Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä AMO Toys.

Joulu tulee joka vuosi ja niin tulee myös Huonon Äidin lautapelitesti! Otettiin varaslähtö testiin jo aiemmin, kun testiryhmän isä ja strategiapelien suuri ystävä halusi kokeilla postipaketista paljastunutta Cloud Cityä, ja nyt on muiden peliuutuuksien vuoro. Mukana mm. Vuoden partypeli -voittaja Miten piirustat?, Vuoden lastenpeli -voittaja Vampyyrijuhlat ja vähän joustavuutta vaativa Pose Off.

Kokonaiskuvasta ylinnä jäi uupumaan mukana tullut Fidget Controllet, joka varastettiin käyttöön heti, ja sen omistussuhteesta kinasteltiin vähän myös heti, perheessä kun on monta stressaajaa ja nyt vain yksi tällainen stressilelu.

Fidget Controller on muuten oiva ”lelu” myös kumppanille, joka vaikkapa työpuheluiden oheen tarvitsee jotain näprättävää. Varsinkin, jos se jokin on yleensä ollut jotain tärkeää, joka on lähtenyt omalta paikaltaan puhelun aikana seikkailemaan pitkin taloa.

Onneksi saatiin myös näitä tämän hetken hittituotteita, Plop Upeja, jotka tuntuvat varsin tutuilta etenkin esiteinille. Täytynee tosin tunnustaa, että vaikka äiti kuinka kokeili ja plopsutteli, niin ei vaan ymmärrä. Otettiin myös pelitestin läheisyyteen nämä upean väriset plopsuttimet, jos vaikka tulee hidas hetki pelin pyörteissä tai sääntöjen kertaamisen keskellä. Spoiler alert, ei tullut.

Miten piirustat?

Saako aloittaa heti ihan parhaasta pelistä? No, aloitetaan kuitenkin. Eli ensimmäisenä esitellään Miten piirustat?, joka on siis tämän vuoden parhaaksi party- eli seurapeliksi valittu peli. Eikä suotta. Nyt on kuulkaa hehkutettava niin kovasti, että skeptisempi lukija voisi epäillä hehkutuksen aitoutta. Mutta ihan turhaan, sillä tämän pelin kehut ovat todellakin ansaittuja!

Tuli naurettua enemmän kuin pitkään aikaan, ja pelin hauskuus jatkui kierrokselta toiselle. Ehdottomasti voittonsa ansainnut peli, joka ei jättänyt ketään kylmäksi, vaan peliä ja sen huumoriarvoa hehkutettiin jo pelatessa paikalle sattuneille ohikulkijoille.

Pelin idea on piirustella, niin hyvin kuin osaa, yksi kolmesta annetusta toisiaan hyvin lähellä olevista aiheista. Ensin vedetään pakasta kortti, joka kertoo mitä piirretään. Kortin kolme vaihtoehtoa ovat toistensa kaltaisia, esimerkkinä testipelin ensimmäiselle kierrokselle osunut ruoho/heinä/olki. Sitten summittain nostetaan numerolaatta, joka kertoo, mikä vaihtoehdoista pelaajan piirtää. Aikaa on 30 sekuntia, ja ajan loputtua muut pelaajat arvaavat kuka piirrusteli mitäkin.

Pisteitä saa jos arvaa oikein kaverin piirustelun, ja jos kaverit arvaavat oikein sinun piirustelusi. Jos kukaan ei arvaa, niin tulee miinusta! Jokainen pelaaja saa viereensä myös pisteytysopaskortin, jotta ei tarvitse kesken pelin miettiä miten se nyt menikään. Samasta lootasta löytyy pelin versio usealla eri kielellä, ja suomenkielisten pisteytysohjeiden löytyminen oli haastavaa ja aiheutti vähän äitikiukkuakin jo, kunnes oikea kortti viimein löytyi. Jo kädessä olevan kääntöpuolelta.

Gorillan vieressä on muuten ”pyhä kirja”, jos ihmettelette. Me ihmeteltiin.

Vaikka äiti oli hyvin ylpeä King Kongistaan, kannattaa pelatessa ottaa huomioon myös peliseura, joka ei tässä tapauksessa tuntenut referenssiä, eikä edes elokuvaa.

Eikä muuten Godzillaakaan, muuten kuin että ”se on semmoinen lisko”.

Miten piirustat? sopii 3 – 7 pelaajalle ja ikäsuosituksena on +12, mutta onnistuu ainakin hieman nuoremmiltakin kyllä. Testipelin voitti äiti, joka on selvästi varsin lahjakas piirustelija. 😂

Pose Off

Sitten testattiin joogapeli Pose Off.

Peli vaatii tilaa ja joustavuutta (vähemmän hermoissa, enemmän kropassa), ja idea on yksinkertainen. Nouse pikkuruiselle joogamatolle, pidä annettu asento niin kauan kuin pystyt, ja luettele omalla vuorollasi kierroksen kysymykseen vastauksia. Esimerkiksi värejä, joka voi mahdollisesti mennä nipottamiseksi, jos vastauksena ensin tulee sininen ja sitten perässä merensininen, taivaan sininen, Huonon Äidin sininen…

Kierroksen voittaa se, joka pysyy asennossa pisimpään keksien aina uusia vastauksia. Asennot vaihtelevat vaikeammista, kuten Veneestä

varsin helppohin, kuten Lapsen lepoasentoon.

Tässä näyssä muuten lepää vanhemman hermo. Oikein hienosti pysyvät paikallaan, vaikkakin hiljaisuutta saa odottaa ainakin pelin loppuun saakka.

Ollapa nuori ja notkea. Mutta onneksi jonkun piti myös kuvata pelitesti, joten itse pelaaminen jäi vetreämmille. Joka oli varsin hyvä, sillä kun äidin piti kuitenkin tunkea lusikkansa soppaan ja näyttää esimerkkiä miten se Kobra oikein taivuttaa, niin selässä tuntui useampi kivulias jumi. Ehkäpä olisi kuitenkin syytä myös äidin pelailla tätä, niin vähenisivät ne jumit.

Peliä voi pelata kerralla 2-4 pelaajaa, ja suositusikä on 4+. Jos mukana on kovin nuoria pelaajia, kannattaa ehkä selata vaikeimmat kysymykset pois pakasta etukäteen, sillä testiporukallakin vaikeuksia tuotti esim. Oscar-voittajien nimeäminen.

Vampyyrijuhlat

Seuraavaksi vuorossa on Vuoden lastenpeli 2021 -voittaja Vampyyrijuhlat. Huomio kiinnittyi heti tämän pelin kansitaiteeseen, joka on värikäs ja leikkisä. Varmasti monen lapsen mieleen. Lasten mieleen on varmasti myös pelin keskeinen teema: täysikuun loistaessa taivalla päättävät vampyyrilapset järjestää omat keskiyönjuhlansa, ja koska juhliin tarvitsee herkkuja, on tehtävänä näpistää veriappelsiiniviipaleita kokin vartioimasta ruokakomerosta ja salakuljettaa kyseiset vampyyriherkut lastenhuoneeseen. Tietysti ilman että kyseinen tarkkasilmäinen kokki saa pikku pitkäkyntiset kiinni. Testaajille pelin idea herätteli mieleen pari vuotta aikaisemmin testatun samaa fiilistä henkivän Älä herätä isää -pelin.

Jokainen pelaaja saa ohjattavakseen kaksi vampyyrisuurperheen lasta, ja pelissä ruokakomerolle ja takaisin kuljetaan nopan heittojen avulla. Jos pelaaja heittää nopalla lusikan, pistetään kokki pyörimään!

Kokin pysähtyessä kaikki soppakauhan osoittamalla sektorilla sillä hetkellä hiippailevat vampyyrilapsoset jäävät kiinni, säikähtävät, ja muuttuvat lepakoiksi. Paitsi jos ovat jo lepakkomuodossa, koska jäivät kiinni jo aiemmin.

Lepakoista takaisin lapsiksi muuntaudutaan joko lastenhuoneen turvassa, tai isoveli Viktorin avustuksella.

Voittaja on se, joka ensimmäisenä kotiuttaa kokonaisen appelsiinin, eli kolme veriappelsiiniviipaletta. (Voittaja oli jälleen äiti, hyvä äiti!!)

Peli keräsi kehuja erityisesti upeista värikkäistä grafiikasta, joka kannen lisäksi toistui myös pelilaudalla ja nappuloissa. Vampyyrijuhlat vauhdikas ja hauska peli kahdesta viiteen pelaajalle, ikäsuositus 5+.

Kalakuvaaja

FotoFish eli Kalakuvaaja on pienten pelaajien värikäs uutuus. Vuoden peli 2021 -osallistuja vie pelaajat kalakuvauksen ihanaan ja ihmeelliseen vedenalaiseen maailmaan, ja ihan ensimmäisenä tutustuttiin tällaisiin kameroihin, jotka eivät älypuhelinsukupolvelle olleet niitä tutuimpia vehkeitä.

Peli on simppeli: heitetään noppaa, joka kertoo millaisia kaloja kuvaan pitää saada. Etsitään oikeat kalat, ja vain ne, kuvaan, ja huudetaan Klik! Koska sellainen ääni kameran sulkimesta aikanaan kuului. Kun kaikki ovat kuvansa ottaneet, kuvat arvioidaan, ja jos kaikki on kuten pitääkin, saavat pelaajat kasvattaa omaa kalaansa. Ensimmäisenä huutanut saa ison palan kalaa, ja muut onnistuneet saavat pienemmän palan kalaa. Voittaja on se, jolla pelin lopussa on koottuna isoin vonkale.

Pelin vaikeustasoa voi muuttaa pelaamalla joko vihreällä (helpompi) tai sinisellä (vaikeampi) pelialustalla, sekä valitsemalla kameraksi joko punaisen (haastavampi) tai keltaisen (helpompi) kameran. Testipelissä tietysti haastettiin vaikeimmalla tasolla, joka kuitenkin jäi hieman helpoksi, sillä testiryhmä ei ihan osunut yhteen pelin kohderyhmän kanssa.

FotoFish onkin parhaimmillaan nuorempien ja innokkaampien pelaajien kesken, ja se on suunniteltu viihdyttämään nelivuotiaista ylöspäin.

Tätä peliä äiti ei voittanut, sillä jonkun piti myös kuvata ihan oikeasti, ja koska isommat kalapalat menevät aina ensimmäisenä kuvan saaneelle, ei äiti ehtinyt haastamaan rakkaita lapsukaisia.

Plussaa vai miinusta?

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä on Plussaa vai miinusta?, joka hurmaa vahvoilla väreillä ja veikeillä kuvituksillaan. Plussaa vai miinusta? ei ole matikkapeli, sinällään, vaikka sen käsityksen saakin helposti. Tehtävänä on kerätä pisteitä, ja jotkut niistä nyt vain sattuvat olevaan miinuspisteitä.

Pelilauta koostuu summassa asetelluista laatoista, jotka esittävät huvittavia eläinystäviä kiperissäkin tilanteissa, ja tietysti pistemääriä. Jokaisella pelaajalla on kolme nappulaa, joiden tehtävä on kulkea pelilaudan läpi, poimien matkalla mukaan mahdollisimman paljon pisteitä.

Liikkuminen määräytyy noppaa heittämällä, ja kun oma nappula on poistumassa numero- tai onnenlaatalta, eikä kyseisellä laatalla ole ketään muita, sen saa mukaansa. Tai jossain tapauksissa joutuu ottamaan mukaansa. Laatta asetetaan oman pinon päällimmäiseksi, josta se voi vielä lähteä, lahjoituksena tai varastettuna.

Jos nimittäin astutaan pois lahjoituslaatalta, tulee pelaajan antaa oman pinonsa päällimmäinen laatta sitä eniten tai vähiten tarvitsevalle, riippuen siitä onko kyseessä plussaa vai miinusta. Jos lahjoitettava laatta on plussaa, se tulee antaa pelaajalle jolla on päällimmäisenä eniten miinusta, ja toisin päin.

Varastamislaatalta lähtiessä ei ole samanlaista reiluussääntöä, vaan silloin pelaaja saa varastaa juuri sen pinon päällimmäisen laatan kuin haluaa. Onnenlaatan omistaja saa kääntää pisteitä laskiessa laatalla yhden miinuslaatan arvon plussaksi, tai toisinpäin (jos haluaa ehdottomasti?), joten onnenlaatat ovat haluttua tavaraa. Laatan saa mukaansa vain ja ainoastaan jos on viimeinen siltä lähtijä, joten taktiikkakin tulee peliin jossain vaiheessa.

Peli loppuu kun kaikki nappulat ovat maalissa, ja voittaja on se, joka keräsi suurimman pistemäärän plussien ja vähennysten jälkeen.

Varsin viihdyttävä peli kaiken kaikkiaan, eikä vaadi monimutkaisia säilytysjärjestelmiä, koska periaatteessa laatat ja nappulat kulkevat mukana vaikka pienessä pussukassa.

Plussaa vai miinusta? on 2 – 6 pelaajalle, seitsemänvuotiaasta ylöspäin.

Mikä testatuista peleistä sopisi parhaiten juuri teidän porukalle, joko kuusen alle tai aattoiltaa jouduttamaan? Kerro meille kommenteissa, ja voit voittaa toivomasi pelin! Huono Äiti arpoo yhden pelilahjan kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken. Osallistumisaikaa 12.12.2021 saakka, ja voittajaan olla yhteydessä henkilökohtaisesti. EDIT! Arvonta on arvottu ja voiton vei Sari J. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 82 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

82 vastausta artikkeliin “Testissä vuoden parhaat lautapelilahjat kuusen alle”