Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Reckitt.

Tiesitkö, että pesemällä pyykistä saa puhdasta yleensä vain päällisin puolin? Kun pyykkiä pestään alhaisissa lämpötiloissa, haitalliset bakteerit ja pieneliöt voivat jäädä seuraksesi vaikka pyykki näyttäisi ja tuntuisi puhtaalta.

Lakanat, pyyhkeet ja vaatteet keräävät käytössä usein bakteereja, jotka pyykätessä voivat levitä myös muihin tekstiileihin. Pyyhkeet ja lakanat pestäänkin yleensä korkeissa lämpötiloissa, mutta esimerkiksi urheiluvaatteiden pesuohjeissa suositellaan usein 30 astetta, ja tavalliset mummokalsaritkin on totuttu pesemään neljässäkympissä. Vähän hienommissa pikkareissa ja rintaliiveissä pesuohje on korkeintaan 30 astetta tai vielä useammin käsinpesu, ja siinä nyt ei kovin kuumaksi vettä voi säätää (jo +44 asteinen vesi voi aiheuttaa palovammoja).

Esimerkiksi ulostebakteerit kuitenkin selviävät loistavasti 40 asteen pesusta, parhaimmillaan nelikymppisen koneen pyöräytys antaa bakteereille vain mukavan lämpimän kylpyläelämyksen ja nykyiset hellävaraiset pyykinpesuaineet irroittavat kyllä lian ja tahrat, mutta eivät tapa pöpöjä.

Pesukone itsessään kosteana ja lämpimänä tilana voi tarjota ulostebakteereille ja muillekin infektioita aiheuttaville pöpöille hyvän kasvualustan, ja summa summarum, pyykkikoneissamme voi asustella paljonkin bakteereja. Siksi olisikin tärkeää pyörittää konetta usein myös vähintään 60 asteessa, mieluiten ainakin kerran kuussa myös 90 asteessa. Joskus suositellaan myös koko koneen desinfiointia, varsinkin alusvaatepyykkäyksen jälkeen, esimerkiksi pyörittämällä tyhjä kone desinfioivalla aineella.

Pesukone on siis käsitelty, mutta entä sitten ne itse pyykit? 40 asteen pesussa bakteereista osa huuhtoutuu pois, mutta se osa on aika pieni, alle 15 prosenttia. Pesun jälkeen alusvaatteet siis näyttävät puhtailta, mutta todellisuudessa bakteerit ovat vielä mukana sekä niissä, että muissa samassa lastissa pyörineissä tekstiileissä. Asiaa tutkinut Arizonan yliopiston mikrobiologi Charles Gerban kertoo myös että koneen avulla pesusta selvinneet pöpöt siirtyvät helposti koneellisesta toiseen, eli jos vaikka ensin peset lastin alusvaatteita alhaisella lämpötilalla, ja seuraavaksi vaikka koneellisen hienopesua vaativia työvaatteita, niin saat puhtaiden kauluspaitojen sijasta töihin mukaan kakkabakteerien turistiryhmän.

Kuumalla vedellä peseminen on tietysti yksi ratkaisu, mutta kylmän veden käyttö pyykinpesussa on huomattavasti parempi vaihtoehto lompakkoa, maapalloa, ja itse tekstiilejä ajatellen. Hellävarainen keino on desinfiointi. Lysol pyykin desinfiointiaine tappaa haitalliset bakteerit myös alhaisissa, jopa 20 asteen, lämpötiloissa. Lysol annostellaan koneen huuhteluainelokeroon pesun yhteydessä normaalin pyykinpesuaineen lisäksi, tai sitä voi käyttää liotukseen esikäsittelyn yhteydessä.

Pyykinpesussa leviäviä bakteereita on toki muitakin kuin ulostesellaiset. Esimerkiksi tämän tekstin kirjoittajan taloudessa pyykinpesusta ovat vuorollaan vastuussa myös vähän laiskemman oloiset teinit. Yllättäen joskus, vaikka kuinka monta kertaa töiden lomasta asiasta muistutettiinkin, märät pyykit saattoivat jäädä pesun jälkeen muhimaan koneeseen. Siellä kun lämpöisessä tilassa saa märkänä hautua, muodostui vaatteisiin mukava tunkkainen tuoksu.

Printtikuvioisia lemppari-T-paitoja ja hienompia housuja ja neuleita ei oikein uskaltanut kuumassa vedessä pestä ja mikään uusintapesu tai etikkaliottaminen eivät toimineet hajun poistossa. Ainoa ratkaisu tuntui olevan pois heittäminen ja uusien vaatteiden tilalle hankkiminen. Kokeiltiin kuitenkin vielä desinfiointia, ja se homeinen haju katosikin vaatteista, ja ne saatiin takaisin päivittäiseen käyttöön. Tunkkainen tuoksu taisikin tulla siis homemikrobeista, jotka Lysol hoitaa.

Lysol neutraloi hajuja tappamalla hajuja aiheuttavia bakteereja ja mikrobeja, toimii myös alhaisissa lämpötiloissa ja on hellävarainen sekä valkoisille että värillisille kankaille. Se on dermatologisesti testattu eikä sisällä valkaisuainetta.

Lysol pyykin desinfiontiaine tappaa myös virukset kuten COVID-19 sairautta aiheuttavan viruksen. Tämän vuoksi Lysol toimii myös kankaisten kasvomaskien desinfioinnissa. Pesun ja keittämisen sijaan lisää korkillinen Lysolia pariin litraan vettä ja upota maskit sinne vartiksi likoamaan. Maskit desinfioitu!

Joko Lysol on tuttu juttu? Jos ei, niin suositellaan lämpimästi tutustumaan, ja nyt olisi myös mahdollisuus voittaa Lysolit arvonnassa! Arvomme kaikkien Huonon Äidin kanavissa arvontaan osallistuneiden kesken Lysol tuotepaketin, joten kerro meille kommenteissa montako koneellista pyykkiä on tänään jo pesty, niin olet mukana! Muista jättää myös sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään. Arvonnan jälkeen kommentit yhteystietoineen poistetaan.

Lähteet 1, 2, 3, 4.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 21 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

21 vastausta artikkeliin “Tiedätkö paljonko sinun puhtaassa pyykissäsi on vielä pöpöjä?”