Lapset käyvät yleensä päiväkodissa pikkuisen harjoittelemassa. Aikuiselle päiväkoti sen sijaan tuo monta yllätystä, jos hommaan lähtee valmistautumatta:

Sinun lapsesi ei luultavasti ole maailman suurin ihme. Päiväkotien henkilökunta tapaa aika paljon lapsia. Saamieni tietojen mukaan lapsista hirveän harva osoittautuu loppujen lopuksi superneroksi tai lapsimissiksi, vaikka vanhemmat kuinka luulevat. Aloittelevan vanhemman kannattaa pitää tämä mielessä, kun alkaa esittää erityisvaatimuksia oman pikku Inkeri-Leon valmennuksen varalle.

Täitiedotteet ja kihomatouutiset ovat totta ensimmäisestä päivästä lähtien. Päiväkodit ovat tautihautomoita. Lapset käytännössä syövät toistensa räkää. Älä siis kuvittele, että teillä mitenkään vältytään lastentaudeilta. Kokeneet vanhemmat neuvovat pitämään omassa käsilaukussa käsidesiä ja Savett-pyyhkeitä, joilla lapsen kädet siivotaan jo päiväkodin ovella ennen kotiinlähtöä. Kynnet on ensisijaisen tärkeää pitää lyhyenä ja tukka kiinni. Sori.

Kaikki lapset eivät ole kivoja kuten eivät kaikki vanhemmatkaan. Silti kaikkia on pakko jotenkin sietää. Ja kääntöpuoli: sinun lapsesi ei aina ole se kiusattu uhri vaan hän saattaakin olla se pirullinen kiusaaja. Aina kannattaa kuunnella myös mitä toinen osapuoli yrittää sanoa.

Päiväkodissa väsyy. Älä pidä lapsesi päivää liian pitkänä vain sen takia, että sinulla on menoja tappiin asti tai pirulliset työpäivät. Lapsi ansaitsee ladata akkujaan kotona ilman päiväkodin valtavaa hälinää.


Kuva Jelleke Vanooteghem, ylin kuva Alexander Dummer.

Päiväkoti ei ole tekstiiliurheilukilpailu. Käytännöllinen ja säänkestävä on usein tosi hyvä lähtökohta. Pitsipuvussa on hirveän ikävää seistä lumihangessa.

Päiväkodin ruoka on tehty massoille. Tämä tarkoittaa sitä, että juuri teidän Minttu-Viljamin porkkanainho ei muuta koko poppoon ruokavaliota. Myös itse kehitellyt ruoka-aineallergiat ilman todellisuuspohjaa ovat tosi eilistä.

Lapsesi kehittää päiväkodissa merkittäviä ihmissuhteita. Hän kiintyy hoitajiin, jotka voivat lähteä ja kiintyy ystäviin, joista sinä et ehkä just tykkää. Lapsesi alkaa olla päiväkodissa ihan oma erillinen yksilönsä. Silti hän voi huutaa perääsi ensimmäiset 5 kk ja sepäs on ihanaa se.

Päiväkodin juhlat ovat itkuhuutopaikkoja aikuisille. Ja kun se päiväkoti sitten loppuu ja koulu alkaa, se vasta nostalgista onkin.

Kuten Huonon Äidin lapsi kerran sanoi: Kuule äiti, kaikki parhaat oppini olen saanut päiväkodissa!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia