Suomessakaan ei voi välttyä mainoksilta terapiasta, jota tarjotaan puhelimen välityksellä. Terapeutti ja asiakas chattaavat keskenään sen sijaan että asiakas kävisi vastaanotolla. Esimerkiksi BetterHelp on tällainen tekstariterapiaa tarjoava yritys.

Palvelut toimivat muissa maissa kuin Suomessa. Omanlaistaan chattiterapiaa ja etänä toteutettavia terapiapalveluja on tarjolla Suomessakin, mutta ei aivan samankaltaisia kuin nämä esimerkiksi Instagramissa aktiivisesti mainostavat yritykset tarjoavat.

Tekstariterapian väitetään olevan halvempaa kuin perinteinen terapia. Lisäksi sen etuna on nopea saatavuus ja paikasta riippumattomuus. Mutta miten on tehon laita?

Kaikenlaisen etänä tapahtuvan terapian haasteena on se, että vuorovaikutus on väistämättä erilaista kuin kasvokkain. Se voi tilanteesta riippuen olla sekä hyvä että huono asia. Joskus vaikeista asioista on helpompi puhua anonyymisti tai fyysisen etäisyyden päästä. Toisaalta terapia on vuorovaikutusta, jossa kohtaamisella, läsnäololla ja tunteiden jakamisella on suuri merkitys.

Useimmiten etänä toteutettavat terapiat ovat joko itsehoito-ohjelmia tai videoyhteydellä toimivia. Ne on todettu tehokkaiksi hoitomuodoiksi.

Pelkkä tekstimuoto, eli tekstaaminen chat-ikkunassa voi olla haastavampi ja huonommin toimiva ratkaisu. Tekstailussa on hankala välittää tunteita ja väärinkäsityksiä syntyy ihan tavallisessakin keskustelussa. Pelkästään erilaiset kommunikaatiotavat voivat tehdä tekstipohjaisesta terapiasta hankalaa.


Ylin kuva Christian Wiediger.

Tekstariterapioissa tuntuu olevan muitakin ongelmia. Käyttäjät kertovat, että heiltä on veloitettu palvelusta vaikka he ovat käyttäneet ilmaista tutustumisjaksoa. Veloituksia on tehty myös pidemmältä ajalta kuin mitä asiakas on ohjelmaa käyttänyt. Palveluja mainostetaan edullisella hinnalla, mutta kustannukset ovat olleet yllättävän korkeita. Sekä monien mielestä liian korkeita palvelun laatuun nähden.

Monet asiakkaat ovat olleet tyytymättömiä palvelun laatuun. Terapeutti on saattanut vaikuttaa poissaolevalta ja epäpätevältä. Keskustelu on saattanut olla hidasta ja vastaus tulla vasta seuraavana päivänä, käyttäjät kertovat.

Myös tyytyväisiä asiakkaita on, joten palvelut vaikuttavat melko epätasalaatuisilta. Jotkut pitävät tekstariterapiapalveluja suoranaisena hädässä olevien ihmisten huijaamisena ja riistämisenä.

Mikäli olet harkitsemassa varsinkin muussa maassa sijaitsevan etäterapiapalvelun käyttöä, lue ensin asiakaspalautteet. Selvitä myös kokonaiskustannukset ja peruutusehdot sekä terapeutin koulutus. Suomessa psykoterapeutti-nimikkeellä työskenteleminen edellyttää Valviran myöntämää nimikkeenkäyttöoikeutta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia