On vanhempia, jotka tekevät läksyt lapsen puolesta. Ja on vanhempia, jotka eivät tajua lapsensa läksyistä mitään. Tutkimuksen mukaan aikuisten pitäisi pitää näppinsä erossa lapsensa läksyistä:

Nimittäin vanhemman sekaantuminen läksyihin laskee lapsen tuloksia. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että vanhemmat eivät ole enää yhtä hyvin ajan tasalla asioista kuin jälkikasvu. Maailma kun muuttuu, Eskoseni.

Sama tutkimus vakuuttaa myös, ettei lapsen arvosanoista tai tekemättömistä koulutöistä rankaiseminen johda mihinkään hyvään.

Sen sijaan nämä asiat vanhemman kannattaa tehdä lapsensa koulutien eteen:

 • lukea ääneen pienille koululaisille
 • puhua isompien koululaisten kanssa jatko-opinnoista ja suunnitella niitä yhdessä

Miten vapauttavaa! Nimim. Koululaisen matikka jo silkkaa hepreaa

— Huono Äiti

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Älä auta lasta läksyissä”

 • Riittävän pätevä sanoo:

  Ilman kotona annettua lisä-opetusta monen lapsen koulunkäynti menisi mönkään ja pahasti. Kun lukemaan opettelevan lukihäiriötä tai laskennon kanssa takkuavan diskalkuliaa ei ole tunnistettu on kotoa saatu tarvittavaa yksityisopetusta. Juuri sille lapselle sopivalla tavalla. Samoin ADD lapsi, joka ei herätä koulussa huomiota, pystyy kotona rauhallisessa ympäristössä opiskelemaan ne asiat, jotka koulupäivän aikana menevät ohi. Työtä se teettää, sekä lapselle, että vanhemmalle – mutta pysyypä lapsi ikäistensä kanssa samassa tahdissa. Kyllä vanhemmat ovat paremmin ajan tasalla, kun ne oppikirjat, joista on otettu uusintapainoksia viimeiset 30-vuotta tarkistamatta sisältöä kertaakaan. Viittaa erityisesti biologian ja maantiedon kirjoihin, jotka ovat pysyneet sisällöltään täysin samoina äidiltä lapsille.

 • hrn sanoo:

  Kummankaan lapseni läksyjen tekoon tai kokeisiin lukemiseen en ole puuttunut. En edes tiedä, koska heillä on kokeita, sillä varsinkaan poika ei etukäteen kokeistaan kerro. He ovat ekaluokasta lähtien ottaneet itse vastuun koulunkäynnistään ja pärjänneet koulussa oikein hyvin. Olen asiasta hyvin tyytyväinen ja tiedän, että se ei ole itsestäänselvyys. Alle kouluikäisenä heille on luettu paljon ja uskon, että siitä ei ole ollut ainakaan haittaa.

 • äiti -78 sanoo:

  Meillä seiskaluokkalainen poika tajusi itse että hän lukee läksyjä itsensä vuoksi, ei minun. Tämän jälkeen ei poikaa ole tarvinnut läksyistä muistutella. Nyt ysillä lukee edelleen läksyt tunnollisesti ja on hakemassa lukioon.

 • Nainen40 sanoo:

  Mihin ihmeeseen tuo perustuu? Jos on amerikkalainen tutkimus, nakkaisin sen sinne mihin auringon valo ei paista.

  En tee läksyjä lapseni puolesta, vaan OLEN OIKEASTI LÄSNÄ (enkä räplää kännykkää) kun hän tekee/tai teki ne ensin itse, tarkistin että mennyt oikein, kehuin kun onnistunut, jos stiplannut, autan oivaltamaan missä menty metsään. Kyllä, välillä arkena illalla emme tehneet mitään muuta kuin läksyjä pari tuntia – mutta nyt jo huomaan (alakoululainen) että panostamiseni on kantanut hedelmää. Lapsi innoissaan tekee läksyt kun tulee koulusta (yksin) ja jättää vaikeat mitä ensin itse yrittänyt siihen kun katsomme niitä yhdessä. Kokeisiin luetaan myös yhdessä.
  Joo-o, sen ajan voisin olla jumpassa tai lukea naistenlehtiä, mutta jos tällä saan hänet innostumaan opiskelusta, uskon että hän pääsee vielä pitkälle..