KÄÄK nukuitko puolisosi vieressä ja näit yhtäkkiä unta eksästäsi? Vai tuliko uniisi erittäin nolo teini-iän tapahtuma?

Jokainen ihminen näkee yöllä unia, jos hän nukkuu vähintään 90 minuuttia. Jotkut muistavat unensa todella herkästi, kun taas toiset heräävät aamulla kuin koomasta. Unissa tapahtuu usein todella arkisia asioita, jotka liittyvät tuoreisiin kokemuksiin tai lähitulevaisuuden tapahtumiin. Joskus taas unissa tapahtuu sellaista sirkusta, että aamulla pitää oikein hämmästellen pohtia, miten ihmeessä se mieli on sellaisia uneksinut. Vaikka tarkkaa tietoa ei eksän uneksemiselle ole (sitä sinun pitää varmaan ihan ITSE pohtia), monille tyypillisille unille on selityksensä:

Lennät kuin supermän

Tukkasi hulmuaa ja katselet upeita maisemia. Kuinka mahtavaa onkin päästä vihdoin lentelemään! Vaikka lentotaisosi eivät vielä olisikaan kuin Wonder Womanilla, unitutkijoiden mukaan lentäminen viittaa elämänhallinnan määrään. Jos liitelet öisin kaupunkien läpi, olet luultavammin itsevarma elämäntilanteestasi ja uskot saavuttavan unelmasi.

Jokaisen painajainen: huomaat olevasi alasti yleisön edessä

Voi p@#*! Olet isolla lavalla. Yrität nopeasti juosta verhon taakse piiloon, mutta liian myöhäistä – kaikki ehtivät jo nähdä juoksevat pakarasi. Unitutkijoiden mukaan alastomuus liittyy emotionaaliseen tai psykologiseen haavoittuvaisuuteen. Jos olet viime aikoina kokenut epävarmuuttta tai suojattomuutta, se saattaa heijastua alastumuudella unissasi.

Tiput alaaaaaas

Apua!! Olet nauttimassa ihanasta päivästä näköalaterassilla, kun huomaat yhtäkkiä tippuvasi alas. Tunne on todella todenmukainen, joten saatat jopa herätä siihen. Korkealta paikalta puotaminen voi viitata siihen, että menetät elämässäsi hallinan jostakin. Onko lapsesi ollut tottelematon? Etkö ole pystynyt pitämään kotiasi kaaokselta? Vaikka putoamisen tunne ei ole mukavaa, se ei kuitenkaan välttämättä viittaa mihinkään negatiiviseen kokemukseen. Jos uneksit tippuvasi hitaasti, se voi itse asiassa olla merkki siitä, että olet vihdoin pystynyt päästämään irti jostain rasitteesta.

Kuva Bruce Christianson.

Äkkiä karkuuuun!

Jahtaako joku sinua unissasi? Karkuun juokseminen onkin yksi tyypillisemmistä unista. Pakeneminen voi aiheuttaa kovia stressioireita, joten monet muistavat tämän tapaiset unet vielä aamullakin. Vaikka ’jahtaus unissa’ saatatkin keskittyä siihen jahtaavaan karhuun tai kauhuleffan murhaajaan, unien todellinen syy piilee siinä mitä SINÄ yrität paeta, eikä mikä sinua seuraa. Onko elämässäsi jotakin, jota yrität välttää? Asioiden sivuuttaminen voi olla syy takaa-ajo unillesi.

P.s. unissasi juokseminen ei valitettavasti ole sama asia kuin hereillä hölköttely. Stressin lievittämiseksi suuntaa siis oikealle lenkkipolulle tai kokeile vaikka rentouttavaa joogaa.

Takaisin koulunpenkille

Mitä ihmettä?!? Huomaat yhtäkkiä istuvasi tenttisalissa ja sinulle ojennetaan matikan koe. Kello tikittää ja sinun pitäisi jostain muistinpohjalta kaivaa derivointikaavat esiin. Tai ehkä sinut on valittu pitämään luokan eteen esitelmä Antiikin Kreikasta.

Takaumat koulunpenkille usein sisältävät valmistautomuttomuuden tunteita. Syy tämäntapaiselle unelle voi olla se, että sinun pitää muistaa menneisyydestäsi jokin opetus, mikä pätee nykytilanteesi. Vaikka kemiallisten aineiden unohtaminen ei luultavasti maailmaasi aikuisiässä kaada, saatat olla ajautumassa vanhaan epävakaaseen tilanteeseen tai suhteeseen.

Kuva Ivan Aleksic.

Unihalvaus

Mikään ei ole kaameampaa kuin nähdä unta siitä, ettet pysty liikkumaan. Usein unien mukana tulee jokin pakottava tarve kävellä tai juosta, kuten toisen auttaminen tai tilanteesta pakeneminen. Vaikka tarkkaa syytä unihalvaukselle ei aina ole, se esiintyy usein REM-unen ja hereillä olon välissä.

Baby fever??

Vauvoista unekseminen ei välttämättä tarkoita sitä, että sinulla on vauvakuumetta. Se voi itse asiassa olla merkki uudistumisesta tai tuoreudesta. Onko sinulla uusi työ, harrastus tai projekti? Vauva unet voivat myös kuvastaa henkistä kasvua. Ehkä olet viimein päästänyt jostakin irti, tai ehkä olet valmis uuteen suhteeseen.

Unia on monenlaisia ja niissä voi toistua samoja piirteitä, jotka heijastavat todellista elämäntilannettasi. Vaikka tyypillisille unille voi löytyäkin selityksiä, on tärkeää muistaa, että vain uneksija voi itse tulkita uniensa merkityksen. Voit siis ihan rauhassa jatkaa Ryan Gosling uniasi… ei kenenkään niistä tarvitse tietää!😉

Lähde.

Artikkelikuva Toa Heftiba.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Uniopas – alastomuus, koulunpenkki ja muuta!”

 • Uneksija sanoo:

  Pitkän aikaa eron jälkeen näin unia että pakenin exää…
  Usein unet vielä päättyivät jonkinlaiseen putoamiseen tai heräsin siihen.
  Näiden unien jälkeen olo oli todella ahdistunut…
  Samat unet palaavat tiettyjen tapahtumien jälkeen vieläkin, vaikka erosta on vuosia.
  Myös työhön liittyvät unet ovat välillä hyvin todentuntuisia 🙈

 • Nimetön sanoo:

  Minä näen aina aika-ajoin seksiunia. Yhteistä näille on kuitenkin se, että itse yhdyntä ei koskaan onnistu 😅😅 Viimeksi näin unta, että yriritimme harrastaa seksiä mieheni kanssa niin hankalassa asennossa, että sitä vehjettä ei onnistuttu saamaan minun sisääni 😁 Yhden kerran unessani se sisäänlaitto jopa onnistui, mutta sitten miehellä olikin niin pieni, että en edes huomannut sitä, eli en tuntenut mitään.