Vauvan ja pienen lapsen vanhemmuudessa on usein raskainta se, että lapsi ei nuku.

Selvä seuraus sille, että lapsi ei nuku, on tietenkin se, että aikuinenkaan ei nuku. Unenpuute taas voi tehdä elämästä täyttä helvettiä.

Ei vaadi montakaan vähäunista tai unetonta yötä, kun sekä kroppa että mieli alkavat mennä sekaisin. Unenpuutetta ei missään nimessä pitäisi vähätellä, sillä se vaikuttaa voimakkaasti ihan kaikkeen.

Tämän koko kroppaa ja mieltä koettelevan raskaan tilanteen lisäksi vanhemmat usein syyttävät lapsen uniongelmista itseään.

Asiahan kiistatta on niin, että vanhemmat voivat tukea vauvan ja lapsen nukahtamista, nukkumista ja unen laatua. Se on ihan selvä juttu. Lapsen unta voi tukea muun muassa päiväaikaisella huomion ja hellyyden antamisella, sopivan rasittavalla päiväohjelmalla, ruokailujen ajoittamisella, päiväunien säätelyllä, säännöllisellä rytmillä ja samana toistuvilla iltarutiineilla.

Mutta jos sinä olet huonosti nukkuvan vauvan tai lapsen vanhempi, tiedät ihan varmasti kaiken näistä keinoista ja olet kokeillut jokaista. Niiden lisäksi vanhemmat yleensä kehittelevät omia keinojaan, kuten kodinkoneiden hurisuttamista lapsen nukahtamishetkellä, täyttä hiljaisuutta lapsen nukkuessa, pimennysverhoja, tiettyjä ruokavalioita, uskomushoitoja ja vaikka mitä.

Unikoulut on epäilemättä käyty esikoulusta yliopistoon asti, mutta tulokset eivät ole olleet kiitettäviä.

Soppaan totta kai tunkevat lusikkaa isovanhemmat, ystävät ja hoitohenkilökunta. Oletko kokeillut sitä ja oletko kokeillut tätä, varmaan kuitenkin teet jotain väärin!

Voi olla, että mikään näistä virallisista ja epävirallisista nikseistä ei toimi. Vauva tai lapsi ei nuku. Eivätkä vanhemmat.

Mutta koska tiettyjä keinoja on, ja ne ovat monille lapsille se ehto, että nukkuminen sujuu, vanhemmat alkavat syytellä itseään. Ehkä neuvoja ei ole noudatettu tarpeeksi? Ehkä asioita ei ole tehty oikein?

Ehkä vauvani vaistoaa, että haluan epätoivoisesti että hän nukkuu ja hätääntyy siitä! Ehkä olen epäonnistunut perusturvallisuuden luomisessa kun lapseni ei pysty nukkumaan!

Onko lapseni vakavasti sairas, mutta kukaan ei ole löytänyt sitä sairautta vielä?!

Tällaiset ajatukset ovat täysin ymmärrettäviä. Mutta ne ovat myös täysin turhia.

Osa lapsista ei nimittäin nuku kunnolla vaikka vanhempi tekisi mitä. Osa meistä aikuisistakaan ei nuku kunnolla vaikka tekisi mitä, ilman että taustalla on sen kummempaa stressiä tai sairautta.

Toiset meistä nukahtavat helposti ja ovat sikeäunisia. Toiset eivät. Ero voi näkyä jo vauvassa, tai ero voi näkyä lapsuusaikana mutta muuttua myöhemmin.

Olennaisinta on se, että huonon nukkujan vanhempi tekee sen, mitä tietää että pitää tehdä ja sen jälkeen hyväksyy, että on tehnyt voitavansa. Riitti se lapsen nukuttamiseksi tai ei.

Itsesyytökset vievät energiaa ja lisäävät stressiä ja ahdistusta. Jos lapsesi ei nuku, olet varmasti yrittänyt jo kaikkesi. Luovu syyllisyydestä ja yritä jaksaa (ja jos et jaksa, pyydä apua). Tilanteenne ei tule kestämään loputtomiin, mutta nyt sen kestäminen on helpompaa jos yrität hyväksyä tilanteen ja unohdat itsesyytökset.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Eikö lapsi nuku? Se EI OLE sinun vikasi!”

  • Univajeinen_MÖKKIHÖPERÖ_äiti sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta! <3

    Itselläni on todella huono uniset lapset ja todellakin kaikki keinot käyty läpi.. mutta syyllisyys vain jäi kun ei silti unista tule mitään! 🙁