Äidin parfyymin muistaa aina. Ja sen, kun sai ensimmäisen oman tuoksun. Olipa se sitten jo pikkutyttönä pieni näytepullo, tai teininä hartaan säästämisen tuloksena tai lahjaksi saatu tuoksu, sitä laittaessaan tunsi olevansa ihan oikea nainen.

Monet ovat hulluna hajuvesiin, ja kokevat että ilman niitä ei asu eikä fiilis ole täydellinen. Nykyisin, kun yliherkkyyksiä on niin paljon, pitää tuoksujen kanssa ottaa muut huomioon, mutta kohtuudella ja oikessa tilanteissa niistä voi nauttia.

Silja Linella jo 19 vuotta kosmetiikan parissa työskennellyt hajuvesiasiantuntija Irmeli Sokka kertoi meille mielenkiintoisia ja hauskoja faktoja parfyymeistä ja niiden ostajista.

Ylin kuva Shawna Dunsmore.

Tiesitkö, että…

…jasmiini ei ole vain yksi tuoksu, vaan siitä tehdään yli 200 eri tuoksua. Esimerkiksi hajuvedessä tuoksuva nahka on oikeasti jasmiinia!

…trendituoksu on tuberoosa. Se on valkoinen kukka, ja sen tuoksua on kaikissa uutuushajuvesissä.

…amerikkalaiset tuoksut on tehty keinotekoisista tuoksuaineista, ei aidoista.

…tuoksuun turtumisen ja sen liikasuihkuttelun estää käyttämällä eri hajuvesiä.

…paras paikka säilyttää hajuvesipulloa on vaatekaapissa, jossa on pimeää ja tasalämpöistä. Pullo on kaunis esillä, mutta lattialämmitetty kylpyhuone ei ole tuoksun hyvänä säilymisen kannalta paras paikka.

…tuoksut eivät muutu vuosien aikana, vaan ne tehdään samalla reseptillä. Eri vuosien kukkasadoissa on eroja.

…jos entinen lempituoksu ei itsellä tuoksu enää hyvältä, syynä voi olla hormonit, tupakointi tai muuttunut ihon pH.

…tuoksut ovat kalliita siksi, että pullojen suunnitteluun käytetään paljon aikaa, ja siksi että raaka-aineet ovat kalliita. Esimerkiksi 2000 kilosta jasmiininkukkia saadaan vain yksi kilo jasmiiniöljyä. Ruusua samaan määrään tarvitaan 5000 kiloa!

Näin naiset ostavat hajuveden:

– Venäläiset naiset ostavat ison pullon voimakasta tuoksua. Aina ison pullon!

– Ruotsalaiset naiset ostavat makean ja tyttömäisen tuoksun, mielellään jonkun laulajan hajuveden.

– Suomalaiset naiset ostavat Escadan kesätuoksun.

Näin miehet ostavat tuoksun:

– Mies ostaa itselleen aina saman tuoksun. Jos sitä ei ole, se on hankala paikka!

– Kun mies ostaa naiselle tuoksua, hän kysyy apua myyjältä. Vihjeeksi tuoksumieltymyksistä mies näyttää myyjälle vaimon tai tyttöystävän kuvan kännykästä!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia