Syksyn pimeys painaa päälle, samoin työt ja perhe-elämä? Silloin kaivataan rentoutumista.

Stressin purkuun auttaa yleensä parhaiten kuormituksen vähentäminen, nukkuminen, liikunta ja yhdessäolo. Koska stressin määrään ei välttämättä pysty vaikuttamaan, ihan ensimmäinen juttu on pyrkiä nukkumaan riittävästi ja syömään hyvin.

Tämän jälkeen kannattaa ottaa ohjelmaan liikunta. Tunteiden purkamiseen sopii raskaampi treeni, mutta jos olet kovin kuormittunut, on parasta liikkua kevyesti. Rauhoittavin liikunta tapahtuu joko luonnossa tai vedessä.

Puhuminen auttaa aina. Samoin toisen ihmisen kosketus tai eläimen silittäminen. Jos et pääse juttelemaan kenellekään, vuodata ajatuksiasi päiväkirjaan tai nettiin. Rentouttavaa kosketusta voi tarjota esimerkiksi hieroja tai kosmetologi, ja aikuisetkin saavat kysyä kadulla, että saisinko silittää koiraasi!

Muitakin keinoja voi kokeilla. Vaikkapa jotain uutta tai erikoisempaa.

Tunnetko jo nämä keinot?

Jooga nidra

Jooga nidran sanotaan olevan ”joogin unta”. Siinä ei kuitenkaan nukuta, vaikka osallistuja saattaakin nukahtaa. Kyseessä on ohjattu harjoitus, joka tähtää syvään rentoutumiseen. Jooga nidran väitetään vastaavan moninkertaista määrää unta: tunnin harjoitus neljän tunnin nukkumista.

Jooga nidraa pääsee kokeilemaan ohjatuilla tunneilla tai kuuntelemalla rentoutusäänitettä kotona. Googlaamalla löydät molempia.

Äänimaljarentoutus

Äänimaljarentoutus perustuu rentoutuksessa soitettavien äänimaljojen ääneen sekä värähtelyyn. Rentoutuksen aikana vetäjä voi soittaa yhtä tai useampaa maljaa, ja maljoja voidaan soittaa joko salitilassa tai sen lisäksi myös tuoda rentoutujan keholle värähtelemään. Äänimaljarentoutuksen sanotaan rentouttavan kehoa syvällä tasolla ja helpottavan kipuja. Sitä on tarjolla niin yksilö- kuin ryhmähoitonakin. Googlaa äänimaljarentoutus, äänimaljahoito, äänimaljameditaatio.

äänimaljakulho
Kuva Free to Use Sounds, ylin kuva Marcus Dall Col.

Painopeitto

Painopeitto on usean kilon painoinen peitto, joka auttaa rentoutumaan ja voi parantaa unta. Aiemmin erityislasten apuvälineenä käytetyt peitot ovat nykyisin stressaantuneiden aikuisten suosiossa. Painava peitto vähentää liikkumismahdollisuuksia ja antaa turvallisen olon. Lue lisää tästä jutusta!

ASMR

ASMR eli Autonomous Sensory Meridian Response tarkoittaa äänien, visuaalisten asioiden ja tuntoaistin aiheuttamia miellyttäviä tuntemuksia. Monet kokevat näitä tuntemuksia esimerkiksi miellyttävää puhetta kuunnellessaan. Tyypillisiä ASMR-reaktion aiheuttavia asioita ovat erilaiset äänet, kuten vaikkapa naputtelut ja paperiin liittyvät äänet, kuten kirjoittaminen, leikkaaminen ja rapistelu.

YouTubessa on valtava määrä ASMR-videoita, joita voi käyttää rentoutumiseen ja nukahtamisen helpottamiseksi.

Kelluntatankki

Kelluntatankki on Suomessa suhteellisen uusi hoitomuoto. Siinä nimen mukaisesti kellutaan voimakassuolaisessa vedessä. Kellujan niin halutessa vesitankki on täysin pimeä ja äänetön. Kun aistit eivät saa ärsykkeitä, on rentoutuminen helpompaa.

Kelluntatankissa ihminen on ikäänkuin painottomassa tilassa, jolloin lihasjännitykset purkautuvat. Kelluminen voi auttaa kiputiloihin ja purkamaan stressiä. Googlaamalla löydät palveluntarjoajia suuremmilta paikkakunnilta.

Gua Sha

Gua Sha on perinteinen kiinalainen hoitomuoto, jossa vartalon ja kasvojen ihoa ”kammataan” esimerkiksi jadesta tehdyllä ”kammalla”. Hoidon sanotaan parantavan verenkiertoa ja kiinteyttävän ihoa, sekä vähentävän selluliittia ja ryppyjä. Ihon siveleminen voi auttaa myös rentoutumaan ja purkaa lihasjännityksiä.

Gua Sha -hoitoja voi tehdä itselleen Gua Sha -kammalla tai vastaavalla esineellä. Kokeile vaikkapa näitä ohjeita. Lisää ohjeita löytyy netistä, ja googlaamalla löydät myös Gua Sha -hoitoja tarjoavat yrittäjät.

Suolahuone

Suolahuone on nimensä mukaisesti huone, jossa on paljon suolaa. Suolahuoneessa istuksellaan ja hengitetään suolaista ilmaa. Pääasiallinen hoitokohde on hengitystiet ja iho, mutta monet kokevat suolahuonehoidon rentouttavan ja vähentävän stressiä sekä kipuja. Paikalliset suolahuoneesi löydät netistä.

Avantouinti

Avantouinti tai talviuinti ei ole mikään uusi juttu, mutta se vaikuttaisi olevan nouseva trendi. Ole edelläkävijä, ja pulahda mereen, järveen tai vaikka lampeen! Harrastajat väittävät, että kaikki murheet ja huolet jäävät hyiseen veteen! Jos luonnonvesi on liikaa, kokeile kylpylässä kylmäallasta tai kotona kylmää suihkua. Jos et välitä uimisesta, testaa huippukylmähoitoa. Sitä on tarjolla muutamilla paikkakunnilla Suomessa.

Värittäminen

Värittäminen oli valtava trendi aikuisten keskuudessa muutama vuosi sitten. Lasten keskuudessa se on trendi aina! Meidän aikuistenkaan ei pidä unohtaa värittämistä, vaikka se ei enää niin muodikasta olekaan. Muista, että et tarvitse erikseen mitään aikuisten värityskirjoja, vaikka ne voivat oikein kivoja ollakin. Tulosta netistä haluamiasi kuvia – tai vaikka nappaa se pöydän kulmalla lojuva lehti, ja piirrä kaikille kuvissa esiintyville henkilöille viikset ja silmälasit! Täysin turhaa ja lapsellista, mutta myös todella rentouttavaa ja hauskaa!

Suklaa

Suklaahan on rentoutusklassikoiden ykkönen! Sen väitetään tuottavan aivoissa onnellisuushormoneja, ja hei se maistuu hyvälle! Lisäksi siitä saa energiaa lähteä vaikka lenkille (haha!) tai katsoa vielä toinen jakso lempparisarjaa! Mitä muuta ihminen kaipaa?

Tartu Pelastuspatukkaan tai Lohtulevyyn Prismassa tai S-marketissa. Suklaat valmistaa kotimainen Kultasuklaa UTZ-sertifioidusta, vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Namskis!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia