Päiväkodeissa kiertävä sijainen haluaa tuoda esiin huolensa vegaanilasten ruokailuista:

Hei sinä vanhempi, joka olet päättänyt, että lapsesi on vegaani. Sinä olet kertonut lapsesi vegaanisesta ravitsemuksesta myös päiväkotiin tai kouluun. Lapsellesi ei saa antaa kananmunaa, maitoa, lihaa, kalaa kuten tiedämme.

Olen katsellut nyt useassa päiväkodissa vegaanilasten aterioita. Niissä pitäisi olla hyvin tarkkaan harkittu ravitsemuspuoli, jotta lapsi saa kaiken kehityksensä vaatiman ravinnon. Itse jonkin verran ravintoasioista tietävänä olen havainnut, että kunnallisten palveluntarjoajien lapsille suunnitellut vegaaniset ateriat eivät ole kovin häävejä. Aterioiden syöntiä ei myöskään kovin hyvin valvota kun esimerkiksi päiväkodissa on todella paljon kaikkea mahdollista hommaa.

Joissakin tapauksissa vegaanilapset ovat erittäin hoikkia ja käyvät esimerkiksi todella harvakseen kakalla. Tämä jo pelkästään kielii siitä, että elimistö ei saa tarpeeksi ravintoaineita.

Toivottavasti te vegaanilasten vanhemmat tiedostatte oman vastuunne, kun valitsette lapsellenne erikoisruokavalion. Tehkää se asiantuntijan ohjauksessa niin, että lapsi saa esimerkiksi tarvitsemansa rasvat, jotka ovat välttämättömiä vaikkapa aivojen kehitykseen. Toteuttakaa kotona vegaaninen ruokavalio viimeisen päälle oikein ja valvokaa, mikä on vegaaninen ateria, jota lapselle on tarjolla kovin ulkopuolella.

Teillä vanhemmilla on tässä iso vastuu. Lapsihan ei itse tiedä tästä asiasta mitään. Jos teille sanotaan, että lapsen kasvu on hidasta tai lapsi alkaa saada terveysmurheita, olkaa reiluja lapselle ja miettikää käsi sydämellä, oliso mahdollista hellittää ankarasta ruokavaliosta hivenen.

Nimim. Lastenhoitaja

Mitä ajatuksia tämä herättää? Osallistu keskusteluun kommenteissa alla, tai lähetä oma keskustelunavauksesi Avaudu tästä -lomakkeella!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 84 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

84 vastausta artikkeliin “Terveisiä päiväkodista: oletko varma, että vegaanilapsesi saa päiväkodissa tarpeeksi ruokaa?”

 • Röhröh sanoo:

  Hmmm…ensin suvakit huutaa että annetaan lasten itse päättää mitä heistä tulee (tyttöjä vai poikia vai ryhmä x) ja silti siinä sivussa nimenomaan PÄÄTETÄÄN että lapsi on vegaani/muu ruokarajoitteinen.
  Eikö se olisi reilua lasta kohtaan nimenomaan tarjota niitä kaikkia vaihtoehtoja joista valita eikä vetää vain puolella teholla tätä hyvismuuvanhempiroolia.

 • Genoveeva sanoo:

  Moni kommentoi vailla tietoa. On tutkittu juttu, että vegeruualla selviää ihan yhtä hyvin kuin sekaruualla, kunhan saa kaikkia tarpeellisia aminohappoja yhdistellen eri lähteitä tai syömällä soijaa. Olikohan B12 myös sellainen, mitä on saatava pillereinä.
  Vegetaristi voi ruveta sekasyöjäksi, kunhan tekee sen vähitellen vaaleasta lihasta aloittaen. Itse olen sekasyöjä, esikoinen aika-ajoin aikuisena elelee ilman lihaa. Jos itse alan vegeksi, niin luultavasti säilytän kananmunat ruokavaliossa

 • *Koukero sanoo:

  Olen itse tosi tiedostava ympäristökysymyksissä, mutta en ole uskaltanut lasten ruokavaliosta poistaa eläinperäisiä tuotteita. Olen kyllä koittanut pitää kasvispainotteisena ja esim suuri osa maitotuotteista on vaihdettu kauraan. Monet lapset ovat myös tosi nirsoja esim palkokasvien suhteen joten saattaisivat sitten syödä paljon pastaa, perunaa ja leipää. Lapsen ei myöskään tarvitse olla tietoinen maailman kaikista epäkohdista. Minusta aikuiset saisivat ensisijaisesti ottaa vastuuta näissä kysymyksissä.

 • Huolestunut sanoo:

  Yleensäkään voi ymmärtää, että lapsi pakotetaan vegaanisuuteen.
  Jotenkin suututtaa. Ihminen on sekasyöjä. Lapsi voi sitten vanhempana päättää asiasta, mutta ei pakotettuna vanhempien ideologiaan.

  • Kaneli sanoo:

   Ihan yhtälaillahan ne ”tavalliset” lapset ”pakotetaan” kuolleiden eläinten syöntiin? Ideologia se on sekin.

   Hassusti argumentointi. Eiköhän meistä jokainen ole aloittanut lapsuudessa ruokailunsa ns. Talon Tavoilla. Eli ihan vanhempiensa PAKOTTAMANA.

   • Sekaani sanoo:

    Niin te vegaanitkin olette sitä lihaa syöneet lapsina. Miksi haluatte rajoittaa lapsilta isona valita mahdollisen ruokavalionsa?

   • Nimetön sanoo:

    Ihminen on syönyt vuosituhansia lihaa. Kuuluu normaaliin ruokavalioon.
    Jos joku päättää ettei tahdo syödä lihaa syystä jostain, niin ok. Se on ihan oma asia, mutta että kasvavan lapsen pistää syömään oman ideologin mukaan, niin missä järki? Sairaudet yms on ihan ymmärrettävää.

    Yleensä eläin on kuollut, kun isket haarukan siihen…

 • Sekasyöjä sanoo:

  Mitäpä jos vegaanilasten vanhemmat tekisivät tasapainoiset ja hyvät eväät lapsille mukaan? 99% lapsista syö kuitenkin normaalisti tai ovat edes lakto-ovo kasvissyöjiä, mikä on helpompaa päiväkodin/kunnan järjestää. Jos on pakko syödä pelkkiä ituja, niin sen ei pitäisi tuottaa ongelmia koko päiväkodille.

 • Pu sanoo:

  Ei-vegaanilapsi ei myöskään välttämättä sa tarpeeksi ruokaa ruoan ollessa syystä tai toisesta ei-maistuvaa (ulkonäkö/maku/koostumus/suutuntuma/mausteet/raaka-aineet/….)

 • Piparminttu sanoo:

  Kasvisruoka ja kasvikset lisukkeina on ihan jees, mutten kokeilisi kaikista tiukinta kasvisruokavaliota pienellä lapsella sen vaatiessa tietoa ja taitoa. Kodin ulkopuolella saisi syödä, mitä tarjolla on.

  Hirveä meteli syntyy siitä, jos sekasyöjävanhemmat eivät kunnioita lapsen tahtoa ryhtyä vegaaniksi tai kasvissyöjäksi, mutta jos vegaanien lapsi haluaisi vähintään maistaa sekaruokaa, niin kunnioitusta ei heru. Miettikää, onhan Suomessa jopa älyllisesti kehitysvammaisellakin itsemääräämisoikeus, vaikka henkinen ikä olisi 4 vuotta eikä ymmärtäisi, että miksi ei ole hyvä yhdistelmä olla hoitamatta diabetesta ja syödä joka päivä mäkkiruokaa, mutta sitten normaalisti kehittynyt 12-vuotias ei saisi edes kodin ulkopuolella syödä jotain lihaa, kalaa tai maitotuotteita sisältäviä ruokia, koska äiti tai isä niin sanovat, vaikkei syynä olisi allergiaa.

  Ja jos ruokkii lapsen alusta alkaen vegaanisesti, rajaa lapselta mahdollisuuden tehdä tulevaisuudessa päätöksen ruoan suhteen. Sekaruokailija voi siirtyä vegaaniseen tai kasvisruokaan koska vain, mutta vegaanin on mahdotonta tai vaikeaa alkaa sekasyöjäksi, kun vatsa ei kestä pientäkään määrää lihaa tai sitten ruuansulatuksen sopeutuminen tappahtuu pitkien tuskien kautta, jos edes silloinkaan.

  Eräs kaverini oli kasvatettu juuri vegaanisesti, eikä hänen vatsa siedä pienempiä määriäkään mitään eläinperäistä. On katkera vanhemmilleen, kun häneltä oli iso osa viety pois ennen kuin sai itse vaikuttaa asiaan. Tietysti lapsen puolesta pitää ja tulee tehdä järkeviä päätöksiä, mutta ei aikuisen puolesta ei voi päättää koko loppuelämään vaikuttavia päätöksiä.

 • Kolmen äiti sanoo:

  Kohtalaisen fanaattista tuntuu vegaanius olevan tämän keskustelun perusteella. Huhhuh!

  • Räyh sanoo:

   Eikö? Vahva usko näyttää olevan myös siihen, että syömällä vegaanisesti maailma pelastuu.

   Pelottavaa jopa tämä fanaattisuus.

 • Torvi sanoo:

  Olen huomannut monen vegaanin luulevan tietävänsä enemmän kun tietävätkään. Esimerkkinä yli 20v vegaanina olleiden kanssa juttelin aminohapoista, hetken aikaa he keskusteli aiheesta kunnes kysyivät, mikä on aminohappo. Heidän omat lapset olivat laihoja ja lyhyitä sekä kärsivät mielenterveysongelmista. Ei se kaurapuiro ja kauramaito ole tie onneen. Lisäksi vegaani ruokavaliossa joutuu syömään suuria määriä, juuri sen vuoksi että saisi tarpeeksi kaikkia aminohappoja, tämä tekee ongelmia kuidun määrärn kanssa, ruuansulatus joutuu käymään läpi hirveän määrän kuitua ja sen takia pitää juoda paljon. Monesti lapset ei jaksa paljoa syödä ja tekee mieli leikkimään tjms… On törkeää vaatia omalle lapselleen sellaista erityiskohtelua varhaiskasvatuksessa, se on toisilta pois kun resurssit on todella rajalliset. Vegaani lasten vanhempien pitäs laittaa omat eväät lapsilleen mukaan ja eväitä pitäis jonkun valvoa, jos ilmenee säännöllisesti puutteita tai lapsen lehitys alkaa hidastua niin huostaan. Jos todella haluaa pelastaa maapalloa ni jättää lapsen tekemättä

  • Susi sanoo:

   Tiedätkö sinä, mikä on aminohappo? Luulen, että et.
   Vegaanisessa ruokavaliossa on hyvä vaihdella proteiininlähteitä, mutta esim. soija sisältää kaikkia vastaavia aminohappoja mitä lihassa on.

 • Vegaaniäiti, kasvatustieteen maisteri,esiopettaja sanoo:

  ”Mitä ajatuksia tämä herättää?” No vegaanilasten äitinä lähinnä raivoa. Jos ruoka on ollut yksipuolista olen antanut palautetta keittiölle heti enkä huudellut ja valitellut muualle. Uskon että vegaanilasten ravitsemus on kaikinpuolin paremmalla tolalla kuin monen muun sekaaniruokaa syövän lasten. Vegaanivanhemmat ovat hyvin perehtyneitä ravitsemukseen ja osaavat hakea siihen myös ravitsemusasiantuntijoiden mielipiteitä ja neuvoja. Se ruoka mikä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tarjotaan ei kerro mitään vegaani tai sekaruokaa syövien lasten ravitsemuksen tilasta.

 • Balance sanoo:

  Vegaanius ei ole ruokavalio

 • Äitiminäkin sanoo:

  Kyllä tässäkin asiassa pitäisi miettiä lapsen parasta. Terveellinen ja monipuolinen sekaravinto on parasta kasvavalle lapselle ja aivojen kehitykselle. Varsinkin jos lapsi vielä on laiha niin pitäisi huolen herätä. Syökää aikuiset itse mitä haluatte…

 • Outo syntipukki sanoo:

  Jos ruoka on huonoa päiväkodissa, niin sehän ei varsinaisesti ole vanhempien vika tai valinta, vaan keittiön/kunnan keskuskeittiön.