tuntuu vaikealta, muista toinen hyvä ilmaisu ”kiviäkin kiinnostaa” – sinä olet kivi, sinua ei kiinnosta. Olla möllötät maailman tappiin asti niillä sijoilla, mihin edellinen jääkausi sinut lykkäsi.

Älä tarjoa ikävälle ihmiselle yhtään mitään. Älä anna tunnereaktiota. Älä anna juoruilun aihetta. Älä väitä vastaan tai älä tue häntä.

Jaarittele jotain hyvin tavallista, jos sinun on pakko keskustella. Vastaa ympäripyöreästi. Älä kiihdy tai loukkaannu.

Ole yhtä kiinnostava kuin kasa kiviä – ja reagoi yhtä paljon kuin kivi reagoisi.

Väittävät, että se helpottaa. Eikä kokeilemisesta varmaan haittaakaan voi olla. Muista, että jokainen voi valita miten käyttäytyy, ja jos toinen on valinnut käyttäytyä ikävästi, se ei ole sinun syysi.

Voimia ja mielenrauhaa kesän hankaliin kohtaamisiin!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Kokeile: kivimetodi auttaa sietämään ikäviä ihmisiä”

 • Rajoita silti sanoo:

  Siis rajojahan on pakko vetää mutta tuota metodia voi hyvin käyttää siihen kiukutteluun mihin rajojen vetäminen johtaa jos se on suht lievää. Usein se hankala tyyppi lähtee itse ovet paukkuen kun ei saakaan sitä huomiota mitä odotti.

 • Elämä on liian lyhyt huonosta seurasta kärsimiseen sanoo:

  En aio tapailla ikäviä ihmisiä. Jätän sellaiset ihmiset kutsumatta tai en kyläile heillä. Minulla ei ole riitaa kenenkään kanssa. En vain välitä kaikkien seurasta.

  Töissä auttaa kun keksii ilkeän ihmisen heikkouden. Jostain syystä hän on ilkeä (epävarma, ongelmia kotona tms). Kun on itse ystävällinen mutta jämäkkä, pärjää.

 • Äippä sanoo:

  Teinit osaa käyttää tota kivimetodia vanhempiinsa.

 • M sanoo:

  Kivimetori, ah ihanaa! Aion kokeilla tätä. Melkein kolme vuotta kestänyt todella ilkeää tätiä, eikä ole edes minun sukulaiseni ja tunnen syyllisyyttä vaikka en ole tehnyt mitään väärää. Olen tässä vaiheessa puoliksi rikki ja haavoittuvainen, mutta pystyn tähän.. Koronasta on ollut jotain iloakin.. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan. 😊