Näin väittää kosmetiikan ja ihon parissa työskentelevä lääkäri Sobia Ali. Hänen mukaansa kosteusvoiteiden käyttö kuivattaa ihoa entisestään, ja voi aiheuttaa iho-ongelmia, kuten ruusufinnin tai ryppyjä.

Alin mukaan harvalla on oikeasti kuiva iho. Kun kosteusvoidetta käyttää, se opettaa ihon siihen, että sen ei tarvitse itse kosteuttaa itseään, minkä seurauksena iho kuivuu. Kosteusvoiteiden myynti kattaa 50% ihonhoitotuotteiden myynnistä, ja nimenomaan kosteuttamista pidetään yleensä ihonhoidon kulmakivenä.

Ali väittää kuitenkin, että vain sisältä päin tuleva kosteus ratkaisee, ja että voiteet saattavat pahentaa asiaa. Hän uskoo, että mitä enemmän kosteuttaa, sitä kuivemmaksi iho käy.

Asiantuntijan mukaan ihon kosteuttaminen pitäisikin lopettaa kokonaan, jos ei siis kärsi esimerkisi ihottumasta. Ihon toimintojen normalisoituminen vie Alin mukaan kolmisen viikkoa.

Kokonaan hoitamatta hän ei kuitenkaan suosittele ihoa jättämään. Kosteusvoiteiden sijaan hän suosittelee C-vitamiiniseerumeita, hyaluronihappoa ja keramideja. Lisäksi ihoa pitäisi kuoria, mielellään kemiallisesti, esimerkiksi maitohappoa tai salisyylihappoa sisältävillä tuotteilla.

Tällä tavalla ihon pitäisi pystyä kosteuttamaan itse itseään, eikä päätyä kosteusvoiteiden käytön takia kuivumaan entisestään. Jos ihon kiristely ei haittaa, niin voihan tuota kokeilla. Ei siitä varsinaista vahinkoa taida päästä syntymään.

Tämähän ei ole uusi väite. Aina silloin tällöin kerrotaan, että ihon hoitaminen tai kosteuttaminen vain pahentaisi tilannetta, kun iho tottuisi rasvaan. Huulirasvankin suhteen on olemassa suorastaan riippuvuustila, jossa huulet kuivuvat ja niitä on rasvattava koko ajan.

Vaikea sanoa, johtuuko mahdollinen kuivuminen nimenomaan siitä, että iho oppisi olemaan kosteuttamatta itseään. Ehkä kuivuminen johtuu ennemmin tietyn tuotteen ainesosista tai vääränlaisesta käytöstä? Iho-ongelmista, kuten atopiasta kärsivät, tuskin kokevat että rasvaamisen lopettaminen olisi millään tavalla hyväksi..?

Mitä mieltä sinä olet, uskallatko kokeilla kosteusvoiteen jättämistä pois? Tai ehkä olet jo kokeillut? Toimiko? Kerro kommenteissa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Tekeekö kosteusvoide ihostasi entistä kuivemman?”

 • satu sanoo:

  Aknea pitkään sairastaneena ja kaikki mahdolliset voiteet ja pesuaineet kokeilleena, päätin kokeilla ihan pelkkää jojoba-öljyä, jonka kerrottiin olevan todella lähellä ihon omaa rasvaa ja täten iho ei ns tunnista sitä vieraaksi kosteuttajaksi. No, useamman vuoden kokemuskella tuo toimii, ja laitankin öljyä naamaan joka aamu varsinkin talvikaudella. Akne hävisi ja iho voi nyt hyvin 🙂

 • MitäIhmettä sanoo:

  Nyt 40 vuotiaana kävin ensimmäistä kertaa kosmetologilla ja aloitin ihonhoidon. Vaikka hoitosarja on tyyliin superhellävarainen ja luomu niin iho voi vaan huonommin. Ryppyjä tullut näkyviin enemmän, ihoon tullut näppyjä, iho kiristelee jne. Ajattelinkin kohta jättää koko hullutuksen. Äitini ei ole käyttänyt kasvoihin mitään kosmetiikkaa ja hänellä on yhä 70 vuotiaana todela sileä iho. Olisi pitänyt vaan kuunnella äitiä.

 • Liisa-Eeva sanoo:

  Koskaan ei ole iho voinut niin hyvin kunnes lopetin turhan kosmetiikan kanssa läträämisen. En juurikaan meikkaa, joten en pese kasvoja läheskään joka päivä, enkä siis laita kosteusvoidettakaan. Suihkun yhteydessä puhdistuu ihan vedellä ja sen jälkeen jotain persuvoidetta jos sitäkään. Lauantaina pitkästä aikaa meikkasin ja käytin puhdistusainetta ja kosteusvoidetta ja kylläpä kiristää vieläkin. Kosmetiikan pitkäaikaishaittoja ei vielä kovin hyvin tunneta, ei ihmisille tai ympäristölle. Oma tuntuma on että paremmin pärjättäisiin ilman. Ihmiset lulee olevansa niin hirveän likaisa. No, hammastahna on hyvä keksintö.

 • Vaari sanoo:

  Ensin minulla kuivui iho ja vasta sen jälkeen aloitin voiteiden käytön. Voi olla että tilanne on sen johdosta pahentunut mutta takaisin paluuta ei ole. Sääret olivat myös verillä ennen kuin aloitin säännöllisen rasvauksen, nyt iho on kuin ”vauvan peppu”.