Se, että kesälomien jälkeen haetaan paljon avioeroja, on nykyään jo miltei vitsi. Mikään vitsailun aihe kesän päätteeksi tapahtuvat erot eivät tietenkään ole. Ero on yleensä aina erittäin raskas kokemus.

Vaikka jotkut asiantuntijat toisin väittävät, avioerot kesälomien päätteeksi eivät johdu siitä, että ”odotukset eivät täyttyneet lomalla”. Kyseessä on pidempi ja monimutkaisempi prosessi.

Yhteinen loma voi toki näyttää suuntaa siitä, mihin ollaan menossa. Onko lomalla aikaa toiselle ja aitoa kohtaamista? Vai meneekö aika riidellessä, mököttäessä ja erillään?

Jos suhteessa on pahoja ongelmia, ei eroon päätyminen johdu lomasta. Eikä loma suhdetta pelasta.

Mutta jos teillä on ihan tavallinen suhde, jossa on joskus vähän vaikeampaa tai joka on jäänyt arjen jalkoihin, voi lomanne vihjata siitä, minne olette menossa. Jos suunta ei ole mieluinen, ehkä havahdutte tekemään muutoksia?

Mieti näitä:

Kommunikaatio

Puhutteko toisillenne? Kuunteletteko toisianne? Jaatteko ajatuksianne ja arjen sattumuksia? Vieläkö toisen jutut jaksavat kiinnostaa?

Monissa suhteissa parhaimpia asioita on se, että toisen seurassa voidaan olla hiljaa tai omiaan puuhaillen. Hiljaisuus tosiaankaan aina ole huono asia, mutta jos teillä ei ole toisillenne mitään sanottavaa, eikä toisen jutut kiinnosta enää yhtään, voi ero olla tuloillaan.

Kommunikaation ylläpito kuuluu molemmille. Yksin ei voi ylläpitää keskustelua eikä yhteyttä.


Kuva Brooke Cagle, ylin kuva Kendall Lane.

Romantiikka

Tämän ei tarvitse tarkoittaa samppanjaa, mansikoita, sukkanauhoja ja hienoja ravintoloita. Romantiikka on eleitä ja tekoja, jotka saavat toisen tuntemaan itsensä erityiseksi. Saunan kuistilla istuminen voi olla romanttisinta ikinä, ja luoda välillenne intiimiä yhteyden tunnetta. Jos sellaisia hetkiä ei sisälly lomaanne, tuskin niitä sisältyy arkeenkaan.

Tiimityö

Mitä tapahtuu, jos lento viivästyy, taksi huijaa, toinen saa ruokamyrkytyksen, hotelli osoittautuu murjuksi…? Oletteko tiimi, joka selviää vaikeuksista yhdessä, vai onko jokainen vastoinkäyminen syy aloittaa riita ja toisen syyttely?

Oletteko yhä rakastavaisia?

Harva meistä pystyy arjessa panostamaan koko ajan ulkonäköönsä ja olemaan parhaimmillaan. Mutta tuleeko edes lomalla, vaikkapa yhdessä ravintolaan mennessä, mieli laittautua toista varten? Onko ilmassa sitä tunnetta, että olette rakastavaiset? Onko mukava kulkea toisen kanssa ja odottaa yhteistä aikaa? Jos tämä kuulostaa ihan utopistiselta, suhde ei ole enää parhaimmillaan.

Energia

Millä fiiliksellä lähdet lomalle, lomailet ja millä fiiliksellä palaat kotiin? Yhteisen ajan pitäisi rentouttaa ja ilahduttaa, vaikka reissaaminen voi raskasta ollakin. Tappeleminen sen sijaan vie energiaa ja fiilikset.

Aika perheen kanssa

Miltä tuntuu viettää aikaa perheenä? Rasittavalta, kuormittavalta, ahdistavalta? Vai onko yhdessäolo mukavaa siitä huolimatta, että lomalla on toki säätöä ja väsyttäviä asioita?

Jos näiden merkkien perusteella suhteenne on ongelmissa, teidän pitää ratkaista mitä haluatte tehdä. Jos ongelmiin puuttuu aikaisessa vaiheessa, ne ovat todennäköisemmin selvitettävissä kuin silloin, jos tilanteen antaa mennä kovin pahaksi.

Burnout olikin mahdollisuus

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Tuleeko elokuussa ero? Tsekkaa tästä!”

 • Aito rakkaus ei karvoihin katso sanoo:

  Juuri puhuin avopuolisoni kanssa näistä merkeistä. Olemme kumpikin sitä mieltä että toisen rakastamiseen kuuluu se, että kun aidosti rakastaa toista, on hän täydellinen ilman että tarvitsisi kumppania varten erityisesti laittautua. Toki jos paikka, jonne olemme menossa on sellainen mihin vaaditaan parempaa kuin verryttelyhousut, laittaudumme tilanteen mukaan.

 • Äiti 74 sanoo:

  Loma ei ole eron syy yhtään enempää, kun korona. Yhdessä olo tekee näkyväksi suhteen ongelmat. Se on helppoa syyttää aina ulkoisia tekijöitä mielummin, kun katsoisi peiliin ja alkaisi tekemään asialle jotain. Joko korjausliikettä tai ero. Korona on ollut hyvää aikaa huomata suhteen ongelmat mitkä on pitkään lakaistu maton alle.

 • Yksin olin vahvempi sanoo:

  Erosimme kesän jälkeen, mutta sillä ei ollut mitään tekemistä lomien kanssa. Olin ajatellut eroa jo kaksi vuotta ja tuolloin tapahtui muita vuodenajasta riippumattomia asioita, joiden vuoksi uskalsin lähteä siihen. Se oli mielettömän pelottava asia, mutta ei yhtä paha kuin vuodet ennen rohkaistumista irroittautumiseen ja minä selvisin siitä. Yksin, koska konservatiivinen sukuni toimi kuten olin arvannutkin. Mikä oli osaltaan vaikuttanut siihen, että uskalsin erota vasta niin myöhään. Erosin kun olin varma, että minulle on tärkeämpää päästä irti miehestä kuin pitää yhtäkään sukulaisistani. Näen punaista aina kun kuulen päivittelyä, että ihmiset eroaa turhaan ja kun ei aina ole kivaa ja helppoa. Elämä oli helvettiä ja silti minulta kyseltiin miksi jätin heidän silmissään täydellidenä näyttäytyvän miehen. Vinkki: jos et tajua miksi toiset eroaa, et tiedä tai halua uskoa, eikä sinulle edes kuulu millaista heidän yksityinen elämänsä on. Älä vähättele toisen elämän yksityisasioita, elät itse eri elämää ja uskomuksesi muista ovat vain uskomuksia.

  • anonyymi sanoo:

   Juuri näin on. Kukaan ei yleensä huutele eronsa syitä muille. Ne ovat niin raskaita asioita, että haluaa pitää omana tietonaan. Ei kukaan eroa sen takia, että ongelmana on roskapussin vienti tai että ongelmana on se, ettei ole ongelmia.

  • Se vähemmän mukava sanoo:

   Näille ” Kun se on niin mukava aina ”- päivittelijöille tekisi mieli sanoa, että olkaa hyvä, siinä puoliso vapaana. Olisi kiva, että joku olisi kiinnostunut olemaan, eikä suorittamaan. Tämä on ihan perusongelma, ettei toista kuunnella tai oletetaan toiselle ajatukset valmiiksi. 🤷

 • Sissi sanoo:

  Ero tuli elokuussa 2020, itse koen että lomalla oli aikaa pysähtyä ja tajuta, mikä kaikki on pielessä ja miksi käytin kaiken energiani siihen, että koitin järjestää lomaa niin, että emme joudu viettämään sitä yhdessä. Eroa olin toki harkinnut jo vuosia ja pariterapiaakin oli takana vuosia, joten ei hetken mielijohde. Ero on aivan kamalaa, meilläkin 20 vuoden yhteinen taival ja lapsia, mutta kyllä sen tietää kun ei muuta mahdollisuutta enää ole. Vihdoin voin hengittää ja lapsetkin pärjäävät. Ovat myös sanoneet ymmärtävänsä ja yksi jopa oli toivonut eroa, että riidat loppuisivat.
  Tämä tuskainen eron tie oli kuitenkin se oikea ratkaisu.
  Tsemppiä kaikille eroa harkitseville, eronneille ja parisuhdettaan vaaliville!!!