Onko sinulla paljon stressiä? Kenelläpä ei olisi…

Entäs onko paljon hommaa tehtävänä? Niinpä.

Monesti itse stressin aiheuttajaan ei voi kovin hyvin vaikuttaa. Töissä on kiireistä, vaikka miten organisoisi. Elämässä on paljon tehtävää ja menoja, vaikka kuinka karsisi. Kuormitusta tulee perusarjesta ja yllättävistä tilanteista. Ihmissuhteet ja niiden puute, työt ja töiden puute, monenlaista stressattavaa löytyy, eikä kaikkeen oikein löydy apua.

Mutta on yksi tapa, joka lisää stressiä todella paljon. Se lisää stressiä juuri nyt, se lisää stressiä aina kun se tulee mieleen, ja se jatkaa kuormittamistaan niin kauan kuin annat sille mahdollisuuden.

Ai mistä on kyse?

Tiedäthän sanonnan: eivät tehdyt työt rasita, vaan tekemättömät.

Se on pitkälti totta.

Mietipä mitä tahansa tilannetta, jossa sinulla on ollut kädet täynnä työtä, mutta kuitenkin voimia, aikaa ja kykyjä tehdä ne työt. Millainen olosi on ollut? Kenties väsynyt, mutta ehkäpä ei kovin stressaantunut tai kuormittunut.

Toki jatkuvasti tehtynä suuri määrä työtä yksinkertaisesti väsyttää, ja jos voimat eivät ehdi palautua, se alkaa myös stressata ja kuormittaa. Mutta suurimmaksi osaksi stressiä aiheuttaa kaikki se, mitä pitäisi tehdä. Eli ne tekemättömät työt.

Jokainen kerta kun tekemätön työ tulee mieleesi, se stressaa. Pieni stressipiikki tulee joka ikinen kerta kun tekemätön homma livahtaa ajatuksiisi. Eikä tämä jää tähän: mitä kauemmin lykkäät, sitä pahemmin asia alkaa stressata.

stressaantunut mies katsoo läppäriä
Kuva Sebastian Herrmann, ylin kuva Danylo Suprun.

Mietipä vaikka laskun maksamista tai hammaslääkäriajan varaamista. Katsot laskua ja toteat, että tämä pitää maksaa heti. Et kuitenkaan ehdi maksaa sitä heti, mutta painat asian mieleesi. Siellä se kummittelee ja pulpahtaa esiin tuon tuostakin: ainiin se lasku…maksoinko sen laskun…menikö sen eräpäivä jo…missä se lasku on…apua lähteekö se kohta perintään…ja niin edelleen. Sama juttu sen hammaslääkärin kanssa: Tajuat, että edellisestä käynnistä on monta vuotta. Mietit ajan varaamista. Unohdat. Muistat sen, kun harjaat hampaita. Muistat sen, kun hammastasi vihloo. Alat ajatella, että sinulla on varmaan ainakin viisi reikää. Lykkäät ajan varausta. Mietit hampaisiisi syöpyviä reikiä. Lykkäät. Ajattelet hammaslääkärilaskua. Muistat maksamattoman laskun.

Tajusit varmaan kuvion. Tämä ei tietenkään koske ainoastaan laskuja ja ajanvarauksia. Tämä koskee ihan yhtä lailla sitä, että huomaat tiskivuoren lojuvan koskemattomana ja mietit tiskaavasi myöhemmin. Kun jätät tiskit sijoilleen, ne stressaavat aina kun näet ne. Samalla lailla stressaa korjaamaton silmukkapako villapaidassa ja repsottava tapetti.

Hyvin moni meistä lykkää asioita. Et suinkaan ole ainoa, ei tarvitse yhtään hävetä. Mutta sinun ei myöskään tarvitse elää noin.

Ratkaisu on yksinkertainen. Jos se vain mitenkään on mahdollista (ja aika usein on), hoida asia heti. Siis heti. N-Y-T.

Arjessa tuntuu usein siltä, että aikaa ei ole. Siksihän ne asiat jäävät hoitamatta! Mutta mieti sitä, että vatvomiseen ja murehtimiseen sinulla on sitten aikaa, vai? Vai menisitkö kuitenkin ennemmin sinne hammaslääkäriin kuin miettisit kolmen aikaan yöllä (kaikkien ikinä tekemiesi virheiden lisäksi) sitä, että varmasti ainakin viisi reikää on?

Lykkäämällä et muuta kuin lisää stressiä. Jos asia on ahdistava, kuten terveysjutut tai raha-asiat voivat olla, lykkääminen aiheuttaa stressin lisäksi ahdistusta. Koko sen ajan kun olet tekemättä mitään, viivästyskorot juoksevat ja mahdolliset reiät pahenevat. Jep, sinä tiedät sen kyllä. Ja juuri siksi ahdistaakin, eikö niin?

Itselleen voi tehdä lupauksen ihan hyvin myös tähän aikaan vuodesta, uuteenvuoteen ei tarvitse odottaa. Ehkä lupaat itsellesi, että hoidat asiat joko samantien tai edes heti kun pystyt. Lopeta lykkääminen ja stressisi vähenee saman tien.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “TÄMÄ tapa stressaa eniten – näin lopetat!”

  • Nimetön sanoo:

    Siis periaattessahan tämä neuvo on hyvä. Jos on aikaa ja jaksamista tehdä asiat aina silloin, kun ne tulevat mieleen. MUTTA. Jos sinulla on oikeasti tiukka aikataulu, tai muutoin rajallinen jaksaminen, niin ei todellakaan yleensä ole tehokasta tehdä asioita sillä hetkellä, kun ne tulevat mieleen. Jos nyt mietitään sitä laskua. On todella tehotonta kaivaa (minun tapauksessani) läppäri repusta, yhdistää nettiin, syöttää salasana, avata verkkopankki, syöttää kaikki kolme tunnusta, ja sen jälkeen maksaa maksu, mennä vahvistamaan se yksi yksittäinen maksu erikseen (Säästöpankki). Ja sen jälkeen siirtyä tiskaamaan niitä tiskejä, ja taas illalla huomata, että se läppärihän pitää piuhoineen pakata taas aamuksi reppuun, jotta se on töissä mukana. Huomattavasti paljon tehokkaampaa on siis ryhmitellä tehtävät asiat (esim maksa kaikki kuukauden laskut kerralla), eikä suinkaan tehdä asioita silloin, kun ne sattuvat tulemaan mieleen.

    • Meri sanoo:

      Maksa kaikki laskut kerralla. . Joo sekin onnistuu vain jos on säännölliset tulot -eipä ole niitäkään, eikä läppäriä ees. Köyhyyskin stressaa eikä ihan vähän.