Mies saa olla vaikka tekniikan tohtori, mutta pyykinpesumerkinnät ovat hänelle silti aivan hepreaa.

–Ai sinä oikeasti ymmärrät näistä kärpäsenkakoista jotakin?, kysyi mies hämmästyneenä kun tivasin häneltä miksei hän ollut noudattanut pesumerkintöjä. Sen jälkeen hän kyseli yksityiskohtaisesti joka merkinnästä ja oli yhtä vaikuttunut asiantuntemuksestani kuin minä hänen automerkkien tuntemuksestaan.

–Jos tässä on tällainen ympyrä ja rasti päällä, se tarkoittaa ettei vaatetta saa laittaa kuivuriin, selitin. Vähemmästäkin vituttaa kun kaikki hienot juhlapaitani on pesty piloille ja viimeistään kuivurissa kutistetaan teinimalliseksi. Kun valitin asiasta kanssasisarilleni, he nauroivat jo kauan sitten luopuneensa leikistä ja ostavansa vain vaatteita, joita mieskään ei saa pesemällä pilalle.

Aikani selitettyäni minäkin olen sitten vain ottanut yhden ainoan ohjeen käyttöön. Älä pese vaatteitani, toistan sinnikkäästi. Mieheni on kuitenkin kuin iso, innokas lapsi, äiti katso, minä osaan!! Säännöllisesti löydän vaatteitani kuivumasta.

Usein mies pesee vaatteet öiseen aikaan ja unohtaa sitten vuorokaudeksi pesukoneeseen. Minulle onkin tullut tavaksi rutiini, että aina nukkumaan mennessäni, töihin lähtiessäni ja aamulla ensiksi noustessani tarkistan onko pesukoneessa mahdollisesti mieheni sinne unohtamia vaatteita.

Mies ei tunnu haistavan pyykeissä mitään erityistä hajua vaikka ne olisivatkin unohtuneet vuorokausiksi pesukoneeseen. Aina välillä kerään vaatteitani kuivumasta ja laitan ne ylimääräiseen huuhteluun sillä en kestä sitä hajua, jonka mieheni huolimaton pyykinpesutapa niihin aikaansaa.

Jos en tietäisi paremmin, ajattelisin että mieheni pesee kiusallaan viiden vaatteen pyykkejä. Jostain syystä hän saarnaa minulle kierrättämisestä. Etenkin pahvien kierrättämisestä – jotka minä tietysti saan viedä kierrätykseen koska hän ajaa töihin pyörällä ja pahvit eivät jostain syystä sovi pyörän kyytiin – mutta pesukoneen kuluttamalla sähköllä tai pesuaineella ei ole merkitystä.

Kalsareita ei kuitenkaan voi olla enempää kuin viidet, joten pyykkäystarve on alituinen. Oletko koskaan nähnyt urosta nyrkkipyykillä alkkareitaan pesemässä? Minä en ainakaan koskaan, vaan pesukone saa suosiolla pyörittää kolmen vaatteen erän – ja omatuntoa rauhoitetaan tunkemalla vaimokullan 100 euron silkkipaita samaan pyöritykseen…

Nimim. Kyllästynyt

Onko teillä ollut samaa ongelmaa, että mies tai vaimo ei kerta kaikkiaan selviä pyykinpesusta? Miten tilanne ratkesi? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “Miten voi olla, että aikuinen mies ei osaa pestä pyykkiä!”

 • Nimetön sanoo:

  Täytyy pitää oma hienopyykki eri paikassa piilossa kunnes itse ehtii pestä. Meillä ei ole tässä tosin ongelmia, minä hoidan pyykin ja alusvaatteita ja sukkia on riittävästi.

 • Rakkautta vain sanoo:

  Uskon, että jokainen osaa pestä pyykkiä. Tottakai asia vaatii perehtymistä ja välittämistä. Se on mielestäni rakkauden osoitus, kun pesemme toistemme vaatteita ja pidämme näin toisistamme huolta. Lapsuudesta muistan, miten paha mieli tuli, kun itse piti pestä omat vaatteet, mutta muiden vaatteet menivät samalla koneellisella. Tuli tunne, ettei välitetä. Tätä tunnetta en halua omille lapsille. Lapset oppivat meillä pyykinpesun aikanaan, ja kyllä heidän vaatteet menevät samalla koneellisella kuin vanhempien.

  • Ari Karppinen sanoo:

   Itse olen pikkupojasta asti tykännyt pyykinpesusta.Pikkupoikana olin kesäisin äidin kanssa pesemässä pyykkiä pulsaattorikoneella.Vanhempana myös kävin kummitädillä pesemässä pyykkiä pulsaattorikoneella.Tykkäsin pyykinpesusta pulsaattoripesukoneella.Itse rakastan pestä omat ja joskus muidenkin pyykkiä vanhalla pulsaattoripesukoneella nykypäivänäkin.Ei pyykinpesu ole minusta kovin vaikeaa.

 • Poika jo 30v sanoo:

  Nyt kannattaa katkaista tämä miesten pyykinpesun osaamattomuus! Opettakaa poikanne pesemään pyykkiä jo kotona. Minä ostin silloin 14v pojalle omaan huoneeseen pyykkikorin. Kerroin, että tästä päivästä lähtien kuljet joko pesemissäsi puhtaissa vaatteissa tai likaisissa vaatteissa. Pesuohjeet laitoin kirjallisina pesukoneen päälle, joten pystyi aloittamaan pesun vaikken ollut kotona. Aluksi kävin muistuttamassa pyykin pesusta, kun pyykkikori tursusi likaisia vaatteita. Mutta jo kuukaudessa poika oppi huolehtimaan omista vaatteistaan. Pyykin ripustaminen; en itsekään pystyisi parempaan! Toisin kuin isänsä, jonka en enää anna pyykkejä ripustaa🙂.

  • Äiti sanoo:

   Juuri näin! Meillä pyykinpesu on yhteinen kotityö teinipojan kanssa. Mukavaa hommaa!

   • Arska sanoo:

    Minä rakastan pyykinpesua.Pyrkimys on mun lempi hommaa.Pesen pyykit mielelläni vanhalla pulsaattoripesukoneella.

 • Tuuli sanoo:

  ”Ei tummia ja vaaleita vaatteita samaa pesuun! Varsinkaan valkoista ja mustaa.” Se ei vaan mene jakeluun… edes yli kymmenen vuoden jälkeen.

 • Neuleet tasokuivataan sanoo:

  35 vuotiaaksi en osannut pestä pyykkiä. En osannut, vaikka olin lukenut ostamani pyykinpesukoneen käyttöohjeet ja tarkistin vaatteiden pesuohjeiden mystiset hieroglyfit marttojen sivuilta tulostetusta ”Rosettan kivestä”.
  Koneessa oli joko liikaa tai liian vähän pyykkiä, ihan väärä pesuaine tai huuhteluaine, väärä linkous, väärä väri tai sitten vaan en osannut ennustaa oikein seuraavaa koneellista.

  Avioeron jälkeen en ole tehnyt ainuttakaan virhettä pyykinpesussa. Kohta kuuden vuoden ajan lapsillekin on aina ollut laittaa puhtaat vaatteet päälle aamulla.
  Mitään en muuttanut ja siksi tätä asiaa joskus ihmettelen.

 • Suripahde sanoo:

  Ne ”ei osaa”, koska niille on ihan sama, onko vaatteiden sävyt mitä sattuu tai onko vaatteet rypyssä, jne… Tai näin ainakin meillä. Herra ei tunnu näkevän sävyeroa puhtaan valkoisen paidan ja harmaaksi pestyn paidan välillä. Arvatkaa vaan kuka meillä pyykkää?

 • Johanna sanoo:

  Meillä on kaikilla omat pyykkikorit. Se on mun ratkaisu ongelmaan. Mies pesköön omat pyykkinsä. En itsekään ole mikään tarkka pyykkääjä, vaan kaikki vaatteet menee 40 asteen ohjelmalla katsomatta lappuja sen tarkemmin. Yleensä pyrin jo kaupassa katsomaan, että 40 astetta on vaatteeseenkin merkitty.

  Joskus otan hyvää hyvyyttäni miehen satunnaisen kauluspaidan omien pyykkieni joukkoon pesuun, kun hänellä pyykki lähinnä työvaatetta autoalan duunarihommista… Todella likaisia vaatteita siis. Oon joskus todennut, että mun likaiset vaatteet on puhtaampia kuin hänen puhtaat vaatteensa. Siksi omat korit ja oma vastuu pyykistä. Lapsellakin on omassa huoneessaan pyykkikori, johon menee just koneellinen vaatteita. Tuleepa nekin kerralla selväks aina, kun saa vaan kipata korillisen koneeseen ja sillä selvä. Mä hoidan yleensä lapsen pyykit.

 • Kamaja sanoo:

  Minä olen kieltänyt pyykkien pesemisen sen jälkeen kun mun alkkarini yms päättyivät samaan pesuun hänen remontti haalareidensa kanssa. Ukkoni tekee laatoituksia ja muuta betonihommaa. Alusvaatteet olivat erikoisen väriset ja mukana epämääräistä kökköä. Hyvä kun ei kone hajonnut…

 • Olen luovuttanut sanoo:

  Joo..mies ei pese meillä pyykkiä, sillä pidän huolen, että pyykkikori on omasta toimestani mahdollisimman usein tyhjä. Joskus hän silti ehtii ennen minua ja lopputuloksena on esim. vaaleat vaatteet, jotka pesty harmaiksi mustien seassa..kerran uhriksi joutuivat uniikit intialaiset käsinvärjätyt legginssini, jotka tietysti kuuluisi pestä käsin kylmässä vedessä. Mies pesi värit pois pesukoneessa… Ja olen ohjeistanut häntä, mutta…

 • Ninni82 sanoo:

  Meillä minä hoidan kaikki pyykkiin liittyvät hommat, jos joku muu uskaltaa edes yrittää niin katkeaa sormet. Se on mun valtakunta, ja nautin suuresti joka vaiheesta. En voi sietää sitä että joku heittää märät pyykit myttyyn telineelle ja toivoo että ne kuivuu joskus.
  Paidat kuivumaan henkareihin, sukat omaan telineeseen pareittain jne… Ja kun oikoo kaikki jo kuivausvaiheessa valmiiksi niin silitysrauta on turha värkki. Tää nyt on mun mielipide mut mä rakastan pyykkitouhuja (joku muu saa kyllä pestä lattiat ja pyyhkiä pölyt 😂)

  • Ssr80 sanoo:

   Mäkin laitan sukat pareittain kuivumaan sellaseen pyöreään ”häkkyrään” 😂 toki asiaanhaan kuuluu että parittomia ei ees pestä 😁 ja vaatteiden purautus(??) ennen kuivaustelineelle/narulle laittoa jne…

   • Wirne sanoo:

    Mitä on ”purautus”? Jos meinaa ravistelua, niin allekirjoitan, en voi ymmärtää ihmisiä, jotka vain roiskaisee vaatteet narulle! Olen tarkka vaatteistani ja onhan se nyt maalaisjärjellä selvää, että ne säilyy parempina pidempään, kun ne pitää hyvänä. Vituttaa ihan suunnattomasti esim. miehen viikkaamat paidat, jotka on ihan tuhannen rypyssä, kun ei viitsitä katsoa, missä ne saumat menee jne. Mun itse viikkaamat on siis kuin prässättyjä.
    Exä myös heitti kerran mun upouudet rintaliivit kuivausrumpuun. Aissaatana, että sai muuten kuulla kunniansa!

 • Rikkipoikkiväsynyt sanoo:

  Meilläkin 4v tyttö pesee pyykkiä tosta noin vaan, mutta ai kiesus, kun miehelle se homma ei aukea. Tai sitten on viitsimisessä se ongelma. Pyykikoreja on useampi, joihin mahtuu älytön määrä pyykkiä, mutta silti äijän paskasia kalsareita saa keräillä ympäri kämppää siinä missä lasten vaatteita. Ja kun nätisti huomautat, että kulta, nää vois jatkossa viedä pyykkikoriin tai suoraan koneeseen, niin vastauksena tulee, ettei mulle mikään ikinä kelpaa. Minkä hiton teinin kanssa oon mennyt naimisiin ja vielä lisääntymään… Työt kyllä hoidetaan ja tehdään muidenkin hommat, mutta kotona ei nosteta sormeakaan. Ja minäkin olen päivät töissä. Keskustella on yritetty, mutta aina se päättyy miehen mökötykseen ja tilanteen muuttumattomuuteen. Ei jaksa. Olen paska vaimo. Send help.

 • Pyykkihirmu sanoo:

  Jep. On fiksu ja vastuullinen, mutta ei usko kieltoa ”älä pese mun vaatteita”. Viimeksi meni juhlamekoista villamekko. En tiedä itkisinkö vai nauraisinko vai pesisin kostoksi hänen puvun takin…

 • Pyykkäri sanoo:

  Meillä ei mies saa pyykkiä pestä, koneessa voi olla ihan mitä vaan väriä sekaisin ja kaikki mahdolliset lämpötila vaatimukset on ohitettu. Ja se kuivumaan ripustettu pyykki!! Kun vaatteita ei yhtään oiota niin sellaisia ryppykasoja ei voi päällensä laittaa 🙈

  • Arska sanoo:

   Olen pikkupojasta asti tykännyt pyykipesusta.Pesen pyykit mielelläni nostalgisella pulsastoripesukonella nykypäivänäkin.

 • KolmenÄiti sanoo:

  Onpas omituista. Minun 5 vuotias poikani ei osaa vielä lukea, mutta hän on itse löytänyt pesuohjeet vaatteista ja tunnistaa symbolit ja kertoo minulle mitä ne tarkoittavat. Muutama päivä sitten tosin molemmat ihmettelimme mitä kolmio symboli tarkoittaa. Kumpikaan ei osannut sanoa. Olemme silti pärjänneet pyykkien kanssa.

  Jos lukutaidoton 5 vuotias poika osaa itseoppineesti lukea pyykkiohjeet niin kyllä miehetkin siihen pystyvät, vai tapahtuuko aivoissa jokin aivan outo rappeutuminen pyykkisymbolien lukemistaidon suhteen???

  • Arska sanoo:

   Olen pikkupojasta asti tykännyt pyykipesusta. Pesen pyykit nostalgisella pulsastoripesukoneella mielelläni nykyisinkin.

 • Pyykkimuija sanoo:

  Meillä mies rikkoi lähes uuden pesukoneen yrittäessään pestä pyykkiä. Tunki koneen ihan täyteen ja sen lisäksi todennäköisesti jätti päältä täytettävän koneen sisemmät luukut auki sillä tuloksella, että moottorin hihna meni poikki. Hommasin itse uuden hihnan ja vaihdoin sen, maksoi noin 12€. Miehen ratkaisu ongelmaan olisi ollut ostaa uusi pesukone.
  Tämä episodi oli hänen ensimmäinen yrityksensä pestä pyykkiä ja jäi myös viimeiseksi. Voisin kuvitella, ettei hän myöskään ymmärtäisi noudattaa pesumerkintöjä. Hitot tasa-arvosta ja kotitöiden jakamisesta, meillä vain minä pesen pyykkiä. Piste.