Tiedätkö sinä aikuinen, mitä on groomaus eli grooming? Groomingissa  aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä eritoten sosiaalisen median palveluissa. Seksuaalirikosta edeltää houkuttelu, jonka aikana tekoa suunnitteleva yrittää herättää luottamuksen nuoren kanssa esimerkiksi kehumalla aiotun uhrin sosiaalisen median kuvia tai videoita ja lähettämällä imartelevia kommentteja.  Hän voi kertoa olevansa nuori, vaikka on aikuinen. Tähän houkutteluun tekijä voi käyttää jopa kuukausia. Hyväksikäyttöä suunnitteleva siirtää vähitellen keskustelun intiimeihin asioihin ja tekijä pyytää kuvia esimerkiksi alastonkuvia tai kuvia sukupuolielimistä.   Usein nuoren antamia henkilökohtaisia tietoja ja intiimejä kuvia käytetään hänen kiristämiseensä myöhemmin.

Kerro lapsellesi, ettei kukaan saa kysellä häneltä sukupuolielimistä, erektiosta, pimpin kostumisesta, itsetyydytyksestä tai pyytää alastonkuvia.

Kerro lapselle, että jos joku pyytää tällaista materiaalia, ota kuvista kuvakaappaus ja kerro aikuiselle. Lapsen on usein vaikea kertoa groomingista aikuiselle, koska lapsen puolelta mukana voi olla positiivista tunnetta ja toisaalta häpeää. Häpeä on suurin syy siihen, miksi lapset ja nuoret eivät kerro seksuaalisesta häirinnästä aikuisille. Lähes 50 % tytöistä ja yli 20 % pojista ei kertoisi seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta aikuisille häpeän vuoksi, kertoi Pelastakaa Lapset ry:n tutkimus.

Jotta lapsesi kertoisi sinulle kohtaamaastaan tai ystävänsä kohtaamasta groomingista, puhu hänelle näistä asioista:

SALAISUUS ei saa olla jotakin sellaista, jota tuntematon ihminen pyytää lasta pitämään. Lapsen ja nettitutun välillä ei saa olla salaisuuksia, Jos joku pyytää lasta pitämään viestinnän salassa, siitä tulee kertoa aikuiselle. Synttäriyllätys on eri asia kuin salaisuus.

PELKO on usein tunne, joka estää lasta puhumasta. Yritä kertoa lapselle, ettei hänelle tai hänen ystävilleen tapahdu mitään ikävää, jos hän uskoutuu aikuiselle mieltä askarruttavasta asiasta.

SYYTÖKSET Groomingia yrittävä/harjoittava aikuinen yrittää luoda lapselle tunteen, jossa kaikki on joka tapauksessa lapsen syy eikä kukaan usko lasta, jos asiat paljastuvat. Opeta lapselle, että aikuisen epäsopiva käytös lasta kohtaan ei ole koskaan lapsen syy eikä sekään ole lapsen syy, jos lapsi on mennyt vastamaan tai jopa lähettämään kuvia häntä lähestyvälle aikuiselle.

RAKKAUS Lapsella voi olla lämpimiä tunteita häntä hyväksikäyttävää ihmistä kohtaan ja hän voi haluta suojella häntä tai lapsi voi olla rakastunut ahdistelijaansa. Kerro lapselle, millaiset ihmissuhteet ovat ikäkausiin sopivia, kerro missä iässä on sopivaa olla intiimissä suhteessa samanikäisen kanssa ja kerro avoimesti omista kokemuksistasi nuorena.

 

Näin toimit lapsesi turvaksi sosiaalisessa mediassa:

  • tutustu itse samoihin sosiaalisen median alustoihin, joissa lapsesi on
  • tarkista lapsen kanssa sosiaalisen median yksityisyysasetukset korkeimmalle mahdolliselle tasolle
  • opeta lapselle, ettei hän saa jakaa koskaan yksityisiä tietoja kenenkään ulkopuolisen kanssa
  • seuraa lastasi sosiaalisessa mediassa

 

Linkkejä:

Tästä linkistä voit ilmoittaa, jos alaikäisen alastonkuva tai -video on lähtenyt kiertämään netissä tai koet tai epäilet lapseen kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua

https://www.poliisi.fi/nettivinkki

Turvallisesti verkossa, Pelastakaa Lapset

Väestöliiton sivut

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivut vanhemmille

— Huono Äiti

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Vanhempi, kerro tämä lapselle somehyväksikäytöstä”