Sori, mutta tämän jutun lukeminen tietää lisää pyykkiä sinulle.

Kuinka usein vaihdat käsipyyhkeet vessassa ja keittiössä? Parin päivän välein? Kerran viikossa? Kerran kahdessa viikossa? Silmämääräisen tarvearvion mukaan?

Oikea vastaus omalla kohdallasi varmaan oli edellä, mutta se tuskin oli joka toinen päivä? No, niin sinun pitäisi tehdä.

Mikrobiologi Charles Gerba Arizonan yliopistosta on tutkinut kodin pyyhkeiden mikrobiologista tilaa. Ja tulokset eivät paljoa naurata, pikemminkin ällöttävät.

Gerba nimittäin tuli siihen tulokseen, että lähes 90% käsipyyhkeistä vessoissa oli koliformisia bakteereja ja 14% kolibakteeria. Samaisia bakteereja löytyi myös keittiöpyyhkeistä. Jep, kolibakteeri päätyy sinne pyyhkeeseen ihmisen ulosteesta.

Kakkabakteerit päätyvät pyyhkeisiin kahdella tavalla. Ensinnäkin niin, että kakkija (tai vessanpönttöön koskenut henkilö) ei tämän jälkeen pese käsiään kunnolla. Toinen tapa on se, että bakteerit leviävät ilmassa, mikä voi käydä jos vetää vessan kansi auki. Bakteerit lentävät pöntöstä nimittäin jopa kahden metrin päähän. (Eli ei enää selityksiä kannen jättämiselle auki!!)

Ja arvasitkin varmaan jo: kolibakteerien määrä oli suoraan verrannollinen siihen, miten usein pyyhkeitä pestiin.

Tutkijan mukaan kaksi päivää on ratkaiseva aika: jos kuivaat kasvosi kaksi päivää vessassa roikkuneeseen pyyhkeeseen, voisit ihan yhtä hyvin pistää pääsi vessanpönttöön ja vetää, Gerba vertaa.

Pyyhkeet pitäisi siis vaihtaa usein, pestä tarpeeksi hyvin ja ripustaa käyttöön ilmavasti niin, että ne eivät pysy kosteina. Virukset ja bakteerit leviävät helpommin kosteilta kuin kuivilta pinnoilta.

pyyhkeitä naulakossa

Gerban tutkimuksessa perehdyttiin koliformisiin bakteereihin, mutta myös flunssavirukset siirtyvät helposti pinnoilta ihmiseltä toiselle. Influenssavirus säilyy pinnoilla pari tuntia, flunssavirukset pari päivää ja norovirus jopa muutaman päivän.

Kaikkein paras niksi tartuntojen välttämiseksi on huolellinen käsien pesu…mutta likaisesta pyyhkeestä pöpöt pääsevät iskemään.

Ja sitten se pyykkäys:

– Vaihda käsipyyhkeet kahden päivän välein.

– Pese pyyhkeet kuumassa, valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella.

– Kuivata pyyhkeet kunnolla pesun jälkeen ja ripusta ne ilmavasti käyttöön.

– Noudata näitä ohjeita varsinkin jos kotona on pieniä lapsia tai jonkun perheenjäsenen ihossa on haavoja, ihottumaa tai vastaavaa.

Lähteet 1, 2, 3, 4, 6.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Sori vaan mutta pyyhkeessäsi on kakkaa. Tee tämä!”

  • Kakkakäsi sanoo:

    Niinhän sitä pitäisi vaihtaa, mutta en ole vaihtanut enkä tule vaihtamaan. 😀

  • IsoJohanna sanoo:

    Mikä tämän jutun idea on? Jos suurin osa ihmisistä vaihtaa pyyhkeensä ihan liian harvoin eikä siitä seuraa mitään. Tän perusteella voisi ehkä päätellä että ”kakkabakteerit” ei ole terveelle ihmiselle niin vaarallisia. Ja jos en ihan väärin muista niin Myytinmurtajissa testattiin toi vessa juttu ja todettiin ettei niistä hammasharjoista löytynyt sen enempää kolibakteereja kuin tavallisestikaan vaikka pytyn kantta pidettiin auki. Ainoa asia mikä minulle tässä jutussa aiheuttaa inhonväristyksiä on tuo sana ”kakkabakteeri”.