Vauvan ja pienen lapsen vanhemmuudessa on usein raskainta se, että lapsi ei nuku.

Selvä seuraus sille, että lapsi ei nuku, on tietenkin se, että aikuinenkaan ei nuku. Unenpuute taas voi tehdä elämästä täyttä helvettiä.

Ei vaadi montakaan vähäunista tai unetonta yötä, kun sekä kroppa että mieli alkavat mennä sekaisin. Unenpuutetta ei missään nimessä pitäisi vähätellä, sillä se vaikuttaa voimakkaasti ihan kaikkeen.

Tämän koko kroppaa ja mieltä koettelevan raskaan tilanteen lisäksi vanhemmat usein syyttävät lapsen uniongelmista itseään.

Asiahan kiistatta on niin, että vanhemmat voivat tukea vauvan ja lapsen nukahtamista, nukkumista ja unen laatua. Se on ihan selvä juttu. Lapsen unta voi tukea muun muassa päiväaikaisella huomion ja hellyyden antamisella, sopivan rasittavalla päiväohjelmalla, ruokailujen ajoittamisella, päiväunien säätelyllä, säännöllisellä rytmillä ja samana toistuvilla iltarutiineilla.

Mutta jos sinä olet huonosti nukkuvan vauvan tai lapsen vanhempi, tiedät ihan varmasti kaiken näistä keinoista ja olet kokeillut jokaista. Niiden lisäksi vanhemmat yleensä kehittelevät omia keinojaan, kuten kodinkoneiden hurisuttamista lapsen nukahtamishetkellä, täyttä hiljaisuutta lapsen nukkuessa, pimennysverhoja, tiettyjä ruokavalioita, uskomushoitoja ja vaikka mitä.

Unikoulut on epäilemättä käyty esikoulusta yliopistoon asti, mutta tulokset eivät ole olleet kiitettäviä.

Soppaan totta kai tunkevat lusikkaa isovanhemmat, ystävät ja hoitohenkilökunta. Oletko kokeillut sitä ja oletko kokeillut tätä, varmaan kuitenkin teet jotain väärin!

Voi olla, että mikään näistä virallisista ja epävirallisista nikseistä ei toimi. Vauva tai lapsi ei nuku. Eivätkä vanhemmat.

Mutta koska tiettyjä keinoja on, ja ne ovat monille lapsille se ehto, että nukkuminen sujuu, vanhemmat alkavat syytellä itseään. Ehkä neuvoja ei ole noudatettu tarpeeksi? Ehkä asioita ei ole tehty oikein?

Ehkä vauvani vaistoaa, että haluan epätoivoisesti että hän nukkuu ja hätääntyy siitä! Ehkä olen epäonnistunut perusturvallisuuden luomisessa kun lapseni ei pysty nukkumaan!

Onko lapseni vakavasti sairas, mutta kukaan ei ole löytänyt sitä sairautta vielä?!

Tällaiset ajatukset ovat täysin ymmärrettäviä. Mutta ne ovat myös täysin turhia.

Osa lapsista ei nimittäin nuku kunnolla vaikka vanhempi tekisi mitä. Osa meistä aikuisistakaan ei nuku kunnolla vaikka tekisi mitä, ilman että taustalla on sen kummempaa stressiä tai sairautta.

Toiset meistä nukahtavat helposti ja ovat sikeäunisia. Toiset eivät. Ero voi näkyä jo vauvassa, tai ero voi näkyä lapsuusaikana mutta muuttua myöhemmin.

Olennaisinta on se, että huonon nukkujan vanhempi tekee sen, mitä tietää että pitää tehdä ja sen jälkeen hyväksyy, että on tehnyt voitavansa. Riitti se lapsen nukuttamiseksi tai ei.

Itsesyytökset vievät energiaa ja lisäävät stressiä ja ahdistusta. Jos lapsesi ei nuku, olet varmasti yrittänyt jo kaikkesi. Luovu syyllisyydestä ja yritä jaksaa (ja jos et jaksa, pyydä apua). Tilanteenne ei tule kestämään loputtomiin, mutta nyt sen kestäminen on helpompaa jos yrität hyväksyä tilanteen ja unohdat itsesyytökset.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Eikö lapsi nuku? Se EI OLE sinun vikasi!”

  • 10 v valvottu, vasta adhd-lääkitys toi avun nukkumisiin. sanoo:

    Nepsylasten melatoniinintuotanto on häiriintynyt, eikä sitä välttämättä riitä tasapainottamaan edes pelkkä melatoniinilisä. Toivottavasti asiaan liittyvä ymmärrys laajenee nopeasti, kyse ei todellakaan ole vanhemmista!

  • Kahvia mulle heti sanoo:

    Ihana kirjoitus juuri tähän unettamien öiden putkeen, joka juuri aamupalalla eskaloitui itkuun.. esikoisen kanssa valvottiin, mutta nyt toisen kanssa sama rumba jatkuu taas, eikä sitä vaan jaksa uskoa, että kyllä tämäkin nukkuu vielä joskus (hyvin erilaiset nukkumis/valvottamistavat)

  • Äiti 74 sanoo:

    Tuttua, esikoinen oli erittäin huono nukahtamaan yöunille ja heräsi pieneenkin radahdukseen. Päiväunet nukkui ulkona ja silloin ei häirinnyt mikään. Pikku kakkonen nukkui ensimmäiset kuukaudet päivällä 10-15 minuutin pätkiä ja yöllä heräsi 1-1,5 tunnin välein syömään kuukausia. Hän ei koskaan nukkunut myöhemminkään kun 1-2 tunnin päikkärit ja yöheräilyt kesti yli 3 vuoteen. Tiedän mitä se on, kun on täysin zombie

  • Univajeinen_MÖKKIHÖPERÖ_äiti sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta! <3

    Itselläni on todella huono uniset lapset ja todellakin kaikki keinot käyty läpi.. mutta syyllisyys vain jäi kun ei silti unista tule mitään! 🙁

    • Nyt meillä zzz sanoo:

      Meillä on todella huono uninen lapsi joka valvoi jo laitoksella paljon. En tiennyt miten vähän voi nukkua vastasyntynyt. Homma jatkui päiviä, viikkoja, kuukausia, vuosia. Mikään eikä kukaan saanut asiaa autettua. Syyllinen olo joo, jäätävä väsymys. Lapsen ollessa 5v, neurologi tutki ja lausui ensimmäisen kerran että ei ole teidän vika. Saimme kokeiluun apuja ja lapsi nukkui ensimmäisen yönsä kunnolla. Apua tarvittiin kunnes jossain ikävaiheessa jäi itsekseen pois. Nyt mukula on 12v ja pääosin nukkuu. Välillä on hankalia öitä, mutta ne mennään ajatuksella että poikkeus joka korjaantuu taas. Neuvojia tosiaan riittää ja vinkkejä että tee niin ja näin ja kyllä meillä kun… Mutta tilanteessa kun on yritetty kaikki neuvolan unitätiä myöten eikä tenava nuku, on epäonnistunut fiilis.