Mies saa olla vaikka tekniikan tohtori, mutta pyykinpesumerkinnät ovat hänelle silti aivan hepreaa.

–Ai sinä oikeasti ymmärrät näistä kärpäsenkakoista jotakin?, kysyi mies hämmästyneenä kun tivasin häneltä miksei hän ollut noudattanut pesumerkintöjä. Sen jälkeen hän kyseli yksityiskohtaisesti joka merkinnästä ja oli yhtä vaikuttunut asiantuntemuksestani kuin minä hänen automerkkien tuntemuksestaan.

–Jos tässä on tällainen ympyrä ja rasti päällä, se tarkoittaa ettei vaatetta saa laittaa kuivuriin, selitin. Vähemmästäkin vituttaa kun kaikki hienot juhlapaitani on pesty piloille ja viimeistään kuivurissa kutistetaan teinimalliseksi. Kun valitin asiasta kanssasisarilleni, he nauroivat jo kauan sitten luopuneensa leikistä ja ostavansa vain vaatteita, joita mieskään ei saa pesemällä pilalle.

Aikani selitettyäni minäkin olen sitten vain ottanut yhden ainoan ohjeen käyttöön. Älä pese vaatteitani, toistan sinnikkäästi. Mieheni on kuitenkin kuin iso, innokas lapsi, äiti katso, minä osaan!! Säännöllisesti löydän vaatteitani kuivumasta.

Usein mies pesee vaatteet öiseen aikaan ja unohtaa sitten vuorokaudeksi pesukoneeseen. Minulle onkin tullut tavaksi rutiini, että aina nukkumaan mennessäni, töihin lähtiessäni ja aamulla ensiksi noustessani tarkistan onko pesukoneessa mahdollisesti mieheni sinne unohtamia vaatteita.

Mies ei tunnu haistavan pyykeissä mitään erityistä hajua vaikka ne olisivatkin unohtuneet vuorokausiksi pesukoneeseen. Aina välillä kerään vaatteitani kuivumasta ja laitan ne ylimääräiseen huuhteluun sillä en kestä sitä hajua, jonka mieheni huolimaton pyykinpesutapa niihin aikaansaa.

Jos en tietäisi paremmin, ajattelisin että mieheni pesee kiusallaan viiden vaatteen pyykkejä. Jostain syystä hän saarnaa minulle kierrättämisestä. Etenkin pahvien kierrättämisestä – jotka minä tietysti saan viedä kierrätykseen koska hän ajaa töihin pyörällä ja pahvit eivät jostain syystä sovi pyörän kyytiin – mutta pesukoneen kuluttamalla sähköllä tai pesuaineella ei ole merkitystä.

Kalsareita ei kuitenkaan voi olla enempää kuin viidet, joten pyykkäystarve on alituinen. Oletko koskaan nähnyt urosta nyrkkipyykillä alkkareitaan pesemässä? Minä en ainakaan koskaan, vaan pesukone saa suosiolla pyörittää kolmen vaatteen erän – ja omatuntoa rauhoitetaan tunkemalla vaimokullan 100 euron silkkipaita samaan pyöritykseen…

Nimim. Kyllästynyt

Onko teillä ollut samaa ongelmaa, että mies tai vaimo ei kerta kaikkiaan selviä pyykinpesusta? Miten tilanne ratkesi? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 31 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

31 vastausta artikkeliin “Miten voi olla, että aikuinen mies ei osaa pestä pyykkiä!”

 • Nimetön sanoo:

  Ei saa syyllistää miehiä yleisesti 😅 Minä olen juuri se nainen, joka pesee vain yhdellä pesuohjelmalla (se nopein), vain yhdellä pesuaineella ja sen lisäksi unohdan ne pyykit joko koneeseen tai sitten taloyhtiön kuivaushuoneeseen. Ja minun lisäkseni perheeseeni kuuluu myös lapsi. Sen lisäksi pesen pyykkiä ihan korkeintaan kahden kuukauden välein. Mies taas omassa asunnossaan pesee pyykkiä useamman kerran kuussa, muistaa ottaa ne kuivumaan ja hänellä on jopa omat pesuaineet valkoiselle ja mustalle pyykille 😏

 • Kaisuliini sanoo:

  Tälle ilmiölle on nimi. Se on englanniksi Weaponized Incompetence, joka Suomeksi olisi Aseistettu kykenemättömyys/ epäpätevyys. Useammat herraspuoliset käyttävät tätä manipuloimistekniikkaa, jotta pääsevät tekemästä mitä tahansa asiaa, jonka kokevat olevan sellaisia joista eivät erityisesti välitä tai eivät halua tehdä.

  Aseistettu epäpätevyys menee niin, että pyydät tekemään jotain, hän suorittaa sen pahimmalla mahdollisella tyylillä taikka vaan törkeän aliarvoisesti ja valittaa ettei voi koskaan yltää sinun vaatimustasollesi, että hän kyllä yrittää parhaansa.. Sinä vaan vaadit liikaa.

  Tässä kohtaa sinun miehesi ei suostu ymmärtämään toisten miesten tekemiä pesuohjeita, josta voit ihan huoletta mainita. Koska toiset miehet ja päteminen toisten miesten silmissä on hemmetin tärkeää.. Oli se mies sitten abstrakti niin kuin tässä kohtaa, taikka todellinen henkilö, samat säännöt pätee,- sille ei missään nimessä saa hävitä!

  Mikäli hän haluaa esittää olevansa epäpätevä, eikä halua ymmärtää asioita, kohtele häntä asianmukaisesti. Ota paras lapsenkasvatus äänesi käyttöön ja opeta sitä kultamussukkaa. Toinen vaihtoehto on, että kopiot ja printtaat ulos pesuohjeet ja teippaat ne kiinni pesukoneen seinälle. Muista käyttää huomiotussia joilla alleviivaat tärkeimpiä asioita.
  Paras olisi, että pesuohjeissa olisi tekijän mielellään, miehen nimi, mutta yrityksen nimi/ logo toimii myös.

  Nolaaminen seurassa mielellään miesten kesken on myös hyvä tehokeino, se pitää kuitenkin tehdä sivistyneesti eikä niin että hän suoraan saisi sanottua että olipas ikävää kun nolasit minut. Tämä keino on myös melko ilkeä, joten käyttäisin erityisen harkitusti tätä. Se pahimmillaan rikkoo ihmissuhteita, eikä ole terve keino missään nimessä.
  Tämä kuuluu narstististen ihmisten manipulaatiokeinoihin ja on sinänsä henkistä väkivaltaa. Mutta niin on myös Aseistettu Epäpätevyyskin.

  Voit myös toimia niin, että pelastat vain omat ja mahdollisesti lasten pyykit ja suljet koneen. Anna hänen vaatteensa olla rauhassa. Voit myös pestä omat ja lasten pyykit vapaaksi kamalasta hajusta ja laittaa hänen märät pyykkinsä takaisin homehtumaan.
  Kun toimit tällä tavalla, hän saattaa hiljalleen huomata asioita.

  Mikäli toinen alistuu saamaansa kohteluun jatkuvasti, tässä kohtaa Aseistettuun epäpätevyyteen ja on jatkuvasti korjaamassa tai tekemässä toisen töitä, se kuormittaa henkisesti sekä fyysisesti. Tämä manipulaatiotaktiikka on henkistä väkivaltaa ja voit olla varma, ettei se tule päättymään hyvin. Tämä aiheuttaa niin suurta katkeruutta pidemmällä aikavälillä, että se tulee näivettämään muutkin suhteen osat.

  Usein nämä miehet eivät tule koskaan ”ymmärtämään ja omaksumaan” naisten antamia ohjeita, koska tietynlainen misogynia on siellä pohjalla. Paras tapa on antaa palaute niin, että siinä käytetään toista miestä esimerkkinä. Naisten sanomiset ja tekemiset, eivät paljoa paina, valitettavasti.

  Tässä päivän niksipirkka, kuinka käsitellä Aseistettua Epäpätevyyttä.
  Muista, että samat jutut pätee myös teineihin 😉

 • Ei pese sanoo:

  Mieheni ei edes pese pyykkiä, ehkäpä näin parempi =) pääsen helpolla, kun tiedän itse mitä pestä minkäkin kanssa. Välillä hän laittaa kuivumaan ja siinäkin olen todennut, että sekin olisi parasta tehdä itse ettei kaikki ole ihan rypyssä ym.