Tiedetäänkö teillä jo liman seuraaja? Sehän on saippuakuplien puhaltaminen vanulapun läpi.

Kas näin:

Vanulapun sileälle puolelle levitetään käsisaippuaa ja sitten puhalletaan. Hauska pikku temppu toki, ja kaikenlaisiin saippuakupliinhan lapset ovat hulluna. Mutta onko se turvallista?

Me aikuiset ollaan sillä tavalla ankeita, että halutaan kieltää kaikki kiva. Ja kuulemma jotkut lapset käyttävät tässä käsitiskiainetta, se nyt ei ainakaan voi olla turvallista, vai?

Soitimme Myrkytystietokeskukseen ja kysyimme, onko tämä vaarallinen villitys, ja voiko lasten antaa puhallella kuplia vai ei.

Myrkytystietokeskuksesta vastattiin, että tässä tempussa käytetyt aineet, kuten käsisaippuat tai käsitiskiaineet eivät ole kovin vaarallisia aineita. Suurimman osan pH on neutraali, vaikka osassa tiskiaineita se voi olla 9-10 luokkaa. Tuotteet eivät myöskään sisällä syövyttäviä aineita.

Siitä huolimatta ne eivät myöskään ole täysin vaarattomia, vaan jos esimerkiksi käsisaippuaa tai tiskiainetta nielee, siitä voi seurata pitkittynyttä pahoinvointia ja oksentelua.

Aineista ei myöskään haihdu myrkyllisiä kaasuja, joten niiden hengittäminen ei sinänsä ole vaarallista. Kuitenkin herkät ihmiset ja esimerkiksi astmaatikot voivat saada hengitystieoireita näistä tuotteista. Samalla tavalla yksittäiset ihmiset voivat saada allergisia oireita esimerkiksi tuotteiden säilöntäaineista tai hajusteista.

Myrkytystietokeskuksessa kuplien puhaltelua vanulappujen läpi ei pidetty kovin järkevänä, mutta ei myöskään kovin vaarallisena. Riskit ovat lähinnä mahdolliset ärsytysoireet sekä se, että kovin pienet lapset eivät välttämättä osaa puhaltaa, ja tällöin saippuaa voi päätyä suuhun. Määrät ovat todennäköisesti niin pieniä, että ne eivät vastaa aineen nielemistä. Tietenkin pesuaineiden päätymistä suuhun pitäisi välttää.

Vanhempi, tiedä tämä:

– Käsitiskiaine ja -saippua ovat lievästi myrkyllisiä aineita, mutta tässä leikissä altistus on pieni.

– Valvo lasten kuplien puhaltelua.

– Valitse saippuaksi sellainen tuote, joka ei ärsytä lapsen ihoa, silmiä tai hengitysteitä.

– Astmaatikot, allergiset tai muuten herkät lapset saattavat saada oireita saippuoista.

– Älä anna kovin pienten lasten puhallella.

– Muistuta lapsia siitä, että saippuoita ei saa niellä.

– Käytetyt vanulaput kuuluvat roskiin, eivät vessanpönttöön.

– Myrkytystietokeskus muistuttaa varovaisuudesta ja siitä, että ylenmääräistä altistusta pitäiis välttää.

Valveutunut vanhempi miettii tietysti myös lasten kohtaamaa kokonaiskemikaalikuormaa ja sitä, että vanulappuihin käytettävän puuvillan viljely kuluttaa rutkasti luonnonvaroja. Mutta on niitä paljon haitallisempiakin villityksiä, kuten esimerkiksi somessa kiertänyt Tide Pod-pyykinpesutablettien syömishaaste. Pyykinpesuaineet, konetiskiaineet ja muut kodin pesuaineet ovat voimakkaampia tuotteita, ja niitä ei pidä käyttää mihinkään muuhun kuin siihen, mihin ne on tarkoitettu.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Onko lasten uusi saippuakuplavillitys vaarallinen?”

  • Kuplat on jees sanoo:

    AIVAN IHANA VIDEO!!! Mä voisin kuvitella puhaltelevani lapseni kanssa yhdessä näitä. Siinä sitten 5 vee ja 38 vee vierekkäin samalla aaltopituudella 😀 😀