Vastikään julkaistu tutkimus etsi yhteyttä tavallisten taloudessa esiintyvien kemikaalien ja nuorten tyttöjen aikaistuneen murrosiän kanssa. Berkeleyn yliopistossa tutkittiin millaisia vaikutuksia tietyillä kemikaaleilla on tyttöjen kehoissa.

Tutkimusta johtaneen Tohtori Kim Harleyn mukaan aikaistunut murrosikä lisää riskiä teini-ikäisten mielenterveysongelmiin ja riskikäyttäytymiseen, sekä pitkällä tähtäimellä riskiä rinta- ja munasarjasyöpien kehittymiseen, joten asia on tärkeä ottaa esille.

Tutkimuksessa seurattiin 338:a lasta, 179 tyttöä ja 159 poikaa, ja heidän kehitystään syntymästä nuoruusikään, tarkkailemalla milloin lapset siirtyivät murrosikään ja mittaamalla lasten virtsan hormonipitoisuuksia eri elämänvaiheissa. Ensimmäiset virtsakokeet tehtiin lapsia odottaville äideille vuosina 1999-2000, kun äidit olivat raskausviikoilla 14 ja 27. Tuolloin tutkittiin äitien virtsan ftalaatti-, parabeeni- ja fenolipitoisuuksia. Ftalaatit, parabeenit ja fenolit ovat kemikaaleja joita esiintyy hyvin monissa kodin tuotteissa, esimerkiksi leluissa, pesuaineissa ja kosteusvoiteissa.

Kuvituskuva rawpixel. Ylin kuva rawpixel.

Lasten ensimmäiset virtsakokeet tutkimukseen kerättiin heidän ollessaan yhdeksänvuotiaita, ja samalla arvioitiin heidän fyysistä kehittymistään. Tätä jatkettiin joka yhdeksäs kuukausi, kunnes lapsi täytti 13 vuotta. Kaikkia kolmea testattua kemikaalia löytyi yhdeksässäkymmenessä prosentissa tutkituista näytteistä, ja myös neljättä kemikaalia, triklosaania, esiintyi 73%:ssa odottavien äitien, ja 69%:ssa yhdeksänvuotiaiden lasten näytteistä.

Näytteistä selvisi, että kun odottavan äidin virtsan ftalaattipitoisuus kaksinkertaistui, tyttärien häpykarvoituksen kasvaminen aikaistui 1,3 kuukautta. Triklosaanin osalta määrän kaksinkertaistuminen oli liitettävissä kuukautisten aikaistumiseen yhdellä melkein täydellä kuukaudella.

Yhdeksänvuotiaiden tyttöjen virtsakokeista tutkijat huomioivat, että parabeenien lisääntynyt määrä oli liitettävissä aikaistuneisiin häpykarvoituksen kasvuun ja kuukautisten alkamiseen, sekä rintojen kehittymisen aikaistumiseen. Jokaista parabeenipitoisuuden kaksinkertaistumista kohden nämä kolme murrosiän merkkiä ilmenivät vajaa kuukautta aiemmin. Poikien murrosiän alkamiseen kemikaalien pitoisuuksista ei löytynyt yhteyksiä, oletettavasti koska pojilla murrosikään vaikuttavat hormonit ovat erit.

Tohtori Harleyn mukaan aiemminkin on jo epäilty että yleisesti kosmetiikassa ja taloustuotteissa käytetyt kemikaalit, kuten parabeenit, ftalaatit ja triklosaani, voivat vaikuttaa ihmisen luonnolliseen hormonitoimintaan, esimerkiksi estrogeenin tuotantoon, kehossamme. Laboratoriokokeissa on aiemmin todistettu että kyseiset kemikaalit vaikuttavat murrosiän aikaistumiseen rotilla, mutta asiasta on hyvin harvoja tutkimuksia ihmisillä.

Triklosaania ja parabeeneja käytetään yleisesti kosmetiikassa. Parabeeneja käytetään esimerkiksi säilöntäaineina kosmetiikassa, ja triklosaanin avulla estetään bakteerikasvustoa esimerkiksi saippuoissa, hammastahnoissa ja deodoranteissa. Fenolit toimivat myös desinfiointiaineena, ja ftalaatteja käytetään muovien pehmittiminä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia