Se, että kesälomien jälkeen haetaan paljon avioeroja, on nykyään jo miltei vitsi. Mikään vitsailun aihe kesän päätteeksi tapahtuvat erot eivät tietenkään ole. Ero on yleensä aina erittäin raskas kokemus.

Vaikka jotkut asiantuntijat toisin väittävät, avioerot kesälomien päätteeksi eivät johdu siitä, että ”odotukset eivät täyttyneet lomalla”. Kyseessä on pidempi ja monimutkaisempi prosessi.

Yhteinen loma voi toki näyttää suuntaa siitä, mihin ollaan menossa. Onko lomalla aikaa toiselle ja aitoa kohtaamista? Vai meneekö aika riidellessä, mököttäessä ja erillään?

Jos suhteessa on pahoja ongelmia, ei eroon päätyminen johdu lomasta. Eikä loma suhdetta pelasta.

Mutta jos teillä on ihan tavallinen suhde, jossa on joskus vähän vaikeampaa tai joka on jäänyt arjen jalkoihin, voi lomanne vihjata siitä, minne olette menossa. Jos suunta ei ole mieluinen, ehkä havahdutte tekemään muutoksia?

Mieti näitä:

Kommunikaatio

Puhutteko toisillenne? Kuunteletteko toisianne? Jaatteko ajatuksianne ja arjen sattumuksia? Vieläkö toisen jutut jaksavat kiinnostaa?

Monissa suhteissa parhaimpia asioita on se, että toisen seurassa voidaan olla hiljaa tai omiaan puuhaillen. Hiljaisuus tosiaankaan aina ole huono asia, mutta jos teillä ei ole toisillenne mitään sanottavaa, eikä toisen jutut kiinnosta enää yhtään, voi ero olla tuloillaan.

Kommunikaation ylläpito kuuluu molemmille. Yksin ei voi ylläpitää keskustelua eikä yhteyttä.


Kuva Brooke Cagle, ylin kuva Kendall Lane.

Romantiikka

Tämän ei tarvitse tarkoittaa samppanjaa, mansikoita, sukkanauhoja ja hienoja ravintoloita. Romantiikka on eleitä ja tekoja, jotka saavat toisen tuntemaan itsensä erityiseksi. Saunan kuistilla istuminen voi olla romanttisinta ikinä, ja luoda välillenne intiimiä yhteyden tunnetta. Jos sellaisia hetkiä ei sisälly lomaanne, tuskin niitä sisältyy arkeenkaan.

Tiimityö

Mitä tapahtuu, jos lento viivästyy, taksi huijaa, toinen saa ruokamyrkytyksen, hotelli osoittautuu murjuksi…? Oletteko tiimi, joka selviää vaikeuksista yhdessä, vai onko jokainen vastoinkäyminen syy aloittaa riita ja toisen syyttely?

Oletteko yhä rakastavaisia?

Harva meistä pystyy arjessa panostamaan koko ajan ulkonäköönsä ja olemaan parhaimmillaan. Mutta tuleeko edes lomalla, vaikkapa yhdessä ravintolaan mennessä, mieli laittautua toista varten? Onko ilmassa sitä tunnetta, että olette rakastavaiset? Onko mukava kulkea toisen kanssa ja odottaa yhteistä aikaa? Jos tämä kuulostaa ihan utopistiselta, suhde ei ole enää parhaimmillaan.

Energia

Millä fiiliksellä lähdet lomalle, lomailet ja millä fiiliksellä palaat kotiin? Yhteisen ajan pitäisi rentouttaa ja ilahduttaa, vaikka reissaaminen voi raskasta ollakin. Tappeleminen sen sijaan vie energiaa ja fiilikset.

Aika perheen kanssa

Miltä tuntuu viettää aikaa perheenä? Rasittavalta, kuormittavalta, ahdistavalta? Vai onko yhdessäolo mukavaa siitä huolimatta, että lomalla on toki säätöä ja väsyttäviä asioita?

Jos näiden merkkien perusteella suhteenne on ongelmissa, teidän pitää ratkaista mitä haluatte tehdä. Jos ongelmiin puuttuu aikaisessa vaiheessa, ne ovat todennäköisemmin selvitettävissä kuin silloin, jos tilanteen antaa mennä kovin pahaksi.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia