Oletko sinä MALTTIMAISTERI? Ei mene hermot missään tilanteessa, koska olet opetellut tunnesäätelyä? Mahtava homma.

Enää kiinnostaisi tietää, että millaisiin tilanteisiin olet joutunut ja mistä selvinnyt ilman että keittää yli, vieteri katkeaa, käämi kärähtää, lähtee haddaway soimaan tai pinna palaa? Onko hermojasi koeteltu oikein toden teolla, jatkuvalla syötöllä, päivä toisensa jälkeen kuten esimerkiksi tyypillisen teinin vanhempaa on?

Helsingin Sanomissa kerrottiin perhetyöntekijän ja positiivisen kasvatuksen kehittäjän Tiia Trogenin neuvot tilanteisiin, jossa vanhemmalla menee hermot. Ne olivat tällaisia:

”- Päästele ääniä
PÄÄSTÄ suustasi ääniä, mutta älä huuda. Kaikenlaiset äänet, suhinat, hyrinä ja naksuttelu auttavat rauhoittumaan. Voit toki vaikka laulaa!

– Ajattele, että kotona on videokamerat
MITEN otat lapsen uhman ja haasteet vastaan julkisilla paikoilla, toisten silmien alla? Luo itsellesi kotiin näkymätön yleisö. Kenet kuvittelet katsomaan, jotta yllät parhaaseen suoritukseesi?

– Viilennä tunteita tai hae turvantuntua lämmöstä
JOILLEKIN ihmisille lämpötilan vaihtelu vaikuttaa voimaakkasti itsesäätelykykyyn. Kokeile siis avata ikkuna, viileys saattaa rauhoittaa. Jos taas lämpö tuo turvaa, villapaidan tai -sukkien pukeminen voi auttaa.

– Juo vettä tai syö purkkaa
VIE ajatukset muualle käyttämällä suuta. Tunteet ovat fyysinen tapahtuma, ne tuntuvat usein koko kehossa ja tarvitsevat fyysistä vastaamista.”

Lisäksi Trogen kertoo jutussa seuraavasti: ”Pitää uskaltaa olla rohkea, sillä itsesäätelykeinot voivat olla yllättäviä juttuja: mainoksesta tuttu kanankakkalaulu, kielen rullaaminen, hyppiminen, hiusten harjaus tai vaikka autotuulettimen lämmittävä tai viilentävä tuuli”.

Rauhoittumiseen pyrkiminen on tosi hyvä juttu. Ei kukaan halua vetää pultteja. Kenestäkään ei ole mukavaa huutaa kurkku suorana. Pienen lapsen kanssa on tietysti pakko hyväksyä se, että sotkua tulee ja lapsi on hidas vaikka vanhemmalla on kiire ja niin edelleen. Siinä ei paljoa huuto auta.

Mutta sitten on nämä teinit.

Pistä vaan kaikessa rauhassa kieltä rullalle esimerkiksi siinä tilanteessa, että olet itse ajanut viisi tuntia mökille pistämään mökkiä talviteloille. Olet ajanut yhteensä kymmenen tuntia ja huhkinut jäätävässä viimassa sen eteen, että perhe voisi tulla taas kesällä mökille viettämään mukavaa aikaa yhdessä. Tällä välin teinillä on ollut KÄTYT.

Käty, eli kämppä tyhjänä tarkoittaa justiinsa sitä. Aikuiset ovat poissa joten teinin laahustavat paikalle katsomaan Netflixiä, pelaamaan, syömään ja ennen kaikkea sotkemaan. Kyseessä ei monesti ole edes mitään sekoilubileet, vaan ihan tavallista nuorten ihmisten ajanviettoa.

Jostain syystä nuorten ihmisten tavallinen ajanvietto saa aikaan helvetinmoisen kaaoksen, ja tällainen näky odottaa vanhempaa, joka palaa mökin talviteloillelaittoreissulta, viisi tuntia putkeen ajaneena:

– Roskaa joka puolella. JOKA PUOLELLA, ikäänkuin kyseessä ei olisi normaali perheasunto josta aikuinen on poistunut alle 24 h sitten vaan huumeluolan ja kaatopaikan sekoitus. Saastaa ja roskaa löytyy joka ikiseltä pinnalta mille esimerkiksi karkkipapereita tai nenäliinoja tai tyhjiä kolapulloja pystyy jättämään, käytännössä siis asunnon joka ikiseltä vaakasuoralta pinnalta.

– Kiinni kuivunutta siivoamatonta tahmaa löytyy sitten vaakasuorien pintojen lisäksi myös pystysuorilta. Esimerkkeinä leikkuulautaan liiskaantunut ja kiinni kuivunut tomaatinsiivu ja työtasolle liiskaantunut eineiskeiton kansi…ja kyllä, jotakin tahmeaa, ehkä on parempi olla ajattelematta että mitä se on, jokaisella kosketuspinnalla. Jääkaapin ovessa, valokatkaisijassa…ja todellakin myös seinissä! Mikä kirottu hämähäkkimies täällä on ollut kätyilemässä, vai mikä selittää sen että tahmajälkiä löytyy suunnilleen katonrajasta asti?!

– Koko asunnossa on ummehtunut haju mikä johtuu paitsi edellisistä kohdista myös siitä että tilassa on lojunut useita teini-ikäisiä hikisine sukkineen ja hyökyvine hormoneineen, sekä tietysti myös siitä että ympäriinsä lojuu hiestettyjä treenikamoja ja eteisessä vastaan tulee lenkkarivyöry jonka yli pitää mitenkuten loikkia että pääsee sisälle kotiinsa. Kun ikkunaahan ei voi vuorokauden aikana avata kertaakaan, eikä pyykkejä voi laittaa pyykkikoriin eikä sitä nyt välttämättä jaksa itseäänkään pestä!!

– Vessanpönttö on kirjaimellisesti paskottu yltympäriinsä ja lavuaarissa totta kai seilaa vieraiden ihmisten hiuksia ja ties mitä kropasta irronnutta silkettä.

– Roskia tai tyhjiä pulloja ei kenellekään ole tullut mieleen viedä pois vaan ylitse pursuilevat pussit on jätetty niille sijoille kaatumaan ja jogurtinjämiä, kahvinpuruja ja ruoantähteitä valuu pitkin keittiön kaappia ja lattiaa.

– Jääkaapissa on käynyt heinäsirkkalauma vetämässä kaiken syötäväksi kelpaavan. Sen sijaan jääkaapista kyllä löytyy tölkkejä joiden sisällä on ruokalusikallinen mehua tai maitoa ja äidin hartaasti vaalimasta jätskipurkista löytyy teelusikallinen pohjalta kun ”emmä syöny kaikkee”.

– Tiskialtaasta lähtee kuoleman ja mädän lemu, koska astioille ei tietenkään voi tehdä mitään muuta kuin jos oikein ponnistelee niin saa lykättyä ne tiskialtaaseen. Siihen päälle voi sitten kapistaa käsistä muruja ja kaataa kahvinjämät ja laskea hanasta vettä niin että syntyy harmaa, haiseva liemi jossa astiat lilluvat.

MITEN sinä reagoisit tässä tilanteessa? Pistäisit kielen rullalle? Jauhaisit vähän purkkaa? Miettisit että kotona on videokamerat kuvaamassa käytöstäsi?

Onnea vaan jos pystyt siihen.

Siinä vaiheessa kun on oikeasti aihetta suuttua, ei paljoa ehdi mitään kielenrullailuja tai lämpötilanvaihtamisia miettimään. Kyllä se palaute aika äkkiä ilmoille lähtee, ja sanokoot ekspertit mitä sanovat: ihan syystä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia