Onko tämä tuttu ilmiö sinulle? Syöt terveellisesti ja sopivan määrän, ja harrastat reippaasti liikuntaa. Silti et onnistu laihtumaan. Missä ihmeessä voi olla vika?

Tyypillinen virhe on syödä edelleen enemmän kuin kuluttaa, mutta arvioida syömänsä ruoan määrän ja ravintosisällön väärin. Useimmiten kun ihminen ei ponnisteluista huolimatta onnistu laihtumaan, hän syö jollain tavalla väärin. Annoskokoja ja energiasisältöjä on vaikea arvioida, ja joskus unohtuukin se, mitä on oikeastaan syönyt.

Siihen, että ei laihdu, voi toki olla myös muita syitä. Esimerkiksi joku näistä:

– Laihdut, mutta hitaasti

Onhan se turhattavaa, mutta hidas laihtuminen on oikeasti se paras vaihtoehto. Se on sekä terveellisin että pysyvimmmän lopputuloksen antava laihdutusmuoto. Mutta kun iltapäivälehdet ja keskustelupalstat ovat täynnä juttua siitä, kuinka joku laihtui 10 tai vaikka viisi kiloa kuukaudessa, oletamme että asiat tapahtuisivat niin nopeasti. Vaikka oikeasti puoli kiloa viikossa voi olla liian nopea tahti odottaa tapahtuvaksi. Aseta tavoitteesi oikeasti pitkän ajan päähän. Kyse on loppuelämästä, mihinkään ei ole kiire!

Vaa’alla on myöskin täysin turha rampata. Näet kyllä peilistä ja huomaat vaatteistasi, lihotko vai laihdutko. Painolla ei ole väliä, se vaihtelee mm. treenaamisen ja hormonikierron mukaan. Halutessasi seurata laihtumistasi on parempi käyttää apuna peiliä, vaatteita, valokuvia ja mittanauhaa.

– Et juo tarpeeksi vettä

Kuiva kroppa ei toimi optimaalisesti. Joskus sitä myös sekoittaa janon nälkään. Hullun lailla ei tarvitse latkia, mutta huolehdi siitä, että juot vettä jo ennen kuin on kauhea jano.

– Et nuku tarpeeksi

Univaje saa ihmisen syömään enemmän. Nosta riittävä nukkuminen tärkeimmäksi osaksi laihdutustasi ja elämänmuutostasi, ja kaikki muut asiat helpottuvat!

– Lääkitys

Esimerkiksi mielialalääkkeet, verenpainelääkkeet ja diabeteslääkkeet voivat vaikeuttaa laihtumista ja jopa edesauttaa lihomista. Keskustele lääkärisi kanssa, älä lopeta lääkitystä omin päin!

– Syöt terveellisesti vain joskus

Iso osa ihmisistä laihduttelee jatkuvasti. Eli on vähän niinkuin laihiksella, mutta välillä sitten ei olekaan. Toinen virhe on suhtautua painon pudotukseen dieettinä, jonka jälkeen epäterveellinen ylensyönti käynnistyy uudelleen.

Keskity siihen, että suurin osa valinnoistasi on terveellisiä. Joka ikiseen ruokavalioon pitäisi mahtua myös herkuttelua ja elämästä nauttimista, mutta jos syöt tiukan dieetin mukaan arkena ja heität aivan lekkeriksi joka viikonloppu, on turha ihmetellä jos et laihdu.

– Kroppasi on tottunut liikuntaan

Tee välillä jotain muuta, niin kroppasi aktivoituu eri tavalla. Muista myös arkiaktiivisuus!

– Olet stressaantunut

Stressi lisää syömishimoja, ja varsinkin epäterveellisten ruokien himoa. Stressihormonit edesauttavat lihomista. Rauhallinen liikunta helpottaa stressiä parhaiten, joten yritä käydä vaikka kävelylenkeillä tai uimassa. Kova rehkiminen voi pahentaa stressin oireita kropassa. Muista myös ihan oikeasti panostaa nukkumiseen. Äläkä stressaa siitä, että sinun pitäisi olla hoikempi! Keskity siihen, että pidät itsestäsi mahdollisimman hyvää huolta. Nämä valinnat helpottavat sekä stressiä että laihduttamista.

– Oletat, että liikunta laihduttaa

Liikunnan laihduttava vaikutus on yllättävän pieni. Siitä on paljon apua: se pitää sinut poissa jääkaapilta, se antaa tekemistä, se muokkaa kropasta paremman näköisen… Mutta harva pystyy kuluttamaan liikunnalla niin paljon, että se pelkästään riittäisi laihtumiseen. Usein elimistö alkaa vieläpä korjata liikunnan aiheuttamaa energiavajetta niin, että tulee aiempaa kovempi nälkä!

Harrasta säännöllistä liikuntaa siksi, että se on sinulle monella tavalla hyväksi, mutta keskity painonhallinnassa ruokavalioon. Sen vaikutus on paljon suurempi!

– Kiinnitä huomiota siihen mitä OIKEASTI syöt

Muutama keksi iltapäiväkahvilla, kourallinen pähkinöitä välipalaksi tai pari lasia viiniä illalla eivät torpedoi laihtumistasi jos nautit ne silloin tällöin. Mutta jos heität nämä kurkustasi alas joka päivä, ja ne saavat energiansaantisi heilahtamaan suuremmaksi kuin kulutuksesi, asia on eri. Mieti siis juotko tai syötkö yllättäviä, ylimääräisiä kaloreita huomaamattasi?

– Juot alkoholia

Alkoholissa on tyhjää energiaa, jonka liikasaanti lihottaa. Absolutistiksi ei tarvitse heittäytyä, mutta alkoholijuomien pois jättäminen voi tehostaa laihtumista selvästi. Alkoholi on energiapitoista, eikä se täytä vatsaa. Se voi sekoittaa aineenvaihduntaasi, se häiritsee nukkumista ja päihtyneenä sekä krapulassa tulee kaikenlaisia syömishimoja. Jos et halua lopettaa alkoholin käyttöä, kokeile vähentää nauttimasi alkoholin määrää vaikka kuukauden tai parin ajaksi, saatat huomata positiivisen eron!


Kuva Chris Montgomery.

– Sairaus

Jos elät kaikin puolin terveellisesti, mutta painoa vaan kertyy tai et onnistu laihtumaan, käy lääkärissä. Sinulla saattaa olla esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Sinulla on puutostila

Jos syöt kovin vähän tai yksipuolisesti, sinulla saattaa olla jokin puutostila. Esimerkiksi anemia voi saada olon niin voimattomaksi ja vetämättömäksi, että liikunnan harrastaminen ja tavallinen arkiaktiivisuus on vaikeaa.

– Et syö tarpeeksi proteiinia

Proteiinista on jauhettu varmaan jo kyllästymiseen asti. Fakta kuitenkin on, että se pitää kylläisenä ja verensokerin tasaisena, joten et niin helposti ylensyö.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tästä syystä et laihdu!”

  • IsoJohanna sanoo:

    Moni syyttää myös esim kilpirauhasta vaikka arvot täysin normaalit, kyl mä mutta kun on toi kilppari niin en vaan laihdu.