Ghostaamisen tiedätkin varmaan jo? Ghostaaminen (ghosting) tarkoittaa sitä deittailuilmiötä, että toisen elämästä poistutaan yhtäkkiä kuin haamu (ghost). Tapailu on saattanut olla jopa seurusteluasteella, ja sitten toinen katoaakin, ilman selityksiä.

Tavallisin ghostaamisen muoto on se, että viesteihin ei enää vastata. Kenties niitä ei edes lueta, mutta tyypillinen versio on se, että viesteihinsä saa vastaukseksi ainoastaan ”luettu”-merkinnän. Tyypillisintä ghostaaminen on silloin, kun kyseessä on ollut pelkkä viestittely tai on tavattu kerran, pari. Pahimassa tapauksessa ghostaaja lähtee seurustelusuhteesta selittämättä ja vastaamatta viesteihin enää koskaan.

Ghostaajat uskovat, että kyseessä on vähemmän loukkava tapa kuin se, että sanoisi suoraan että ei kiinnosta. Niin ei tietenkään ole, vaan kohtelias kiitos, mutta ei kiitos, tai vakavamman jutun ollessa kyseessä asiallinen selitys on tietenkin parempi vaihtoehto.

Vastuuta välttelevään deittailun tai tapailun päättämiseen löytyy toinenkin ilmiö, nimittäin kurvaaminen (curving). Kurvaaja ilmeisesti ajattelee olevansa ghostaajaa kohteliaampi, tai sitten hän on päättämätön tai ei uskalla puhua suoraan.

Kurvaaminen tarkoittaa siis sitä, että tapailukumppanin viesteihin kyllä vastataan, mutta välttelevästi ja kierrellen, eli kurvaillen.

Jos kurvaajalta kysyy, että miten päiväsi sujui, vastaus on ”hyvin”. Ei sen pidempiä kuvailuja, eikä tosiaankaan ”entäs sinun” -tiedustelua. Mikäli kurvaajalle ehdottaa tapaamista, vastaus on jotakin sellaista, että ”miksei mutta minulla on nyt tosi kiire…” Ehdotusta paremmasta ajasta ei tietenkään tule.


Kuva Jens Johnsson, ylin kuva Tomas Stanislavsky.

Kurvaaja yrittää olla hienotunteinen, tai sitten kyse on siitä, että olet varasijalla ja hän tutkailee koko ajan, josko jotain vielä parempaa löytyisi. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että joskus on ihan oikeasti kiire, joten aktiivisempi osapuoli voi aidosti olettaa, että toinen kyllä haluaa nähdä, hän ei vain ehdi.

Tällainen kurvaaminen on toisen ajan tuhlaamista. Kurvaaja roikottaa toista mukana ja antaa olettaa, että kyllä tästä vielä jotain tulee.

Oma kurvaamisen muotonsa on se, että kurvaaja ei uskalla sanoa toiselle, että ei ole kiinnostunut. Jotkut ihmiset saavat raivokohtauksia, alkavat syytellä ja ehkä jopa vainota, jos heidät torjuu. Tällaisessa tilanteessa kurvaava yrittää päästä helpommalla tai kenties jopa pysyä turvassa.

Epäiletkö, että tapailet kurvaajaa?

– Mieti hänen vastauksiaan viesteihisi? Kuulostaako hän siltä, että vastaukset olisi yhtä hyvin voinut kirjoittaa robotti? Jos kuulostaa, niin kyseessä on todennäköisesti kurvaaminen. Voit joko kysyä suoraan, että onko toinen kiinnostunut jatkamaan juttua sinun kanssasi tai sitten vain antaa olla. On toki mahdollista, että kurvaaja ei anna edes suoraan kysymykseen suoraa vastausta. Todennäköisesti pääset helpommalla, jos unohdat koko jutun.

– Selittääkö hän miksi juuri nyt ei ehdi tavata, ja ehdottaako hän oma-aloitteisesti uutta aikaa? Pitääkö hän keskustelua yllä ja on kiinnostunut sinun asioistasi, eikä vain vastaile sanalla tai parilla? Tällöin kyseessä saattaa olla kiireinen tyyppi.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Tapailetko kurvaajaa? Näistä merkeistä tiedät!”