Jaahas ne ovat taas ne viikot, kun pitää valmistautua päiväkodin ja koulun kevätjuhliin. Toisilla on enemmän hommaa, kun on tiedossa koulujen päättäjäisiä ja lakkiaisia, mutta muillakin ohjelmassa on juhlavaatteiden hankkimista ja opettajien ja hoitajien muistamisia.

Siitähän riittääkin mielipiteitä. Pitääkö opeja ja hoitajia muistaa vai ei? Mikä on sopiva lahja, mikä on liian vähän, mikä liikaa? Minkä arvoinen lahja katsotaan lahjomiseksi? Pitääkö äitien väsätä itse tehtyjä lahjoja yötä myöten? Saako opettajalle viedä alkoholia lahjaksi?

Jos lahjat hankkii jokaisen lapsen hoitajille, opettajille ja harrastusohjaajille, summasta voi tulla yllättävän iso. Lahjojen hankkiminen vaatii tietysti myös aikaa ja vaivannäköä. Olisiko koko lahjarumba parempi lopettaa vai onko kyseessä kiva tapa, josta on myös kasvatuksellista hyötyä?

Kymmeniä vuosia päiväkodissa lastenhoitajana toiminut nainen kertoo, mikä on hoitajan mielipide asiaan:

”Ne teidän lapset haluaa antaa hoitajille lahjoja. Se on ihan sisäsyntyisenä heissä, että tärkeää ihmistä halutaan muistaa ja ilahduttaa. Lahjat ovatkin enemmän lasta kuin meitä hoitajia varten.


Kuva Jerry Wang, ylin kuva Arren Mills.

Karu puoli tässä on se, että jo viisivuotiaat osaavat kilpailla lahjoilla ja kiusata toisiaan niistä. Kysellään, että mitä sinä annat tädille ja milloin sinä annat lahjan tädille. Kallis lahja on parempi, kilpavarustelu on samaa kuin vaatteiden ja lelujen suhteen. Lapset on opetettu siihen, että ne joilla on varaa ostavat kallista, jos ei niin sitten on köyhä. Vaikka eihän se niin mene.

Kaikki eivät halua ostaa lahjoja tai haluavat käyttää rahat muuhun. Ja sitten on niitäkin perheitä joissa ei oikeasti ole varaa ostaa hoitajille lahjoja. Siinä ei ole mitään väärää.

Vastustan itse kilpavarustelua ja sitä että perheiden pitäisi näyttää että heillä on varaa ostaa lahjoja.

Minä kerron lapsille aina, että ilahdun eniten siitä, että saan heiltä piirustuksen. Pyydän, että kuvassa on lapsi itse ja minä, ja sanon että laitan kotona piirustuksen jääkaapin oveen. Kotona otan kuvan piirustuksesta ovessa ja päiväkodissa näytän kuvan lapselle: katso, tähän ripustin sen. Kerron, että se on paras lahja mitä voin saada!”

Mitä mieltä sinä olet? Pitääkö päiväkodin hoitajia ja lapsen opettajia muistaa lahjoilla? Stressaatko lahjojen hankinnasta? Keille kaikille hankit lahjat, ja onko se sinun vastuullasi vai osallistuuko puoliso? Oletko tuntenut syyllisyyttä siitä, että et ole hankkinut lahjaa?

Osallistu keskusteluun kommenteissa, olitpa sitten vanhempi, hoitaja tai opettaja tai vaikka molempia!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Terveiset päikyn tädiltä: Sun lapsesi HALUAA antaa hoitajalle lahjan!”

 • Maisa sanoo:

  Meillä on viisi lasta ja yhden kerran osallistuimme kimppalahjan antamiseen opettajalle. Muulloin ei ikinä! Lapset on saanu omat muistamisensa tehä mutta muuta lahjaa meiltä ei tule, palkan ne siitä saavat. Kuulostaa kyllä kiittämättömältä mutta kun isommat pojat oli koulussa niin ei ollu ikinä rahaa ja en nähnyt syytä lähtee muuttamaan hyväksitodettua tapaa pienten poikien kanssa.. Kiitollinen olen jokaiselle opettajalle, sille ärsyttävimmällekin päsmärille, joka on auttanu meitä tekemään pojista kunnollisia.

 • Ope sanoo:

  Juuri tänään päiväkotiryhmässäni lapsi ilmoitti haluavansa antaa minulle (opettajalle) lahjan. Sanoin halin riittävän, mutta hän sanoi siihen että ei kun lahjan. Osa lapsista siis itse todellakin iloitsee lahjan antamisesta. Mitään kilpailutilannetta en ole huomannut lapsien keskuudessa. Yleensä kauden päätyttyä osa haluaa antaa lahjan ja osa ei.
  Välillä itsellä on vaivaantunut olo ottaa lahjoja vastaan, mutta yleensä korteissa on ihania piirustuksia ja askarteluja sekä kauniita sanoja. Ne lämmittää paljon ja antaa iloa jatkaa tärkeää työtä.

 • virpiliina sanoo:

  Itse opettajana koin epämielyttävänä sen, että lahjoja tuotiin, mutta ymmärsin sitä, jokaisella on oma keino toteuttaa huomioimista. Tärkeintä oli kuitenkin luottamus ja turvallisuus, ja se että lapsi uskalsi avatua ja kiintymyssuhde saattoi kehittyä ja lapsi sai kokea iloa itsestään, minkä hän sai nähdä opettajan kasvoilta.

 • ML sanoo:

  Ehkä olen liian laiska, tai sitten vain huono keksimään lahjoja. Ehkä kumpaakin. 😁 Kun esikoinen aikoinaan lopetti päiväkodin. Tilasin kaksi kakkua (juu leipominen ei luonnistu), askarreltiin kortti ja vietiin ne päiväkodin johtajalle ja kerrottiin, että tässä on koko talolle kiitokseksi yhteisistä vuosista. Kuopuksen kohdalla aion tehdä samoin. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että koko talon henkilökunta on osallistunut lapseni elämään, myös laitoshuoltajat, talonmies, kun keittiön henkilökuntakin.

 • Onnekas äiti sanoo:

  Meillä on aivan mahtava pph meidän tytöllä.
  Kesällä ollaan joskus annettu joku kiva pieni kukka tai koko perheelle tarkoitettu karkkirasia kesä herkutteluun.
  Jouluna askarreltu jonkin sortin tonttu, pieni kynttilä ja suklaakonvehteja.
  Ja joskus kun on hieman hektinen elämän vaihe menossa kaikki lahjat ovat unohtuneet.
  Meillä tuo Lahjan antaminen on tapa osoittaa kiitollisuutta vaikka se myös ollaan sanottu äänenkin hoitajalle itselleen väsy keskusteluiden yhteydessä.