Oletko sinä MALTTIMAISTERI? Ei mene hermot missään tilanteessa, koska olet opetellut tunnesäätelyä? Mahtava homma.

Enää kiinnostaisi tietää, että millaisiin tilanteisiin olet joutunut ja mistä selvinnyt ilman että keittää yli, vieteri katkeaa, käämi kärähtää, lähtee haddaway soimaan tai pinna palaa? Onko hermojasi koeteltu oikein toden teolla, jatkuvalla syötöllä, päivä toisensa jälkeen kuten esimerkiksi tyypillisen teinin vanhempaa on?

Helsingin Sanomissa kerrottiin perhetyöntekijän ja positiivisen kasvatuksen kehittäjän Tiia Trogenin neuvot tilanteisiin, jossa vanhemmalla menee hermot. Ne olivat tällaisia:

”- Päästele ääniä
PÄÄSTÄ suustasi ääniä, mutta älä huuda. Kaikenlaiset äänet, suhinat, hyrinä ja naksuttelu auttavat rauhoittumaan. Voit toki vaikka laulaa!

– Ajattele, että kotona on videokamerat
MITEN otat lapsen uhman ja haasteet vastaan julkisilla paikoilla, toisten silmien alla? Luo itsellesi kotiin näkymätön yleisö. Kenet kuvittelet katsomaan, jotta yllät parhaaseen suoritukseesi?

– Viilennä tunteita tai hae turvantuntua lämmöstä
JOILLEKIN ihmisille lämpötilan vaihtelu vaikuttaa voimaakkasti itsesäätelykykyyn. Kokeile siis avata ikkuna, viileys saattaa rauhoittaa. Jos taas lämpö tuo turvaa, villapaidan tai -sukkien pukeminen voi auttaa.

– Juo vettä tai syö purkkaa
VIE ajatukset muualle käyttämällä suuta. Tunteet ovat fyysinen tapahtuma, ne tuntuvat usein koko kehossa ja tarvitsevat fyysistä vastaamista.”

Lisäksi Trogen kertoo jutussa seuraavasti: ”Pitää uskaltaa olla rohkea, sillä itsesäätelykeinot voivat olla yllättäviä juttuja: mainoksesta tuttu kanankakkalaulu, kielen rullaaminen, hyppiminen, hiusten harjaus tai vaikka autotuulettimen lämmittävä tai viilentävä tuuli”.

Rauhoittumiseen pyrkiminen on tosi hyvä juttu. Ei kukaan halua vetää pultteja. Kenestäkään ei ole mukavaa huutaa kurkku suorana. Pienen lapsen kanssa on tietysti pakko hyväksyä se, että sotkua tulee ja lapsi on hidas vaikka vanhemmalla on kiire ja niin edelleen. Siinä ei paljoa huuto auta.

Mutta sitten on nämä teinit.

Pistä vaan kaikessa rauhassa kieltä rullalle esimerkiksi siinä tilanteessa, että olet itse ajanut viisi tuntia mökille pistämään mökkiä talviteloille. Olet ajanut yhteensä kymmenen tuntia ja huhkinut jäätävässä viimassa sen eteen, että perhe voisi tulla taas kesällä mökille viettämään mukavaa aikaa yhdessä. Tällä välin teinillä on ollut KÄTYT.

Käty, eli kämppä tyhjänä tarkoittaa justiinsa sitä. Aikuiset ovat poissa joten teinin laahustavat paikalle katsomaan Netflixiä, pelaamaan, syömään ja ennen kaikkea sotkemaan. Kyseessä ei monesti ole edes mitään sekoilubileet, vaan ihan tavallista nuorten ihmisten ajanviettoa.

Jostain syystä nuorten ihmisten tavallinen ajanvietto saa aikaan helvetinmoisen kaaoksen, ja tällainen näky odottaa vanhempaa, joka palaa mökin talviteloillelaittoreissulta, viisi tuntia putkeen ajaneena:

– Roskaa joka puolella. JOKA PUOLELLA, ikäänkuin kyseessä ei olisi normaali perheasunto josta aikuinen on poistunut alle 24 h sitten vaan huumeluolan ja kaatopaikan sekoitus. Saastaa ja roskaa löytyy joka ikiseltä pinnalta mille esimerkiksi karkkipapereita tai nenäliinoja tai tyhjiä kolapulloja pystyy jättämään, käytännössä siis asunnon joka ikiseltä vaakasuoralta pinnalta.

– Kiinni kuivunutta siivoamatonta tahmaa löytyy sitten vaakasuorien pintojen lisäksi myös pystysuorilta. Esimerkkeinä leikkuulautaan liiskaantunut ja kiinni kuivunut tomaatinsiivu ja työtasolle liiskaantunut eineiskeiton kansi…ja kyllä, jotakin tahmeaa, ehkä on parempi olla ajattelematta että mitä se on, jokaisella kosketuspinnalla. Jääkaapin ovessa, valokatkaisijassa…ja todellakin myös seinissä! Mikä kirottu hämähäkkimies täällä on ollut kätyilemässä, vai mikä selittää sen että tahmajälkiä löytyy suunnilleen katonrajasta asti?!

– Koko asunnossa on ummehtunut haju mikä johtuu paitsi edellisistä kohdista myös siitä että tilassa on lojunut useita teini-ikäisiä hikisine sukkineen ja hyökyvine hormoneineen, sekä tietysti myös siitä että ympäriinsä lojuu hiestettyjä treenikamoja ja eteisessä vastaan tulee lenkkarivyöry jonka yli pitää mitenkuten loikkia että pääsee sisälle kotiinsa. Kun ikkunaahan ei voi vuorokauden aikana avata kertaakaan, eikä pyykkejä voi laittaa pyykkikoriin eikä sitä nyt välttämättä jaksa itseäänkään pestä!!

– Vessanpönttö on kirjaimellisesti paskottu yltympäriinsä ja lavuaarissa totta kai seilaa vieraiden ihmisten hiuksia ja ties mitä kropasta irronnutta silkettä.

– Roskia tai tyhjiä pulloja ei kenellekään ole tullut mieleen viedä pois vaan ylitse pursuilevat pussit on jätetty niille sijoille kaatumaan ja jogurtinjämiä, kahvinpuruja ja ruoantähteitä valuu pitkin keittiön kaappia ja lattiaa.

– Jääkaapissa on käynyt heinäsirkkalauma vetämässä kaiken syötäväksi kelpaavan. Sen sijaan jääkaapista kyllä löytyy tölkkejä joiden sisällä on ruokalusikallinen mehua tai maitoa ja äidin hartaasti vaalimasta jätskipurkista löytyy teelusikallinen pohjalta kun ”emmä syöny kaikkee”.

– Tiskialtaasta lähtee kuoleman ja mädän lemu, koska astioille ei tietenkään voi tehdä mitään muuta kuin jos oikein ponnistelee niin saa lykättyä ne tiskialtaaseen. Siihen päälle voi sitten kapistaa käsistä muruja ja kaataa kahvinjämät ja laskea hanasta vettä niin että syntyy harmaa, haiseva liemi jossa astiat lilluvat.

MITEN sinä reagoisit tässä tilanteessa? Pistäisit kielen rullalle? Jauhaisit vähän purkkaa? Miettisit että kotona on videokamerat kuvaamassa käytöstäsi?

Onnea vaan jos pystyt siihen.

Siinä vaiheessa kun on oikeasti aihetta suuttua, ei paljoa ehdi mitään kielenrullailuja tai lämpötilanvaihtamisia miettimään. Kyllä se palaute aika äkkiä ilmoille lähtee, ja sanokoot ekspertit mitä sanovat: ihan syystä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Pistä sitä kieltä rullalle vaan, vanhempi!!”

 • Nimetön sanoo:

  Täällä on yksi malttihamsteri! En ole kertaakaan ikinä hermostunut teinilleni (kohta 17-v). En lapsena, enkä teininä. Tähän väliin on ehkä hyvä mainita, että oma lapseni ei koskaan ole tehnyt mitään oikeasti pahaa, eikä myöskään ole kiukutellut minulle. Me olemme aina kohdelleet toisiamme erittäin hyvin ja kunnioittavasti. Molemmin puolin. Minä kohteen lastani kunnioittavasti, joten hän on oppinut kohtelemaan minua samoin. Lapseni on välillä sotkuinen. Mutta niin olen minäkin. Välillä lapsellani on rankkaa elämässään, eikä hän jaksa siivota. Silloin minä siivoan. Välillä taas lapseni siivoaa koko kämpän lisäksi minunkin huoneeni, kun hänellä on siihen energiaa. Meillä on aivan ihana yhteisymmärrys oman lapseni kanssa. Me asumme kahdestaan, joten kukaan ei häiritse meidän rauhaa.

  Vaikka lapseni onkin ollut keskivertoa ehkä helpompi, niin ei meillä silti aina ole helppoa 😅 Lapseni on todella pitkään halunnut koiraa, jonka vihdoin hänelle ostin vajaa vuosi sitten. Siihen mennessä lapseni oli jo useamman vuoden hoitanut hoitokoiraa, joka oli siis asunut meillä lähes koko ikänsä. Ja no, nykyään myös tämä hoitokoira on meidän oma. Eli siis tytöllä on nykyään kaksi koiraa. Joista tietysti lähtee ensinnäkin ihan kamalasti karvaa. Mutta sen lisäksi tämä nuorempi koira on eroahdistunut. Olemme koittaneet kaiken mahdollisen (paitsi lääkkeet), mutta asia ei helpota. Koira(t) on muuten nykyään keskenään ihan nätisti, mutta tämä nuori edelleen kakkii ja pissaa lattialle joka kerta, kun ihmiset lähtee kotoa. Sen lisäksi se tuhoaa milloin mitäkin yksinollessaan. Me tietenkin yritetään pitää yksinolot minimissään, jotta koiran ei tarvitse ahdistua suotta. Ja me tietenkin edelleen harjoitellaan sitä yksinoloa jatkuvasti. Mutta meidän on myös pakko jättää koirat keskenään silloin, kun ei saada hoitajaa työ- ja koulupäivien ajaksi. Kun tullaan kotiin, niin tyttö vie koirat ulos ja minä olen se, joka siivoaa koko kämpän. En silti kertaakaan ole hermostunut koiralle tai tytölle. Jos asiat selviää siivoamalla ja ilman huomattavan suuria taloudellisia vahinkoja, niin mielestäni se ei ole hermostumisen arvoinen asia.

 • Ihanat teinit sanoo:

  Mun teinit (4 kpl) on kasvatettu pienestä asti tietynlaiseen käytökseen, ei he järjestäisi tuollaista näkyä. Minä en jaksa draamailla eikä minun teinitkään. Rauhallisia kotihiiriä. Ja jos pyydän, että siivoavat tai auttavat siivoamisessa, niin vastaus on ”joo”. Joskus täytyy ensin pelata jokin pelimatsi loppuun, mutta tekevät kyllä sen mitä pyydän.

  • Nimetön sanoo:

   Ihana kirjoitus 🙂 Jos joku pyytäisi minua juuri sillä samalla sekunnilla tekemään jotain silloin, kun minulla on VAPAA-AIKAA, niin kyllä itsekin hermostuisin. Toki asiat pitää tehdä, mutta on ihan ok ensin tehdä loppuun se, mikä oli kesken. Oli se sitten peli tai mikä tahansa muu asia, johon vapaa-aikaansa haluaa käyttää.

 • Yksi teinin äiti sanoo:

  On ollut kämppä tyhjänä koko viikonlopun, useampaan kertaan. Teinit ovat olleet kuvailun mukaisesti katsomassa netflixiä, syöneet ja chillanneet. Mutta muuta en tunnista, ilmeisesti oma ja kaverit on kaikki kasvatuksen saaneita ja jäljet on siivottu, roskat roskissa, tölkit laatikossa, tiskit koneessa jne. Ei ole tarvinnut alkaa siivoamaan heidän jälkiä, taitavat tietää, ettei jää kämppä tyhjäksi jos äiti joutuu sen takia hommiin. Lupa on syödä ruokaa jääkaapista ja usein on kaverit yötä ja käyvät illalla/seuraavana päivänä urheilemassa, joten ruokaa myös menee. Herkut käyvät itse hakemassa kaupasta. Onnellinen omasta ja kavereiden käytöstavoista!

 • Hkk sanoo:

  Meillä neljä lasta, ja jo pienestä opetettu siivoomaan omat ja vieraitensa jälkensä. Meillä esim. 3v osaa imuria käyttää ja osaa imuroida hiekat eteisestä jos kenkänsä siihen päättää kipata.
  Eli minä tuossa tilanteessa olisin pyytänyt lapsen siihen ja pyytänyt siivoomaan sotkunsa. Ennen sitä ei oo minnekkään asiaa, ei edes yöunille. Jos jaksaisin siivoisin itse ne seinät, koska teinit ei nää sellaisia asioita ja kirjoittaisin listan asioista mitkä on sotkettu. Eipä ne opi ikinä jos niitä ei opeta, miten ne voisivat tietää että melkein tyhjät purkit ärsyttävät jos sinä sanot että älä sitten syö kaikkea?

 • Kahden teinin äippä sanoo:

  Mie vissiin oon sit kylmähermonen tyyppi ku meillä ei huudeta. Kaksi teini poikaa löytyy kotoa. Jos vastassa olis sotku sanoisin siittä ja pyytäisin siivoaan. (Tosin istun sähköpyörätuolissa ja kädet toimii huonosti myös) ovat tottuneet tekemään ja siivoaan omat sotkunsa. Ilmoittavat menonsa ja kertovat ongelmistansa. Sit jos palaa käämit (jommillakummilla) lasketaan kymmeneen ja jutellaan kun rauhotutaan.