Suomalainen mies sanoo aina, että nainen tai ainakin oma vaimo on ”kauneimmillaan saunapuhtaana”. Suloista ja tietysti kätevää naisten kannalta, vaikka totuus taitaa olla se, että se look mitä mies pitää ”saunapuhtaana” vaatii 5-10 meikkituotteen käyttöä…

Mutta vaikuttaako meikki oikeasti? Itsellä saattaa olla nätimpi olo meikattuna – tai sitten ihan pöljä olo, riippuen siitä tykkääkö meikata vai ei. Mutta miltä se näyttää muiden silmissä? Tekeekö meikki paremman näköiseksi? Entä antaako se vanhemman tai nuoremman vaikutelman?

Entä millä tavalla pitää meikata jos haluaa näyttää nuoremmalta?!

Tutkijat selvittivät meikin vaikutusta koehenkilön arvioituun viehättävyyteen sekä siihen, minkä ikäiseltä tämä vaikutti. British Journal of Psychology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin 32 eri-ikäistä naista eri tavoin meikattuna sekä ilman meikkiä. Meikin teki ammattimeikkaaja ja kaikki kuvat otettiin samanlaisissa valaistusolosuhteissa ja samalla tavalla.

Meikkaajaa oli neuvottu tekemään naisista mahdollisimman kauniita, mutta hänelle ei ollut kerrottu tutkimuksesta. Yhdessä kuvassa naiset esiintyvät meikittä, yhdessä meikkiä oli vain iholla ja huulissa ja yhdessä iholla ja silmissä. Lisäksi yhdessä kuvassa naisilla oli koko kasvojen luonnollinen meikki ja yhdessä koko kasvojen voimakas meikki.

Osallistujien piti arvioida kuvissa esiintyvien henkilöiden ikä sekä kertoa näkemyksensä siitä, kuinka viehättäviä kuvien naiset olivat. Naiset oli luokiteltu iän mukaan 20-, 30-, 40- ja 50-vuotiaisiin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että 20-vuotiaiden joukko arvioitiin meikattuna oikeaa ikäänsä vanhemmaksi. 30-vuotiaiden joukossa meikki ei vaikuttanut suuntaan eikä toiseen. Sen sijaan 40- ja 50-vuotiaat taas arvioitiin nuoremmaksi meikattuina kuin ilman meikkiä.

Koska se, että kaksikymppiset näyttivät vanhemmilta, hämmensi tutkijoita, he toistivat tutkimusasetelman laajemmalla arvioijajoukolla. Tällöin 189 miestä ja naista arvioi kuvat uudelleen. Tulokset olivat samansuuntaiset: 20-vuotiaat näyttivät vanhemmilta meikattuna, 30- ja 40-vuotiaat ikäisiltään ja 50-vuotiaat nuoremmilta.

Merkityksellisintä oli se, että meikki oli joko koko kasvoilla tai iholla ja silmissä, verrattuna siihen että meikkiä olisi iholla ja huulissa. Eli jos haluat vaikuttaa arvioituun ikääsi, mutta et jaksa meikata koko kasvoja, suurin merkitys on ihonsävyn tasoittamisella ja silmien korostamisella. Jos on aikaa vain huulipunaan tai ripsiväriin, ripsari on tehokkaampi vaihtoehto.

Se iästä. Entäs se viehättävyys?

Tulos oli kiistaton: iästä riippumatta naiset arvioitiin meikattuina viehättävämmiksi kuin ilman meikkiä. Oikeassa elämässä viehättävyys koostuu tietysti paljon muustakin kuin siitä, miltä näyttää suoraan edestäpäin otetussa valokuvassa. Ja jos kerran oman puolison silmissä oikeasti näyttää parhaalta saunapuhtaana, niin ehkä sillä arviolla on suurempi merkitys kuin satunnaisten vastaantulijoiden! Kaikista tärkeintä tietysti on se, mitä itse näkee peilistä. Jos meikkaaminen tuntuu turhalta, jätä väliin ja jos siitä tulee kivempi fiilis niin senkus meikkaat.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Meikkaa näin niin näytät nuoremmalta!”