Fakta on se, että nuoret eivät pysy näillä paukkupakkasillakaan kotona vaan lähtevät viettämään aikaa keskenään. Sekin on fakta, että myös hyvin kasvatettujen ja onnellisten nuorten ajanviettoon voi sisältyä päihteiden käyttöä.

Sitä ei voi millään kokonaan estää, joten näillä keleillä meidän vanhempien täytyy olla tarkkana. Nämä kelit kun ovat erittäin vaarallisia nuorten viikonloppukännien kannalta.

Hyvä vanhempi, muistuta nuortasi (käytti hän päihteitä tai ei!) että kaverin perään on pakko katsoa. Lisäksi meidän täytyy itse onkia tieto siitä, missä nuoret iltaisin ovat.

Näillä säillä on nimittäin äärimmäisen vaarallista sammua hankeen. Me aikuisetkin juomme joskus liikaa ja sammumme, joten niin voi helposti käydä tottumattomalle nuorelle. Lisäksi monet nuoret ovat impulsiivisia ja pukeutuvat turhan kevyesti. Sopivien sisätilojen puuttuessa nuoret hengailevat ulkona kylmälläkin säällä, eivätkä todennäköisesti siirry paikasta toiseen lämpimässä autossa vaan vaeltavat ulkona. Riski hankeen sammumiselle on siis suuri!

Pakkanen on iästä riippumatta vaaraksi päihtyneelle. Tilastokeskuksen artikkelissa kerrotaan seuraavasti:

”2000-luvulla on kuollut 50–85 henkilöä vuodessa kylmyyteen. Kuolleista 80 prosenttia on ollut miehiä, ja kaksi kolmesta uhrista oli alle 65-vuotiaita. Joka toinen oli kuollessaan humalassa. Uhrien joukossa on ollut vuosittain pari alle 25-vuotiasta, ja heidänkin kuolemaansa alkoholilla on ollut merkittävä osuus. – – Lähes kaikkien (90 % kuolemista) kylmyyskuolemien osasyynä on ollut joko alkoholi, sydänsairaus tai paha kaatuminen. – – Eniten kylmyyteen kuolleita oli vuosina 2006 ja 2007. Syynä oli ilmeisesti alkoholin käytön lisääntyminen noina vuosina – pakkanen ja päihtymys ovat vaarallinen yhdistelmä.”

Terveyskirjasto kertoo hypotermian riskeistä:

”Esimerkiksi +4 – +6 -asteisessa vedessä uhri voi menettää toimintakykynsä muutamassa minuutissa ja tajuntansa noin 15 minuutissa. Jäähtymiselle altistavat korkea ikä, huono yleiskunto, väsymys, nestevajaus, alkoholi ja sairaudet. – – Veden varaan joutumista hitaammin jäähtyminen tapahtuu noin 1–2 tunnissa uhrin uupuessa lumihankeen. – –

Tajuissaan olevan henkilön ruumiinlämmön laskiessa alle 34 asteen tajunnantilassa alkaa esiintyä häiriöitä ja voimakkaita lihasvärinöitä. Arvostelukyky heikkenee ja henkilö voi jopa alkaa vähentää vaatetustaan. Alle 30 asteen hypotermia jo voi aiheuttaa tajuttomuuden. Lämpötilan edelleen laskiessa lihakset alkavat jäykistyä, ja sydän ja hengitys pysähtyvät alle 25 asteen lämmössä.”

Sillä, että tiedetään missä nuoret ovat, voidaan välttää se että joku heistä sammuu pitkäksi aikaa hankeen tai kylmällä säällä muualle ulos. Meidän aikuisten on syytä tarkkailla vieraitakin nuoria iltaisin ulkona: ovatko he kunnossa ja pääsevätkö he kotiinsa turvallisesti?

Huolehditaan omista ja toisten lapsista!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Tiedäthän, missä nuoresi juhlii pakkasella?”

  • Näytä esimerkkiä sanoo:

    Niin, siis eihän 18 täyttäneitä nimenomaan enää voi eikä pidäkään vahtia… tämä kirjoitus koskee nuoria teinejä, n. 12 – 17 -vuotiaita. Jos ei kännejä vedä, ei ole myöskään vaarassa nukahtaa lumihankeen. Siinä olen eri mieltä, etteikö päihteetön teini-ikä olisi mahdollinen. Se nimenomaan on mahdollinen ja toivottava. 18 vuoteen mennessä on ihmiselle jo kehittynyt itsesuojeluvaistoa yms., myös koukkuun jääminen on huomattavasti epätodennäköisempää enää siinä vaiheessa. Nuori ei hyödy millään tavalla siitä, että kokeilee päihteitä alle 18-vuotiaana (tai ylipäätään). Maailmassa on todella paljon ihmisiä, jotka eivät ole ikinä päihteitä nähneetkään eivätkä niitä kaipaa. Elämä on oikeasti parempaa ilman pään sekoitusta, uskokaa se itse ja välittäkää se usko myös lapsillenne. Sivistynyt viinin ja kaljan siemailu ei myöskään huijaa ketään (nuoriakaan), vaan siinä on aina taustalla känniin (vaikka ehkä lieväänkin) pääsemisen pyrkimys. Jos ei känniä kaipaa, voi juoda alkoholittomia juomia aikuisenakin.

  • Äiti 84vv sanoo:

    Myös alle 18v lasten perään kannattaa katsoa.. koska alkoholinkäyttöä on myös lapsilla.. monet nuoret voivat sentään mennä baariin lämmittelemään.. mutta lapset on isommassa vaarassa pakkasella.