Avioeroasianajajat jos jotkut tietävät, millä tavoin suhde voi mennä pieleen. Mutta voiko suhteen epäonnistumista ennustaa?

Ehkä. Asianajajat vinkkaavat tarkkailemaan näitä merkkejä:

Kiire naimisiin tai muuhun vakiintumiseen

Tiedäthän, kuinka ihmiset sanovat, että ”sen vaan tietää, kun se oikea osuu kohdalle”. Ja kun kerran ”tiedetään”, on kiire avioon, lastentekoon tai yhteen muuttamiseen. Toki voi käydä niin, että sen tietääkin. Mutta ongelma on siinä, että me emme välttämättä osaa valita sellaista puolisoa, jonka kanssa pystymme rakentamaan hyvän suhteen. Meillä kun on tapana valita sellainen kumppani, joka tuntuu tutulta. ”Kuin olisi kotiin tullut”, tiedäthän…

Mutta se, että joku tuntuu meistä tutulta, voi kertoa siitä, että hänen kanssaan pääsemme kokemaan vanhat traumamme uudelleen. Väkivaltaisessa kodissa kasvanut ottaa väkivaltaisen puolison, alkoholistiperheessä kasvanut ottaa alkoholistin ja niin edelleen – tämä on hyvin tyypillinen kuvio.

Epävarmuus suhteen alussa ja hidas eteneminen eivät kerro yhtään sen vähäisemmästä rakkaudesta kuin kiirehtiminen. Isoissa sitoumuksissa on hyvä käyttää harkintaa – ehkä vielä sitä enemmän, mitä selvemmältä juttu tuntuu. Miksi olet niin varma? Miksi toinen tuntuu niin tutulta?


Kuva Rawpixel.

Tapailukumppanisi valehteli deitti-ilmoituksessaan

Jokainen meistä haluaa antaa parhaan mahdollisen kuvan itsestään. Ehkä omassakin profiilissasi on paljon matkakuvia, mutta et oikeastaan jaksa reissata kovin usein? Kenties ”rakastan uusia haasteita” oli vähän liioiteltua ottaen huomioon, että jokainen työväenopistossa aloittamasi kielikurssi on jäänyt kesken?

Kuitenkin jos tapailukumppanisi on valehdellut ikänsä, asuinpaikkansa, koulutuksensa, nimensä, työnsä tai jopa selkeästi pituutensa: anna olla. Suhteen täytyy perustua rehellisyydelle, ja jo pelkästään se on hälytysmerkki, että ihminen uskoo, että hän pääsee tapaamaan uusia ihmisiä ainoastaan silloin, jos hän lisää pituuteensa 10 senttiä ja koulutukseensa uuden tutkinnon.

Tapailukumppanisi edelliset suhteet ovat päättyneet muiden takia

Jos tapailukumppanisi on ollut aina mitä parhain puoliso tai seurustelukumppani, ja hänen eksänsä ovat ”hulluja”, tulet joutumaan jonon jatkoksi. On tapauksia, joissa ihmiselle on sattunut varsin hankalia eksiä – useinhan me hakeudumme uudelleen ja uudelleen samanlaisten ihmisten seuraan, kuten ensimmäisessä kohdassa todettiin. Mutta näissäkin tapauksissa ihmisen pitäisi kyetä nähdä oma osuutensa, esimerkiksi se, että hän on itse valinnut kumppaninsa.

Mikäli tapailukumppanisi on pelkästään syytön uhri, älä jatka juttua. Hän tulisi toimimaan samalla tavalla myös teidän suhteessanne: ottamatta vastuuta omasta osuudestaan ja syyttämällä sinua teidän yhteisistä ongelmistanne.

Välillänne ei ole fyysistä vetovoimaa ja kipinää

Mikäli kumpikin teistä etsii suhdetta, jossa seksuaalinen vetovoima ja seksi ei ole tärkeää, voit unohtaa tämän kohdan. Iso osa pareista kuitenkin haluaa, että parisuhteessa on seksiä ja mielellään vielä intohimoista seksiä. Jos seksuaalista kipinää ja halua ei ole alunalkaenkaan, se ei suhteeseen vuosien myötä kehity. Sen sijaan kömpelö ja hapuileva seksi voi hyvinkin parantua kunhan tutustutte toisiinne paremmin.

Tapailukumppanisi on eronnut useita kertoja

Suhteet eivät aina onnistu, hyvistä aikeista huolimatta. Joskus ero on väistämätön, teki sitten mitä tahansa. Ja joskus syy eroon on selvästi enemmän toisessa osapuolessa. Mutta mikä on tilanne tapailukumppanisi kohdalla? Miksi hän on eronnut niin useasti? Miksi hän ei onnistu suhteissaan?

Entä haluaako seurustelukumppanisi avioitua vain avioitumisen vuoksi? Joillekin ihmisille naimisiin meno on statusasia, joka tehdään miettimättä sitä, onko tässä suhteessa aineksia kestävään avioliittoon. Avioeroasianajaja Randall Kessler kertoo, että hänellä on vakioasiakkaita. Et varmaan halua päätyä sellaisen puolisoksi – ja eksäksi?


Kuva Gianni Scognamiglio.

Tapailukumppanisi rahankäytössä ja taloudessa on jotain hämärää

Ei ole mitenkään ihmeellistä, että vaikka avioeron jälkeen on vaikea taloudellinen tilanne. Monilla taas on työttömyyttä, pätkätöitä tai he työskentelevät matalapalkka-aloilla. Se, että joku ei ole kerryttänyt omaisuutta, saanut perintöjä tai tienaa suuria summia joka kuukausi, ei ole mikään hälytysmerkki. Mutta se on, jos tapailukumppanisi taloustilanne vaikuttaa jotenkin oudolta. Tienaako hän hyvin, mutta on silti aina rahapulassa? Onko hänen rahankäyttönsä holtitonta? Tippuuko postiluukusta jatkuvasti perintäkirjeitä? Onko hänen taloudellisesti haastavalle tilanteelleen järkevä syy, kuten yksinhuoltajuus tai sairastelu, vai ei?

Jos etsit ihmistä, jonka kanssa haluat perustaa perheen tai yhteisen talouden, valitse sellainen ihminen jonka rahankäyttö ja talous on hallinnassa. Pienituloisuus tai vaikka työttömyys ovat asioita, jotka voivat muuttua, holtittomuus rahankäytössä tai elämäntapatyöttömyys kertovat jo muusta.

Tapailukumppanisi on vasta eronnut tai vielä naimisissa

Me uskottelemme itsellemme, että rakkaus ei katso sopivaa hetkeä. Mutta juuri eronnella on edessään paljon työsarkaa riippumatta siitä, kuinka kauan hän on eroaan harkinnut. Kukaan ei ole kuivilla erostaan parin kuukauden päästä vaikka olisi harkinnut asiaa kolme vuotta. Asioita ei voi käsitellä etukäteen.

Vielä suurempi hälytysmerkki on se, että hän on yhä naimisissa. Eritoten silloin, kun tämä asiantila paljastuu sinulle vasta muutamien treffien, muutamien viikkojen tai muutamien kuukausien jälkeen. Jos tapailukumppanisi salaa tämän, hän tietää itsekin, että suhteelle on huonot lähtökohdat. Lisäksi, voitko tietää varmasti, onko hän tosiaan tekemässä avioeroa vai esimerkiksi tuumaustauolla aviopuolisonsa kanssa?


Kuva Rawpixel, ylin kuva Freestocks.org.

Tapailukumppanisi juo paljon

Treffeillä käydään usein muutamalla ja tuoreessa seurustelusuhteessa voi olla oikein mukavaa juoda yhdessä viiniä tai käydä jopa juhlimassa. Mieti kuitenkin rehellisesti, vaikuttaako toisen alkoholinkäyttö normaalilta vai ei. Varsinkin jos toinen juo paljon, eikä se tunnu vaikuttavan häneen mitenkään, ole varuillasi. Toleranssi kehittyy juomisen myötä. Ole erittäin tarkkana silloin, jos sinulla on taipumusta päätyä suhteeseen alkoholistien kanssa.

Tapailukumppanisi vaatii, että olette koko ajan yhdessä

Ihastuneena tai rakastuneena haluaa viettää toisen kanssa paljon aikaa ja olla yhteydessä miltei jatkuvasti. Se on täysin normaalia, ja jopa suotavaa. Suhde vaatii yhdessäoloa ja yhteydenpitoa kehittyäkseen. Mutta jos toinen vaikuttaa omistushaluiselta, on mustasukkainen jos olet muiden seurassa ja suuttuu siitä, että olette erossa, se on huono merkki.

Ehkä tapailukumppanisi ei osaa olla yksin, tai ehkä hän on kontrolloiva persoona. Mieti, miltä hänen toiveensa yhdessäolosta sinusta tuntuvat, hyvältä vai pahalta? Entä millä tavalla hän reagoi, jos sanot kaipaavasi omaa aikaa?

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Avioeroasianajajat paljastavat: tarkkaile näitä hälytysmerkkejä jo deittaillessa!”

 • Selkärangatonta menoa sanoo:

  Ihan hyviä vinkkejä, valitettavasti olin ehtinyt seurustella exän kanssa jo jonkin aikaa kunnes hän sanoi olevansa paperilla edelleen naimisissa (puolen vuoden harkinta-aika oli lopuillaan). No, eihän siitä mitään tullut, harhaan johtamista oli myöhemmin luvassa lisää – mm. jätettiin toisen naisen takia viikkoja ennen häitä (enkä edes ollut mikään bridezilla).

 • Malla sanoo:

  ”Kukaan ei ole kuivilla erostaan parin kuukauden päästä vaikka olisi harkinnut asiaa kolme vuotta. Asioita ei voi käsitellä etukäteen.”
  Kyllä voi. Itse käsittelin eroa vuoden ennenkuin uskalsin vihdoinkin heittää äijän pihalle (alkoholisoitunut, työtön, väkivaltainen). Pitkä avoliitto yhdessä takana, ei onneksi lapsia. Tunne oli helpottunut, pystyin jälleen hengittämään ja nauramaan. Prosessi kesti niin kauan todennäköisesti, että keräsin itsetuntoa ja rohkeutta toteuttaa eron uhkailusta ja kiristämisestä huolimatta. Taloudellisesti jäin tappiolle, sillä esim. Auto jäi exälle, mutta se oli pieni hinta vapaudesta.

  Kuukausi myöhemmin tapasin nykyisen mieheni. Siitä kolme viikkoa eteenpäin asuimme käytännössä yhdessä. Nyt yhteisiä vuosia takana 17 ja myös yksi lapsi.

  • Sokeri sanoo:

   Sama täällä. Olimme olleet etäsuhteessa 1,5 vuotta, kunnes viimein vaihdoin paikkakuntaa ja muutimme yhteen. Pari kk myöhemmin aloin ajatella, että en ehkä saanutkaan sitä mitä oli luvattu. Etäsuhteessa on mahdollista pitää yllä aikamoista alkoholin liikakäyttöä, viikonlopun rähinäkännejä ja persulaisuutta. Nämä kaikki aukesivat minulle vasta avoliitossa.
   5 kk avoliiton jälkeen aloin pikku hiljaa ajautumaan henkisesti jo eroon miehestä, ja 9 kk myöhemmin muutin pois. Siinä kohtaa työ pään sisällä oli jo tehty ja ero oli vain muodollisuus. Kaikki oli käsitelty.

 • Vanilja sanoo:

  Olin vielä naimisissa kun tavattiin. Entisen kanssa oltiin hyvissä sisarellisissa väleissä eikä oltu saatu paperihommia aikaiseksi. Uusi suhde alkoi yhteen muutolla 3 kk tapaamisesta ja tänä vuonna siitä tulee 30 v.

  Ensimmäisenä jouluna entinen tiesi mistä saa joulukuusia hakkuulta ilmaiseksi ja kävivät yhdessä uuden kanssa hakemassa molemmille. Sekin kertoi että ei ainakaan ylimääräistä omistushalua ei ole.

  Tavattiin kyllä elävässä elämässä eikä kummallakaan ollut tarvetta esittää muuta kuin on eikä yhteinen elämä ole paljastanut mitään piiloja. Puhuttiin heti asioista mitä ei kukaan deitti-ilmoitukseen kirjoittaisi eikä haluaisi kaiken kansan tietoon.

  Puolison valinta – mitä se on? Minulla oli kriteerinä, että pitää olla kaikin puolin kunnon ihminen – kunnottomia olin nähnyt lapsena mutta myös kunnollisia joten tiesin mitä kannattaa varoa.

  Lapset lensivät pesästä eikä tullut kriisiä. Näin eläkeiän kynnyksellä nautitaan lisääntyvästä yhteisestä ajasta.

 • Viena sanoo:

  Eikö se puolison kanssa vietetty aika ole omaa aikaa? Kyllä minä haluaisin löytää kumppanin joka viettää mieluiten aikaa minun kanssa. jos se on paha niin ovi löytyy asunnosta 😅

  • Nt sanoo:

   Miten puolison kanssa hengailu on OMAA AIKAA? Itse ääri introverttinä nautin siitä kun saan olla joskus yksin kotona, vain itseäni varten, kuunnella sitä musiikkia kuin haluan ja niin kovalla kuin lystään. Liian miellyttämishaluisena ihmisenä en voisi muuten kuunnella musiikkiani koska tiedän että se ei ole hänen limpparia. Tiedän myös että miehet eivät edes miettisi tällaista… jos puoliso alkais mun ”omista bailuista” ovea näyttämään niin näyttäisin minäkin.

  • Ei pelkkää "kullan kaa netflixii" sanoo:

   😀 Kyllä oma aika on omaa aikaa! Oli se sitten että saa olla ihan yksin tai sitten tehdä just niiden omien kavereiden kanssa juttuja. Ja tietenki toisen osapuolen pitää saada sama! Se on vaan naurettavaa ku tietää näitäki pariskuntia, että nainen vaikka istuu hiljaa itekseen jossain autotallissaki tunti tolkulla näpräten puhelinta, ku ei voi vaan päästää miestä yksin kaveriensa kanssa ruuvaamaa jotaki romua. Tai vaikka nää tyypilliset, että sen jälkee ku aletaan seurustelemaan nii lakkaa kuulemasta tyypeistä enää mitää ku pitää vaa olla koko ajan yhdes niinkuin iilimadot.
   Alkuhuuma on alkuhuumaa, mut kyllä sillonki oli oikein kiva ku kerkes välillä tulemaa toista ikävä välillä.

  • Sokeri sanoo:

   Puolison kanssa vietetty aika on parisuhdeaikaa, ei omaa aikaa. Oma aika on sitä, kun tehdään niitä juttuja joista tulee itselle hyvä mieli, ja voidaan olla sen verran itsekkäitä ettei tarvitse välittää puolison mielipiteistä tai fiiliksistä. Oma aika on sitä, että ollaan kavereiden kanssa tai tehdään asioita jotka lataa akkuja että jaksaa sitten taas parisuhdearkea. Joskus se tarkoittaa päikkäreitä, joskus viikkoa mökillä ihan keskenään tai kavereitten kanssa.

   • Nimetön sanoo:

    Onnekkaita ovat he, joille puoliso on rakastettu, mutta myös hyvä ystävä. Minä nautin harrastuksestani ja puolisoni on siihen parasta seuraa. Hänkin nauttii ko. harrastuksesta. Harrastaisinne ko. lajia, vaikka toinen ei haluaisi mukaan. Ymmärrän hyvin miten sama voi yhtä aikaa olla omaa aikaa ja parisuhdeaikaa.