Kuulostaako tutulta?

– Heräät sen näköisenä kuin olisit ryypännyt pari viikkoa putkeen. Kasvot ovat turpeat, niissä on painaumia tyynyliinasta ja saat hädin tuskin kurkittua eteesi silmäpussiesi takaa.

– Et pysty enää käyttämään sormuksiasi. Saatat saada ne jossain vaiheessa päivää tai vuotta sormiin, mutta esimerkiksi kesäisin tai aamuisin niiden käyttäminen ei onnistu.

– Vaatteesi kiristävät, mutta et oikeastaan ole lihonut. Silti olet ihan silmämääräisestikin turpea.

– Rintaliiveistä jää selkään, kylkiin ja olkiin painaumat.

– Housuista ja sukista jää jalkoihin painaumat.

– Kengät eivät meinaa mahtua jalkaan, joko aamuisin, iltaisin tai ollenkaan.

– Sormet tai koko vartalo tuntuvat tönköltä.

Jos kuulostaa tutulta, voit kärsiä nesteturvotuksesta.

Se on eri asia kuin vatsan turvotus, joka johtuu suolistossa muodostuvista kaasuista. Nesteturvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Vatsan turvotus vaivaa vatsan alueella, nesteturvotus koko kropassa tai sormissa, jaloissa ja/tai kasvoissa.

Nesteturvotus voi johtua monesta syystä. Usein syyt ovat ihan tavallisia ja vaarattomia: syynä voi olla helle, suolainen ruoka, raskaus tai alkamassa olevat kuukautiset. Turvotus on yleistä varsinkin raskauden viimeisellä kolmanneksella, ja se on myös tyypillinen PMS-oire. Ylipaino ja liikkumattomuus edesauttavat nesteturvotuksen syntymistä, mutta sitä voi olla myös hoikilla ja liikkuvilla ihmisillä.

Joskus turvotuksen syynä voi olla sydämen vajaatoiminta tai muu sairaus. Myös jotkut lääkkeet aiheuttavat nesteen kertymistä. Jos turvotus vähenee yön aikana makuulla ollessa, kyseessä voi olla laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus. Jos olet kaikin puolin terve, mutta kärsit turvotuksesta, syy on todennäköisesti elintavoissa ja olosuhteissa.

Nesteturvotusta aiheuttavat/ edesauttavat:

– Suolainen ruoka.

– Alkoholin käyttö.

– Riittämätön ja liiallinen juominen.

– Kuuma sää.

– Liikkumattomuus.

– Raskaat liikuntasuoritukset, varsinkin kuumassa.

– Istuminen.

– Puristavat vaatteet.


Kuva Yoann Boyer, ylin kuva Artem Beliaikin Belart84.

Nesteturvotukseen voi auttaa:

– Liikunta. Varsinkin kevyt aerobinen liikunta ja liikkuvuusharjoittelu auttavat, kuten kävely, hölkkä ja jooga. Vesiliikunnan monet kokevat erityisen tehokkaaksi, kun veden paine hieroo kudoksia.

– Kuivaharjaus. Monet kokevat, että kuivaharjaamisesta on apua. Harjaa sydämeen päin aamuin illoin tai kerran päivässä.

– Sopivan nestemäärän nauttiminen. Älä juo valtavia määriä, varsinkaan illalla, mutta pidä huoli että juot riittävästi.

– Suolan käytön vähentäminen. Suola kerryttää nestettä elimistöön.

– Vältä alkoholin käyttöä.

– Ruokavalio. Monet kokevat, että esimerkiksi mansikat, tuore ananas, persilja ja selleri poistavat ylimääräistä nestettä.

– Vihreä tee ja yrttiteet voivat auttaa. Monet uskovat nokkosen ja koivun edesauttavan nesteenpoistoa.

– Luontaistuotteet. Markkinoilla on erilaisia nestettä poistavia luontaistuotteita. Osa perustuu yrtteihin tai kasveihin ja osa kivennäisaineisiin. Käytä ohjeen mukaan ja vältä ulkomailta hankittavia tuotteita siksi, että Suomessa myytävät tuotteet ovat todennäköisesti turvallisia. Älä käytä nesteenpoistoon tarkoitettuja tuotteita muuta kuin selvään tarpeeseen!

– Tukisukat ja tukisukkahousut. Tukisukat tukevat laskimoiden toimintaa.

– Lymfahieronta, kuppaus ja lpg-hoito. Näissä kaikissa tuetaan nestekiertoa.

– Aktiivisuus. Vältä istumasta pitkään liikkumatta. Muutama kyykky, varpaille nouseminen, käsien pyörittely, selkärangan kierrot ja kylkien venyttäminen istumisen lomassa voivat helpottaa.

– Jalkojen nostaminen ylös. Voit pyrkiä istumaan toimistossa ja kotona jalat kohotettuina.

– Viileä ilma. Jos mahdollista, oleskele viilennetyissä tiloissa. Vaikka kuumuus yleensä edesauttaa nesteen kertymistä, saunominen ja vihtominen voivat helpottaa verenkierron paranemisen ja hikoilun ansiosta.

– Jos turvotus vaivaa varsinkin kasvoilla, voit kokeilla kasvojoogaa, gua sha -kampaa ja nukkumista pää aiempaa enemmän kohotettuna.

Jos nesteen kertymiselle elimistöösi ei löydy syytä, eivätkä kotikonstit auta, käy lääkärissä mahdollisten sairauksien poissulkemiseksi.

Burnout olikin mahdollisuus

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia