Huolestunut vaimo kysyi: ”Mitä tehdä kun keppana vie miestä?” Alkoholin käyttö on taitolaji. Kirjoituksessa vaimo kertoi, että olutta menee noin 40 pulloa viikossa. Se on paljon. Aikuisen miehen riskirajaksi on määritelty 24 pulloa (annosta) keskiolutta. 

Vaimo kirjoitti, että hän on naimisissa ihanan miehen kanssa. Puhuminen on tapa havahduttaa puoliso huomaamaan, että alkoholin käyttö ärsyttää. Kirjoittaja kertoi jo sanoneensa asiasta. Vaikka tuntuisi, että puoliso ei tajua vaimon huolta ja ongelman vakavuutta, niin vaimon kannattaa ottaa asia puheeksi ja kertoa, miltä juominen hänestä tuntuu. Mitä täsmällisemmin vaimo pystyy kertomaan huolestaan, sitä parempi. Alkoholista puhuttaessa pitää puhua alkoholista eikä esimerkiksi muusta yhdessä olemisesta. Ihminen, joka kokee elämäänsä puututtavan, ei yleensä kuule piiloviestejä. Vuorovaikutus kaikissa suhteissa vaatii avoimuutta ja toisen ihmisen kunnioittamista. Miten haluan, että minulle puhutaan minun saunaoluistani tai ruokaviinistäni? Hyvä tarkoitus voi hukkua huomautteluun. Silti on hyvä puhua juuri sellaisilla sanoilla, jotka ovat sopivia omaan suuhun.

Hyvän elämän säilyttäminen

Millaisia hyviä asioita kotona on? Millaiset asiat harmittavat? Seuraavan aamun väsymys voi haitata perheen yhdessäoloa tai viedä työtehon. Kolmen lapsen perheessä voi esimerkiksi sunnuntaiaamuisin olla jokin lapsen harrastus, joka vaatii autoilua. Jos haluaa viedä lapsen harrastukseen aamulla, niin lauantai-illan alkoholin käytössä pitää olla malttia, että voi aamulla raittiina ajaa autoa. Täältä voit ladata kännykkään mittarin, jolla voit seurata omaa kulutustasi ja siihen käytettyä rahamäärää sekä alkoholin palamista elimistössä.

Käytöksen muutos alkaa tiedostamisesta

Alkoholin nauttiminen juhlissa ja kotona voi olla tapa rakentaa hyvää tunnelmaa ja sosiaalisia suhteita. Tästä linkistä pääset sosiaalisten tilanteiden testiin. On hyvä toisinaan havahtua, millainen leidi tai herra on omien tottumustensa kanssa:

Tavoitteen avulla kohtuukäyttäjäksi

Alkoholin käytön vähentäminen onnistuu, kun asettaa itselleen tavoitteet. On syytä muistaa, että tavoitteen tulee olla saavutettava ja oma. Jos puoliso asettaa tavoitteen, siihen sitoutuminen on vaikeaa. Kirjoituksesta ei käynyt ilmi, onko puoliso jo riippuvainen alkoholista. Suurkulutuksesta on kuitenkin mahdollista palata kohtuulliseen alkoholin käyttöön ja jopa pitkiinkin täysin alkoholittomiin jaksoihin.

Toivon, että ”Huolestunut vaimo” saa valoisan kevään perheensä parissa.

Timo Nerkko

EHYT ry/ aikuistyön kouluttaja

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia