Yhdysvaltalaisessa ja kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että teini-ikäisillä, joilla on enemmän sisaruksia, on heikompi mielenterveys kuin niillä, joilla on vähemmän sisaruksia. Tutkimus julkaistiin joulukuun puolella 2023.

Tutkimuksissa analysoitiin 18 500 nuoren tietoja. Tutkijat havaitsivat, että teini-ikäisillä, joilla oli kolme tai useampia sisaruksia, oli 15 % suurempi riski kärsiä mielenterveysongelmista kuin niillä, joilla oli yksi tai kaksi sisarta.

Mielenterveysongelmia, joita tutkijat tarkastelivat, olivat muun muassa masennus, ahdistus, itsemurha-ajatukset ja -yritykset.

Tutkijoiden mukaan sisarusten määrän ja mielenterveysongelmien välinen yhteys voi johtua useista tekijöistä. Yksi mahdollinen selitys on, että sisarusten kanssa kasvaminen voi lisätä stressiä ja kilpailua. Toinen mahdollinen selitys on, että sisarukset voivat tarjota toisilleen mallin mielenterveysongelmille.

Vuoden sisällä toisistaan ​​syntyneillä sisaruksilla oli voimakkain negatiivinen yhteys mielenterveyteen.

Miksi useammat sisarukset liittyvät huonompaan mielenterveyteen?

Tutkijat toteavat, että yleiset havainnot sopivat ”resurssien laimentumisen” -selityksen kanssa.

Jos ajattelee vanhempien resursseja kuten piirakkaa, yksi lapsi tarkoittaa, että hän saa kaiken kakun – kaiken vanhempien huomion ja resurssit”, tutkijat toteavat.

Kun lisätään sisaruksia, jokainen lapsi saa vähemmän resursseja ja huomiota vanhemmilta, ja se voi vaikuttaa nuoren mielenterveyteen.

Se tosiasia, että lähekkäin syntyneillä sisaruksilla on kielteisin vaikutus, vahvistaa tätä selitystä.

Lähes samanikäiset lapset kilpailevat samoista vanhempien resursseista.

Toinen mahdollisuus on tietenkin se, että perheet, joissa on paljon vai vähän lapsia, ovat erilaisia ​​muilla tavoilla. Sekin voi heikentää heidän lastensa mielenterveyttä.

Kun kaikki todisteet lasketaan yhteen, sisarusten vaikutus mielenterveyteen on enemmän negatiivinen kuin positiivinen puoli. Tietojenkeruu ei toki ymmärrä sisarussuhteiden laatua.

On todennäköistä, että laadukkaat sisarussuhteet ovat hyödyllisempiä lapsille ja niillä voi olla enemmän positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen.

Vaikka juuri tämä tutkimus osoittaa sisarusten negatiivisen vaikutuksen, muut tutkimukset ovat osoittaneet, että enemmän veljiä ja sisaria liittyy usein parempiin sosiaalisiin taitoihin ja onnistumiseen esimerkiksi päiväkodissa.

Tutkijat haluavatkin tehdä lisäselvityksiä, jotta opitaan lisää sisarusten vaikutuksista.

Vähemmän tai ilman veljiä ja sisaruksia kasvamisen seurausten ymmärtäminen on yhä tärkeämpi sosiaalinen kysymys.

Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset erot tukevat jonkin verran selektiivisyyden selitystä.

Jokaisessa maassa sosioekonomisesti parhaiten menestyneiden perheiden lapsilla oli paras mielenterveys.

 

Luehan myös tämä:

Yli 300 lasta odottaa itselleen Pelastakaa Lasten kummikotia – olisiko sinusta apua?

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia