Mikä ihme siinä on, että lapset eivät halua pestä hampaita? Harvassa ovat ne lapset, jotka suostuvat siihen mukisematta. Ja ne vanhemmat lapset, jotka oikeasti muistavat harjata hampaat ja harjaavat ne huolella…

Nykyisin on vaikka mitä kivoja hammasharjoja kaikilla lasten suosikkihahmoilla koristeltuina ja hammastahnoja vaikka minkä makuisina, mutta ei, se ei tee hampaiden pesua yhtään sen houkuttelevammaksi.

Vanhempana sitä suorastaan pelkää että lapselle tulee reikiä hampaisiin ja että hammaslääkärissä pidetään huonona vanhempana niiden takia.

Äiti kertoo:

”Tiedätkö jokailtaisen (ja hyvillä äideillä myös aamuisin) tapahtuvan taistelun pienen pirpanan kanssa? Aiheena tietysti aina niin ihastuttava hampaiden harjaus. Mikä siinä voi olla niin kamalaa?! Viime viikolla taistelun tuloksena, sain luvan harjata prinsessan hampaat huolellisesti.

Pakko myöntää, että kun näin takahampaassa mustan kolon, sydän pomppasi samantien kurkkuun. Apua reikä?? Mun kultamussukalla on reikä hampaassa! Mitä hammaslääkäri sanoo?? Mitä meistä ajatellaan?! Tästä taatusti paukkuu vähintäänkin lasut!!

Sain varattua hammaslääkäriajan heti seuraavalle viikolle, jännitän nyt jo miten tuo käynti tulee menemään ja minkälaista palautetta sieltä meille vanhemmille tulee. Aion nimittäin ottaa miehen myös mukaan, leijonan kitaan en yksin mene!”

Mikä teillä on löytynyt ratkaisuksi lasten hampaiden pesuun? Vanhempi harjaa lapsen hampaat teiniksi asti? Uhkailu, lahjonta ja kiristys? Vanha kunnon pelottelu? Makuhammastahnat ja hienot harjat? Vai onko teillä sellainen ihmelapsi, joka suostuu hampaidenpesuun mukisematta?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Joka ilta ja aamu sama vääntö!”

 • hmm sanoo:

  Hampaat on mysteeri. Toiselle tulee reikiä jatkuvasti vaikka tekis mitä ja toiselle ei. Itsellä nuorena oli jatkuvasti paikattavia reikiä, mutta nykyään niitä on todella harvoin eikä edes hammaskiveä muodostu. Voin myös ihan rehellisesti sanoa, että nykyään syön ja juon herkkuja aina jos mieli tekee ja hampaat pesen 1-2 kertaa päivässä. Herkkuja valitessa kannattaa aina ennemmin valita se missä on rehellistä sokeria eikä mitään makeutusaineita, koska hammaslääkäri joskus sano, että pahinta hampaille on makeutusaineilla makeutettu limsa.

 • Siitämistäaitamatalin sanoo:

  Hammaspesuvideo! Meillä 3- ja 6-vuotiaille lapsille hammaspesu on aamun ja illan kohokohta, koska saavat pesun ajan katsoa valitsemiaan videoita youtubesta. Muistuttavat itse, jos pesu meinaa unohtua. Tämä käytäntö tuli jo esikoisen aikaan, kun kyllästyimme jokapäiväiseen tappeluun. Sähköhammasharja auttaa myös.

 • Anne sanoo:

  Geenit valitettavasti vaikuttaa hampaiden reikiintymiseen. Äitilläni oli huonot hampaat ja minä esikoisena olin tehostetun hammashygienian parissa. Ja minulla alkoi hampaiden paikkaus jo 6-vuotiaana. Pikkusiskoni ollessa pieni, äiti ei ollut enää niin tiukka, ja silti siskoni selvisi ilman reikiä n. 15-vuotiaaksi ja sitä edelsi muutama vuosi, jolloin hän söi hurjasti namia ja limuja.

  Minun lapsilla oli jossain vaiheessa kovakin vääntö hampaidenpesusta. Keksin sitten sellaisen hammaspeikkorallatuksen Lähtekäämme metsään- laulun sävelellä, sen avulla hampaidenpesu alkoi sujumaan. Toki edelleen on ongelmia pesun laadun kanssa ( kun en aina itse ehdi pesemään). 9-v ei itse saa kulmahampaita puhtaaksi, sillä pieninkään hammasharja ei mahdu mukavasti ienrajan ja ikenen väliin. Aistiyliherkkyydellä lienee tekemistä asian kanssa. Niin ja itse pystyn kertomaan hurjia tarinoita paikkaamisesta, kun omat jäljellä olevat hampaat ovat yhtä tilkkutäkkiä.

 • Kolmenäiti sanoo:

  Tuntuu tosi kurjalta että äiti tai vanhemmat ovat kärsijöitä lapsen hampaan reiästä. Itseasiassa ajattelen olevan todella itsekäs lähestymistapa. Ajattelen että hammaslääkäri saa olla ihan mitä mieltä vain, mutta toki asiasta saa sanoa ja neuvoa, mutta ei kai nyt ole järkevää pelätä hammaslääkäriä sen takia?
  Minun suurin huolenaiheeni tossa tilanteessa olisi lapseni suunterveys ja se että lapsi joutuu kestämään kipua paikkauksessa.
  Ja kyllä, meidän lapset pesee hampaat mukisematta. Koska se ei ole ikinä ollut vapaaehtoista, vaan pakollista, niinkuin vaikka suihkussa käynti tai nukkumaan meno.

 • Ihmelasten äiti(kö?) sanoo:

  Meillä taitaa olla kuusi ihmelasta, kun pesevät/antavat pestä ilman vastaväitteitä hampaat aamuin illoin. Hammasharjaan on totuteltu siinä vaiheessa kun ensimmäiset merkit hampaista vauvana tulevat (kuolaus, jäystäminen). Eskarin alkamislahjana on saaneet sähköhammasharjan jolla saa itse pestä aamuisin.

 • Huonoja lääkäreitä sanoo:

  No ihan ensin kaikille hammaslääkäreille nyt pikku herätys todellisuuteen!! Eivät ne ole mitään ylijumalia, joilla on valta käskyttää ja leimata äitejä. Olispa kunnon kilpailu tuollakin alalla niin yksittäiset mätämuna-lekurit eivät pääsisi purkamaan patoutumiaan potilaisiin. Valikoituisi sieltä ne oikeasti hyvät lääkärit hoitamaan potilaita ja VARSINKIN lapsipotilaita.

 • Natsimutsi sanoo:

  Meille on mennyt ihan järkipuhe ja kuvat perille. Eli olen näyttänyt miten hampaille käy, jos hampaita ei pestä. Karkkipäivä on myös julmasti peruttu, jos hampaiden pesu on ollut hankalaa. Kertaakaan ei ole hampaat jääneet pesemättä. Joissain muussa asioissa voidaan sitten antaa periksi ja neuvotella….

 • 2 pojan äiti sanoo:

  Pikku Kakkosen pelisovelluksessa on hammaspeikkopeli, jossa pitää harjata hammaspeikkoja pois hampaista ennenkuin ne ehtivät ”louhia” hampaan pois. Se on vähän konkretisoinut meillä sitä, että mitä suussa voi tapahtua jos hampaita ei pestä. Lisäksi soiva sähköhammasharja on lisännyt hampaiden harjausaikaa.

 • 4 lapsen äiti sanoo:

  Joskus pelkkä tahnan vaihto toiseen auttaa ja hampaiden pesusta tulee hauskaa kun lapsi saa valita tahnan. Kyllä niitä ohi lyöntejäkin on tullut hampaiden pesuvälineitä ostaessa. Mutta meillä auttoi kun siirryimme sähköhammasharjaan niin jo tuli hampaiden harjauksesta hauskaa ja sitä 4-vuotiaamme haluu itse yrittää eteisen ison peilin edestä. Mutta kannattaa lukea lapselle paljon materiaalia satujen muodossa. Ja keskustella asiasta niin että antaa lapsen itsekkin hoksata mikä on omaksi parhaaksi. Meillä jo toivotaan et hampaat lähtisivät ja sais ne oikeet leegot. Hampaiden hoidosta voipi tehdä myös hauskaa…
  Pienempi paha se harjaus kun se että lapsen kanssa hammaslääkäriin poraamaan reikiä.

 • Veera sanoo:

  Sähköhammasharja musiikin kera ja kerrotaan peikoista, jotka pitää häätää suusta pois… 😉