”Se oli ihan tavallinen elokuun aamu paitsi, että esikoinen lähti into piukeana koulutielle. Ekaluokkalainen… Ihan pieni ja intoa puhkuen, kun oli niin paljon uusia lapsia luokalla. Kukapa olisi uskonut heistä pienistä mitään pahaa? Jo vuoden päästä alkoi sairastelukierre. Milloin koski mahaan, milloin päähän ja milloin nousi ihan konkreettinen kuume ja oksetti.

Äitinä minulla olisi pitänyt soittaa hälyytyskelloja, mutta en tajunnut, että suloinen tyttöni oli joutunut koulukiusaajien kynsiin. Hän oli liian kiltti sanomaan vastaan ja siksi jäi aina viimeiseksi, kun joukkueita valittiin. Hän oli aina se, joka jäi välitunnilla kaveriringin selän taakse.

Kun eräänä iltana lapsi itki lohduttomasti, että kaverit lähtevät juosten karkuun, kun hän yrittää mennä leikkeihin mukaan, sain vihdoin tietää, mitä koulussa tapahtui päivästä toiseen. Laitoin viestiä opettajalle, joka otti kaverit puhutteluun. Yksi kiusaajista itki, toisella ei ilmekään värähtänyt. Ei kai tajunnut, että siinä olisi ollut mitään outoa tai väärää…

Kun se olisikin jäänyt siihen… lapselle soitettiin pilapuheluita, joissa väitettiin sisaruksille tapahtuneen jotain pahaa. Lisäksi hän sai tappouhkauksia ja häntä kehoitettiin myös riistämään hengen itseltään. Sitä lapsi yrittikin ala-asteen loppupuolella, mutta onneksi epäonnistui. Hänelle keksittiin ilkeitä lisänimiä, jotka eivät kaunista lastani kuvannut ollenkaan. Lisäksi lapseni sai kyseenalaisen maineen ja hänestä alkoi kiertämään ilkeitä juoruja.

Tänä päivänä lapseni on huostaanotettu… Lapseltani meni mielenterveys, eikä harhaluuloisuutensa vuoksi voi asua tällä hetkellä kotona. Hävisimme koko perhe… Kiusaajat siis voittivat… emme pystyneet taistelemaan tätä kansansairautta vastaan… emme pystyneet taistelemaan koulukiusaajia vastaan. Äitinä toivon vain, että lapsi tulee kuntoon ja voi elää normaalia elämää tulevaisuudessa. Arpi minun sydämessäni ei tule koskaan häviämään.”

Nimim. Särkynyt äidin sydän

Jos lastasi kiusataan, täältä voit saada apua

Rikosuhripäivystyksen sivut 

MLL:n lasten ja nuorten netti ja puhelinpalvelu tässä linkissä https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Mielenterveys ry:n Sekasin Chat auttaa laajasti nuoria, tästä lisää tietoa https://mieli.fi/fi/tukea-netistä

Koetko, että sinua kiusataan töissä? Tästä apua https://www.ttl.fi/tyoyhteiso/tyopaikkakiusaaminen/toimi-nain-koet-etta-kiusataan/

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “”Tyttöni koulukiusaaminen johti huostaanottoon””

 • 4mama sanoo:

  Näin kävi meillekin , poikaa kuristettiin koulussa. Joutui sairaalaan 3kuukaudeksi. Kun kouluun paluu tuli , kiusaajat polttivat pojan hiukset. Hän ei uskaltanu enää mennä kouluun, vaan yritti karata. Soitin ja pyysin apua koululta, mutta tekivät lasun hs piika vietiin. Syynä etten sasnut poikaa käymään koulussa. Alkoi vuosien taistelu, lopulta poika itkien soitti sijoituspaikasta että tulisin hakemaan pois. Taistelun jälkeen jäi koko perheelle pysyvät traumat , apua en enää pyydä. Luottamus meni

 • Vanhemmatvastuuseen sanoo:

  Hei,

  valitettavasti osa opettajista ei halua nähdä kiusaamista tai tarttua siihen. Jos rehtorikin on munaton, ratkaisua ei löydy.

  Olen soittanut kiusatun lapsen vanhempana lapseni 4.-luokkalaisen luokkatoverin vanhemmalle, joka oli sitä mieltä, että hänen kullannuppunsa on vielä niin pieni, ettei häntä voi kieltää nimittelemästä muita luokassa vaikkapa idiootiksi. Asenne on vastuuton. Tällaiset ihmiset tulisi saattaa vastuuseen, sillä kiusaaja imee asenteensa kotoaan.

  Kirjoittajalle voimia.

 • Kouluväkivalta on rikos sanoo:

  Rakas äiti! Ymmärrän tuskasi ja särkyneen sydämesi. Minunkin sydäntäni särkee vieläkin, kun ajattelen kuinka lastani kiusattiin eskarista yläkoulun loppuun. Tehtiin perättömiä ilmoituksia, väitettiin, että oli uhannut tappaa kaikki koululla. Kustiin kenkiin. Hakattiin, eristettiin täysin porukoista, suljettiin pienenä nelosluokkalaisena pimeään suihkuun. Tästä huolimatta hän on tänä päivänä nuori aikuinen, joka on valmistunut ammattiin vapaa-aika ja nuorisohjaajana. Olen äärimmäisen ylpeä hänestä. Jälkensä kiusaaminen on jättänyt, mutta en olisi ikinä uskonut, että hän selviää. Haluan vain tällä sanoa, että toivoa on aina. Toivon todellakin, että lapsesi ja teidän perheenne selviää tästä. Että jonakin päivänä ei tarvitse enää pelätä ja voisi taas luottaa ihmisiin. Se vaatii aikansa ja rakkaita ihmisiä ympärille ja edes sen yhden ystävän. Minun lapseni selvisi tämän yhden ystävän ansiosta, joka lapsuudesta asti pysyi hänen lähellään, vaikka riitoja heilläkin välillä oli. Ja ei sitä kiusaamista huomaa helposti kukaan, koska lapset ovat hyviä salaamaan asioitaan, joten turha syytellä itseään. Tosin sitähän me teemme, minäkin tein sitä ja teen vieläkin joskus. Mutta parhaasi olet varmasti niin sinä kuin minäkin tehnyt. Voimia teille tähän elämän tilanteeseen!