Mitäpä luulet, teetkö jo tarpeeksi kaikkea arjessasi?

Oletko tarpeeksi lastesi kanssa? Teetkö työsi tarpeeksi hyvin? Hoidatko parisuhdettasi tarpeeksi? Entä ystävyyssuhteitasi? Vanhempiasi? Lemmikkejäsi? Viherkasvejasi? Puutarhaasi? ”Puutarhaasi”?

Siivoatko tarpeeksi? Kokkaatko tarpeeksi? Pyykkäätkö tarpeeksi?

Sheivaatko, nypitkö, värjäätkö, pesetkö, kuoritko, rasvaatko, meikkaatko, lakkaatko, tuoksutko tarpeeksi?

Leivotko, silitätkö, kiillotatko, pesetkö ikkunoita?

Jumppaatko, meditoitko, käytkö kävelyllä? Marjastatko, sienestätkö, hilloatko?

TEETKÖ SINÄ MITENKÄÄN TARPEEKSI???

Todennäköisesti kyllä. Jep, kyllä. Ai että muut tekevät enemmän? Kaikki muut tekevät enemmän kuin sinä?

No tässä tulee tietoisku: eivät he tee.

Mutta siltä se saattaa näyttää sosiaalisessa mediassa ja puheissa. Jos kukaan ei kerro mitä ei tee, saatamme olettaa, että kaikki muut tekevät KAIKEN mitä ”pitäisi” tehdä.

Tiedäthän, kaikki muut varmaan…

…laittavat ruokaa joka päivä.

…tekevät omat hillonsa.

…leikkaavat lapsille aamiaisleipiä muotoon.

…ja asettelevat kurkut sun muut leiville kasvoiksi.

…leipovat itse synttärikakut.

…huolehtivat joka ilta, että keittiö on siisti.

…siivoavat koko kodin lattiasta kattoon vähintään viikottain ja vessan totta kai muutaman kerran viikossa.

…harrastavat intohimoista seksiä vähintään neljä kertaa viikossa.

…tekevät vapaaehtoistyötä päiväkodissa, koulussa ja urheiluseurassa.

…ovat aina läsnä lapsilleen.

sekainen kynälaatikko

…koristelevat kodin joka juhlaan.

…järjestävät aikaa parisuhteelle ja viettävät romanttisia iltoja säännöllisesti.

…tapaavat usein ystäviään.

…harrastavat säännöllisesti liikuntaa monta kertaa viikossa.

…silittävät kaikki vaatteet ja mankeloivat lakanat.

…leikittävät kissaa pari tuntia joka päivä ja vievät koiran monen tunnin lenkeille päivittäin, myös arkisin.

…pitävät aina vaatehuoneen järjestyksessä.

…kierrättävät ihan kaiken, pahvit, paperit, lasit, muovit, vaatteet, metallin, biojätteen, ongelmajätteen….kaiken!

…tekevät manikyyrejä ja kasvohoitoja kotona.

…käyvät järkevästi ja rahaa säästäen suunnitelluilla ostoksilla ja valmistelevat ruokia etukäteen.

…hyödyntävät tähteet.

…vastaavat kaikkiin sähköposteihin nopeasti.

…osallistuvat jokaiseen vanhempainiltaan, muistavat jokaisen hammaslääkärin ja valvovat kärppänä Wilmaa.

…meditoivat ja kirjoittavat kiitollisuuspäiväkirjaa.

…ym. ym. ym.

No kuule!

Kaikki muut eivät tee tätä kaikkea! Osa ei tee MITÄÄN noista, ja osa tekee jotain noista. Osa ei halua tehdä kaikkea listalta, mutta jotain haluaa. Kuitenkaan kukaan ei tee kaikkea, ainakaan kokopäivätyön yhteydessä, säännöllisesti ja riemumielin. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kukaan meistä ei pysty tekemään kaikkea aina.

Joskus ei jaksa, joskus ei huvita, ja jotkut asiat eivät nappaa koskaan. Se on ihan ok.

Kuitenkin moni meistä juuttuu vanhentuneisiin ja somemaailman mukanaan tuomiin vaatimuksiin. Esimerkiksi siivouskäsitykset ovat usein perua lapsuudenkodista, mutta harvan lapsuudessa vanhemmilla oli vastaavanlaista kuormitusta arjessaan kuin nykyvanhemmilla on. Ihmisillä on nykyään yksinkertaisesti vähemmän aikaa ja voimia siivoamiseen kuin ennen oli, sillä muita vaatimuksia on tullut niin paljon.

Siksi oikeasti on fiksuinta valita ehdottoman pakollisten asioiden lisäksi tehtäväksi ainostaan ne asiat, joita haluaa tehdä. Jos haluat keitellä hilloja, anna mennä. Mutta jos hillonkeittely mielestäsi kuuluu hyvän ihmisen määritelmään, etkä voi livetä siitä millään, vaan sekoitat sosetta hellalla vaikka itku silmässä, relaa.

Ei sitä melkein kukaan muukaan keitä, oikeasti. Kaupasta saa hilloa. Saa jopa lettuja, jos et jaksa tehdä niitä itse. Kukaan ei vedä sinua tilille eineslettujen ja valmiin hillon ostamisesta. Tarkalleen ottaen hyvin harvasta asiasta sinut voidaan vetää tilille, ja niistäkin asioista aika harva liittyy kodinhoitoon ja arjen suorittamiseen.

Relaa.

Burnout olikin mahdollisuus

Lähteenä käytetty tätä listaa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Ei kukaan muukaan näitä tee!”

 • Ärsyttäväakka sanoo:

  No minä en laita ruokaa joka päivä, mies tekee sen. Olenkin tästä kuullut nyt paljon, en miehen, mutta anopin kautta kun minun pitäisi suorittaa 24/7. Ihan vaan jotta hänen poikansa saisi levähtää 🤣 On lukemattomia töitä mitä teen, mutta niitä ei todellakaan lasketa.

 • Mummo sanoo:

  Minä en
  -silitä,mankeloi,imuroi(mies tekee sen) enkä laita ruokaa joka päivä itse.

 • Tsemppiä laiskurit! sanoo:

  Jos on lapsia, tottakai tehdään ruokaa joka päivä. Eiköhän se onnistu jokaiselta, jos eineksen lämmittäminenkin lasketaan ruoanlaitoksi.

  Minä osaan kyllä rentoutua imurin vieressä, eikä likaiset ikkunat haittaa.

  Tässä kirjoituksessa on nyt vähän sellaista makua, että harmittaa oma saamattomuus ja sitten huudellaan, että eihän muutkaan tee, eihän?

  Toisaalta yletön tekeminen ja suorittaminen saattaa olla kein piilottaa omaa pahaa oloa. Tai se on opittu kotoa. Usein monet miehet hakevat (vanhempiensa) hyväksyntää suorittamalla ja puurtamalla. Samaa tekevät naiset mutta uhriutuvat samalla.

 • HdS sanoo:

  Avopuolisoni jätti minut liki 9v suhteen jälkeen juuri ko.syiden vuoksi ja vaihtoi (lapsettomaan) naiseen, joka tekee lähes kaiken tuosta listasta. Siitä syystä vaihtoi, kun en laiskana ämmänä ehtinyt tai jaksanut olla palvelemassa häntä 24/7, pessyt säntillisesti pyykkiä, tehnyt hänelle ruokaa töistä tullessaan ihan joka kerta, siivonnut tarpeeksi hyvin…. Onni hänelle, että hän on tuollaisen helmen löytänyt. Itsehän rakastan niin paljon ihan omia harrastuksiani ja vapaa-aikaa, että mielummin menetin mieheni epätäydellisyyteni vuoksi ja elän loppuelämäni yksin.

  Ja siis tämä ei ole edes trolli vaan elävää elämää, jota yritettiin ratkaista jopa vuosia kestäneessä pariterapiassa. Tuloksetta.

 • Ccc sanoo:

  No mä pidän kodin kunnossa, teen paljon töitä, huolehdin lapsista ja lemmikeistä, sheivaan ja nypin ja teen kasvohoitoja koska se on kivaa. Teen ruuat ja leivon ja laitan itse juhlat. Mies huolehtii enemmän romantiikasta kuin minä. Harrastan seksiä monta kertaa viikossa, useimmiten joka päivä… Mutta en harrasta mitään muuta liikuntaa, en meditoi tai joogaa, en mankeloi ja silitän vain juhliin. Teen sitä mikä tuntuu järkevältä tai tekee iloiseksi. Pakonomainen suorittaminen ei sitä ole.

 • Nimetön sanoo:

  Pitävät kiitollisuuspäiväkirjaa…😂😂
  Pitääkö joku oikeasti sellasta?

  • Kyllä. sanoo:

   Kyllä on ihmisiä jotka pitävät kiitollisuuspäiväkirjaa.

  • Harvat ja ainoat sanoo:

   Ne on ne samat ihmiset jotka pitävät kirjaa synttäreistä, nimppareista, säästävät laskut, muistavat takuu ajat, huollot.. jne..
   Itsehän priorisoin moisen muistamisen pois 😆

 • Kirsikka sanoo:

  Miksi pitäisi? En ole mikään perinteinen nainen. Kaikki eivät ole samasta muotista.

 • Ei kannata suorittaa liikaa sanoo:

  Juu eihän se tue mielenterveyttä olla elämänsä suorittaja. Ylisukupolvisia sodasta selviytymisen taakkoja edelleen jotkut kantavat turhaan kivireppunaan… Ja 50-luvun kotirouvaihanteita, vaikka väittäisi kapinoivansa niitä vastaan.

 • Suripahde sanoo:

  Ihmetyttää nämä vastaukset. Kirjoituksessa tiedusteltiin, mitä ”et tee” ja heti on ihmiset täällä repostelemassa, että ”kyllä minä teen” ja ”äiti oli niin ahkera”. No minä en ole kovin ahkera! Voin ihan reilusti tunnustaa olevani peruslaiska, joka tekee monia asioita siksi, että ne on pakko tehdä, joten jätän monta asiaa tekemättä, koska en näe niissä mitään mieltä.

  Olen kyllä joskus keittänyt hilloa, koska sattui huvittamaan, mutta edellisestä kerrasta onkin jo kymmenisen vuotta aikaa. Siivoan ehkä kerran kahdessa viikossa. Ikkunat on likaiset enkä jaksa kantaa niistä huolta. En todellakaan silitä yhtään mitään, mitä ei ole ihan pakko, jne.

  Toki, jos sattuu olemaan sellainen, että erityisesti pitää kotihommista, niin mikäs siinä. Voihan sitä hinkata laattasaumoja vaikka hammasharjalla, jos se moitteeton puhtaus on erityinen intohimo. Minä käytän sen ajan ennemmin vaikka siihen, että menen lasten kanssa rannalle.

 • Sissi sanoo:

  Minun äidilläni oli kolme alle kouluikäistä lasta. Huusholli ilman mukavuuksia. Ei ollut juoksevaa vettä, automaattipesukonetta, yleiskonetta. Huoneet lämmitettiin ja vedet kannettiin sisään. Navetassa kävi 2 x päivässä, 7 pv viikossa. Ilman vapaita vkl tai lomia. Maatalon työt isän kanssa yhdessä ulkona, siihen päälle yllä mainitut marjastukset, hilloamiset, kukkapenkit, mankeloinnit. Aina oli siistiä ja puhdasta. Tuoretta pullaa leipoi viikottain. Kutoi sukat. Hoiti lapset ja kissat. Mitä me nykyajan ihmiset valitetaan. Pitkät lomat ja vapaat. Ja koneet. Itsetehtyä kiirettä, tai sitten vaan ihmiset oli ennen ahkerampia. Ei muuten äiti istunut telkkarin tai tietokoneen ääressä. Eipä ollut huima palkka eikä tukia, joten kotona ei ollut varaa vaan maata. Arvostan!

  • Yks niistä buumereista sanoo:

   Just näin se oli ja meni! Paitsi että minun äidilläni oli seitsemän lasta…
   Itsekin elin sitä elämää aikuisuuten asti eli siihen asti kunnes lähdin ”maailmalle” korkeamman elintason pariin.
   Akäännyt jos joudun katselemaan ja varsinkin kuuntelemaan tänä nuorempien ikäluokkien naisten touhotusta… 🙁 Ja masennunkin kun katselen tätä ”tyhmyyden ylistys” -elämäntapaa! On sekä aineellisia että henkisiä resursseja valtavat määrät ja mihin naisihmiset sen sitten hassaavatkaan-?!? (Miesten vastaavasta voidaan sitten puhua erikseen… :/ )

  • Me sanoo:

   Kyllä näin varmaan oli. Itse tekisin mielelläni kaikkea tuota mutta olen myös armollinen itselleni, aika ei vain riitä. Nykynaiset nimittäin käyvät myös töissä ja tekevät yhtä pitkää työpäivää kuin miehetkin

 • Satu sanoo:

  Kiitos <3

 • Nimetön sanoo:

  Mikään listan asioista ei ole mahdotonta normaalille, terveelle ihmiselle. Nämä ”kukaan muukaan ei tee”-listat ovat järjettömiä. Minä teen noita kaikkia (pl. seksi monta kertaa viikossa, en ole parisuhteessa), enkä koe olevani mikään superihminen. Ihan tavallisia juttuja…

  • Ainu sanoo:

   Good for you! Tuliko parempi ihminen olo? 🙂 (Jos hellittäisit vähän, sinulla saattaisi olla se parisuhde- ja seksielämäkin. 😉

   • Nimetön sanoo:

    Repesin 😅😅 Toki täytyy muistaa, että on myös niitä tekeviä miehiä, jotka arvostavat tekeviä naisia. Sellaisen kohtaaminen vaan ei aina ole se helpoin juttu.

  • Mirva sanoo:

   Hieno juttu, jos elämäntyylisi sopii sinulle! Jutun pointti olikin se, että jos ET halua tai voi tehdä jotain (tai mitään) näistä asioista, niin se on täysin ok. Tuo lista ei just ollut mikään mittatikku normaalista arjesta, johon kenenkään pitäisi yltää 🙂

 • Nimetön sanoo:

  Kiitos muistutuksesta😊