Karsea yö takana ja peilistä katsoo väsähtänyt vanha haahka. Tarvitseeko tähänkin nyt tutkimusdataa?

Eihän sitä suotta sanota, että nukupas nyt kauneusunesi. Näin se on, sen lisäksi, että unesta tinkiminen tekee kiukkuiseksi, alati nälkäiseksi ja kaikin puolin sekopäiseksi, se myös selvästi vanhentaa habitusta. Enää ei tarvitse vain ihmetellä hailakkaa olemustaan repaleisten öiden jäljiltä, sillä tutkimustakin on tehty aiheesta.

Tutkimuksen yksi vetäjistä, tohtori Irshaad Ebrahim, toteaa jatkuvien huonojen yöunien olevan keholle samanlainen taakka kuin autolle olisi se, että ajaa joka ikisenä päivänä syvään tiessä olevaan kuoppaan. Yhdellä kerralla ei vahinkoja vielä huomaa mutta kotvan kuluttua alkaa jo mutterit sinkoilla pitkin penkkoja.

Yksi tutkimukseen osallistujista oli 46-vuotias Sarah Chalmers, kolmen lapsen äiti, joka on lasten kasvaessa tottunut saamaan enemmän vähemmän säännölliset 7-8 tunnin yöunet. Tutkimusta varten tehtiin ennakkoon tarkkaavaisuus- ja persoonallisuusarvioita sekä otettiin kasvokuvat. Sitten alkoi rääkki unien vähentämisen muodossa. Ensimmäisenä yönä Sarah sai nukkua vain 4 tuntia, eli puolet suositellusta unenmäärästä. Sitä seurasi kolmen päivän palautuminen, jonka jälkeen hän sai nukkua 6 tuntia yössä 5 päivän ajan. Ei kuulosta edes pahalta rastilta!

Mutta tuloksissa oli selvää negatiivista vaikutusta ongelmanratkaisukykyyn, muistiin sekä ärsytyskynnykseen. Kukapa ei tietäisi tunnetta, kun yöllä on enemmän kukkunut kuin nukkunut ja aamu alkaa lasten hyytävällä tappelulla. Ei paljoa naurata ei.

Eniten vaikutusta oli kuitenkin ihan ulkoisessa olemuksessa. Koekaniini Sarahin kuvistakin näkee, että nukkumattomuus ei ainakaan nuorenna tai tee freesimmän näköistä. Hänen ihohuokosten koko oli tuplaantunut vain viikon univajeen jäljiltä, punakkuus lisääntynyt puolella ja silmien ympärille ilmaantunut enemmän uurteita sekä turvotusta. Myös ihon luonnollinen hohto oli hävinnyt ja muuttunut harmahtavaksi.

Vielä jos joku kertoo kuinka saadaan aikaan ne täydelliset, keskeytymättömät vähintään 8 tunnin kauneusunet!?

Lähde: DailyMail

Myöskään liika tissuttelu ei kaunista

Väsymyskierre!!

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia